ANIVERSARE ● O sărbătoare de suflet: 15 ani de Jurnalul Naţional
Ateneul Român. Emoţii. Primul concert în România al lui Costel Busuioc.
Primul triumf. Un dar pe care Jurnalul Naţional l-a făcut prietenilor
săi, luni seară, la sărbătorirea celor 15 ani.
ANIVERSARE ● O sărbătoare de suflet: 15 ani de Jurnalul Naţional
Ateneul Român. Emoţii. Primul concert în România al lui Costel Busuioc. Primul triumf. Un dar pe care Jurnalul Naţional l-a făcut prietenilor săi, luni seară, la sărbătorirea celor 15 ani.
Jurnalul Naţional la 15 ani. Aniversarea ziarului numărul 1 din România a continuat luni seară, la Ateneul Român, cu un eveniment de suflet: primul concert din România al tînărului care în numai cîteva săptămîni a reuşit ca numele său şi al ţării sale să fie pe buzele tuturor spaniolilor – Costel Busuioc. Tînărul care a reuşit să îi facă pe români să fredoneze arii celebre din opere, canţonete, obicei pe care îl au poate doar melomanii.
Se apropie ora spectacolului. Porţile de la Ateneu sînt deschise. Sosesc, perechi-perechi, invitaţii la concertul lui Costel Busuioc. În ţinute de seară, eleganţi, zîmbitori, curioşi.
ATENŢIUNE, SE ANIVERSEAZĂ! La ora 21:30, oaspeţii sînt poftiţi în sală. În 10 minute toţi sînt aşezaţi şi au pe buze un zîmbet liniştitor. Noi, cei de la Jurnalul Naţional, sîntem, poate, la fel de emoţionaţi ca şi Costel Busuioc. Asta se simte şi în glasurile directorului general, Mihai Craiu, şi al directorului publicaţiei, Marius Tucă. Vorbesc cu emoţie despre cei 15 ani în care, clipă de clipă, Jurnalul Naţional a însemnat luptă şi muncă, şi sacrificii, dar şi încredere acordată de cei care au investit în imaginaţia noastră, a ziariştilor de la Jurnalul Naţional.
Concertul lui Costel Busuioc se înscrie în campania "Recurs la România", iniţiată de Jurnalul Naţional, campanie care între timp a devenit crezul redacţiei noastre. Tînărul tenor face parte din această minunată Românie care merită povestită. Lui Costel Busuioc i-a fost dedicată o Ediţie de Colecţie, care a apărut chiar luni, la 9 iunie. Un succes absolut, record de vînzări, tiraj epuizat. "Să facem din toată România o Ediţie de Colecţie!", încheie Marius Tucă.
DOAMNELOR ŞI DOMNILOR... Apariţia pe scenă a lui Costel Busuioc a fost întîmpinată cu aplauze furtunoase. Artistul este copleşit. Zîmbeşte cu o candoare care izvorăşte din toată fiinţa sa. Mulţumeşte prin reverenţe făcute în faţa publicului care l-a adoptat rapid pe vremea cînd concura la Hijos de Babel.
... "Ave Maria"... Curiozitatea şi audierea în premieră a interpretării în stilul Costel Busuioc au tăiat parcă răsuflarea auditoriului.... Grazia plena... Costel transmite artă. Unele priviri joacă în lacrimi. Emoţia muzicii copleşeşte. Aplauze înainte de a se stinge ultima notă din arie. Urmează alte arii celebre: "El Mundo", "E Lucevan le stelle", "Nessun Dorma", "Santa Lucia", "Ojos de Spania", "Caruso", "Vivo", "La donna e mobile", "O sole mio". Aplauze de fiecare dată mai puternice. Urale. Lacrimile din ochii spectatorilor s-au mutat în cei ai lui Costel. Este copleşit. Este primul său concert din România. Costel este aplaudat cu drag de oaspeţii noştri de onoare: preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, Ion Iliescu, fost preşedinte al României, senatorul Adrian Păunescu.
Printre distinşii oaspeţi îi amintim pe: Dacian Cioloş, Aura Vasile, Cristian Poteraş, Vasile Gherasim, Radu Teodorel, actorul Nicu Constantin, Margareta Pâslaru, soprana Felicia Filip, Cristian Mihăilescu, directorul Operei din Braşov, baritonul Dan Iordăchescu, Rodica Mandache... Oameni de afaceri, jurnalişti, politicieni, oameni de cultură... au format un public ca un singur om, care s-a bucurat pentru Costel Busuioc şi l-a aplaudat din tot sufletul. Aplauzele au fost poate mai puternice atunci cînd tenorul, cu emoţie, a recunoscut că nu are şcoală: "Nu este vina nimănui că nu am terminat şcoala... Este vina mea", dar a şi afirmat că trebuie să muncească să recupereze.
PROPUNERI. Costel a fost acompaniat de Cvartetul "Gaudeamus" din Braşov, dirijat de Mircea Ichim. A fost o legătură extraordinară între tenor şi orchestră, şi asta a accentuat starea de bine şi a lui Costel, şi a publicului. Timpul acordat concertului a trecut vijelios de repede. Iar publicul s-a văzut nevoit să ceară bisul. "Con te partiro" a încheiat programul prezentat de Costel Busuioc în primul concert din România. Emoţionat, fericit, conştient că mai are de lucru, Costel a părăsit scena, dar nu Ateneul. Căci imediat după concert a trebuit să facă faţă numeroaselor strîngeri de mîini, încurajări, cereri de autografe şi... propuneri de apariţii în noi concerte. Poate cea mai interesantă propunere a venit din partea regizorului Cristian Mihăilescu, directorul Operei din Braşov: "I-am adresat invitaţia de a veni pe o perioadă de timp la Opera din Braşov, o scenă importantă a României, să găsească răgazul să stea aici, să luăm o decizie împreună. Poate «Traviatta», poate alt rol, să-l luăm de la capăt, cu dirijor, cu mine ca regizor, cu parteneri solişti, corişti, cu orchestră şi să facem un drum pînă la apariţia într-un spectacol. Costel are o voce de tenor cu o culoare foarte frumoasă.
Poate rivaliza cu marile voci de tenori ai lumii. Are după aceea o întindere vocală de invidiat, ceea ce-i dă speranţa că poate face o carieră frumoasă, pentru că o altă calitate pentru o carieră în operă este o întindere deosebită a vocii. Are mai presus de orice un bun-simţ şi o căldură care se transmit şi care de bună seamă vin şi din credinţa lui în Dumnezeu. Aici putem interveni noi, aici trebuie să-l protejăm, să-i sugerăm ce paşi trebuie făcuţi. Noi care sîntem în această profesie, sînt cel mai vechi director de operă şi cu o experienţă bogată din România. Instrucţia lui trebuie să se desfăşoare pe mai multe planuri. În primul rînd e vorba istoria propriu-zisă a muzicii, să înveţe ABC-ul teoretic al muzicii fără de care o carieră în momentul de faţă se face cu greutate. Trebuie să se concentreze pe planul tehnicii vocale, cu profesori de canto, să aibă experienţa de a lucra într-un colectiv, să lucreze cu pianist, cu orchestră, cu cor, cu parteneri."
Spre miezul nopţii, cei care au participat la concertul lui Costel Busuioc au ieşit fericiţi, cu zîmbetul pe buze, conştienţi că participaseră la naşterea unei stele: Costel Busuioc.
SPERANŢĂ
"Costel Busuioc cu adevărat reprezintă o speranţă. Talentul lui nativ, candoarea, sinceritatea şi căldura cu care s-a exprimat au fost, poate, un plus la acest concert. Aşa cum bine a spus, mai are mult de învăţat, dar important este că talentul există. Studiile urmează, pentru că toată viaţa învăţăm, şi mai ales un artist îşi şlefuieşte continuu meşteşugul. Îi doresc mult, mult succes"
Margareta Pâslaru
ADOLESCENŢA
"9 iunie a fost o zi de sărbătoare şi pentru mine, şi pentru Felicia, în primul rînd a fost ziua publicaţiei pe care o apreciem şi chiar o iubim. O publicaţie care a împlinit 15 ani. 15 ani pot părea puţini, dar 15 ani este vîrsta adolescenţei. Jurnalul Naţional are o maturitate precoce şi a devenit în scurt timp un nume de referinţă în presa românească"
Cristian Mihăilescu, director Opera din Braşov
Citește pe Antena3.ro