x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Creştini pe Drumul Măntuirii

Creştini pe Drumul Măntuirii

de Paula Mihailov Chiciuc    |    27 Mai 2007   •   00:00
Creştini  pe Drumul Măntuirii

Pelerin sau turist prin Ierusalim, nu poţi ocoli Via Dolorosa. Este drumul pe care l-a parcurs Iisus intru măntuirea omenirii.Căteva dintre pietrele mari pe care calci urcănd Golgota pe Via Dolorosa (o stradă din vechea cetate a Ierusalimului) se spune că ar fi de pe vremea lui Iisus. De altfel, cu excepţia buticurilor ce impănzesc Drumul Crucii, totul e menit să amintească de sacrificiul Măntuitorului infăptuit acum două milenii.


Via Dolorosa - Intre credinţă şi marketing

Pelerin sau turist prin Ierusalim, nu poţi ocoli Via Dolorosa. Este drumul pe care l-a parcurs Iisus intru măntuirea omenirii.

Căteva dintre pietrele mari pe care calci urcănd Golgota pe Via Dolorosa (o stradă din vechea cetate a Ierusalimului) se spune că ar fi de pe vremea lui Iisus. De altfel, cu excepţia buticurilor ce impănzesc Drumul Crucii, totul e menit să amintească de sacrificiul Măntuitorului infăptuit acum două milenii.

URCUŞUL. Incepe de la Pretorium - inchisoarea in care a stat prizonier Iisus şi de unde Ponţiu din Pilat L-a trimis la moarte. Istoria religioasă spune că Ponţiu, realizăndu-şi greşeala, la şapte ani după răstignirea lui Iisus, şi-a răscumpărat-o, luăndu-şi viaţa. De aici, lui Iisus i S-a pus o cruce pe umeri, pe care a dus-o pănă in vărful Golgotei. Sub greutatea crucii, Iisus S-a oprit de 14 ori in drumul său şi nouă dintre aceste opriri (sau staţionări) sunt marcate pe Via Dolorosa cu un semn al crucii, o bazilică sau o inscripţie explicativă. A patra oprire, acolo unde Iisus S-a intălnit cu mama Sa, păstrează in peretele stăncii semnul măinii Măntuitorului. Se spune că, obosit de drum, Iisus S-ar fi sprijinit de stăncă şi a topit piatra. Ultimele cinci opriri se află in interiorul Bisericii Invierii sau a Sfăntului Mormănt, ce marchează sfărşitul drumului.

IN VÃ...RFUL GOLGOTEI. Numită de ortodocşi şi Biserica Invierii, Biserica Sfăntului Mormănt a fost construită de Impărăteasa Elena, mama impăratului Constantin cel Mare, pe vărful Golgotei (325-335). Ea a descoperit sub bisericile romane locul unde a fost ridicată crucea lui Iisus, locul unde au fost aruncate crucile răstigniţilor etc. Noul locaş creştin a cuprins Sfăntul Mormănt - grota unde a fost inmormăntat Măntuitorul şi unde, in fiecare an, de Inviere, "coboară" Lumina Sfăntă. Pentru un minut petrecut in Sfăntul Mormănt poţi aştepta şi căteva ore. Rivalitatea dintre diferitele biserici creştine - ortodoxă, catolică, coptă (egipteană) şi monofizită (armeană), manifestată chiar şi intr-un locaş sfănt - face ca Mormăntul să fie păzit de un călugăr grec.

SIMBOLURI. Alte locuri de o mare incărcătură duhovnicească pentru creştinii din intreaga lume sunt Piatra Ungerii - unde Iisus a fost imbălsămat - şi pe care orice pelerin o atinge la intrarea sau ieşirea din Biserică ori işi "sfinţeşte" haine, lumănări; "colţul femeilor" - de unde Fecioara Maria a privit supliciul Fiului Ei şi a leşinat de durere; "buricul Pămăntului" - o piatră considerată centrul Universului. La un capăt al Golgotei, o bucată de stăncă este imprejmuită cu un perete gros de sticlă prin care se vede un praf roşiatic - "săngele lui Iisus" - ni se spune, protejat acum de oamenii care il măncau ca pe Sfănta Impărtăşanie. Nu poţi ieşi din Biserică fără să vezi "capul lui Adam", ingropat la baza stăncii Golgotei, ca mărturie a faptului că Iisus, prin jertfa Sa, a măntuit omenirea de la Adam incoace.

In căutare de tentaţii pe Drumul Golgotei

Drumul Crucii nu este doar unul dintre locurile sfinte pentru pelerinii din orice colţ al lumii, ci şi un adevărat bazar. Negustori arabi te indeamnă şi chiar insistă să intri in magazinul lor, să iţi arate numeroase şi colorate suveniruri, icoane, obiecte cu semnificaţie religioasă. Simbolul crucii il regăseşti in cercei, inele, medalioane, brăţări, pe tricouri de toate mărimile. Mir găseşti in sticluţe de toate formele şi culorile, la fel ca şi "pămănt sfănt" şi apă din Iordan, răul unde a fost botezat Măntuitorul. Dacă ai nevoie de un ghid al Ierusalimului sau al locurilor de pelerinaj, nu trebuie decăt să ceri sau să spui din ce ţară eşti: ţi se vor intinde broşuri şi hărţi dacă nu in limba ta natală, măcar intr-una de circulaţie internaţională. Tot pe Via Dolorosa poţi să te răcoreşti cu un suc proaspăt de rodii sau să guşti din dulciurile coapte după reţete arăbeşti. Puţini sunt cei care, la urcarea Golgotei, cad pradă tentaţiei comerciale. Urcuşul este considerat obligaţia fiecărui creştin. La coborăre insă tentaţia invinge.

"E Domnul Domnilor! Mărire!

E Impărat peste-mpăraţi!

A-nfrănt duşmanul prin iubire!

E-ntăiul frate intre fraţi!

Să cănte strunele-ncordate!

Trompetele să sune plin!

Iisus, Măntuitor şi frate,

e Soarele etern! Amin. "

Cele şapte bătălii de pe Golgota

Costache Ioanid

×
Subiecte în articol: special iisus drumul golgotei via dolorosa