x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Cârtița” mafiei

„Cârtița” mafiei

de Cosmin Diaconu    |    08 Ian 2024   •   09:00
„Cârtița” mafiei

Puterea crimei organizate stă și în oamenii pe care-i are în instituțiile de stat, aceștia fiind așii din mânecă ai grupărilor criminale. Scopul „cârtițelor” – să ofere informații sau protecție interlopilor. Unul dintre acești pioni otrăviți – Dragan Ilin, la momentul faptelor agent la Poliția Timiș. 

Investigațiile DIICOT au scos la iveală faptul că, deși în aparență era un mărunt funcționar al statului, Ilin a avut un rol-cheie în acțiunile grupării de crimă organizată condusă de interlopul Lucian Boncu din Timișoara. 

Că era omul de încredere al său a recunoscut-o chiar Boncu, care i-a luat apărarea atunci când alți membri ai grupării se declarau neliniștiți de faptul că polițistul stătea cu ei la mese când se discutau chestiuni sensibile. Într-o discuție, Boncu a punctat: „e băiat bun, l-am pus şi la droguri, e ok”. 

Spusele lui Boncu sunt confirmate de înregistrările video făcute de procurorii antimafia în apartamentul care era cartierul general al acestuia. În una dintre vizitele pe care Ilin i le-a făcut liderului interlop, a fost surprins când se droga cu cocaină alături de acesta.

În urma percheziției efectuate de DIICOT, în telefonul mobil al lui Ilin au fost descoperite peste 1.600 de fotografii cu fișe de evidență cu date de identificare ale unor persoane sau mașini. De asemenea, în telefonul „cârtiței” au fost descoperite fotografii cu planuri de acțiune, inclusiv numele polițiștilor din dispozitivele de control sau informări ale celor de la Serviciul de investigații criminale din cadrul Poliției Timiș către alte structuri cu fotografii ale celor vizați de verificări. Printre aceștia se numărau Lucian Boncu și alți membri ai grupării de crimă organizată, care au fost informați de către Ilin că sunt în atenția anchetatorilor și că sunt dați în consemn la frontieră. De asemenea, agentul a făcut verificări în bazele de date ale Poliției pentru identificarea proprietarilor unor mașini sau pentru a afla adresele altora, la solicitarea interlopilor. 

Filaje pentru mafioți

Dragan Ilin a ajuns să facă operațiuni de filaj, în telefonul său fiind descoperite mai multe înregistrări făcute cu telefonul mobil care dovedesc că a urmărit prin Timișoara mașina polițiștilor de la „Crimă Organizată” care instrumentau dosarul de trafic de droguri în care implicat Boncu.

În 2020, în timpul pandemiei, polițistul a fost monitorizat după ce și-a părăsit postul, pretextând că are probleme cu oile la țară, și s-a dus să facă contrafilaj în zona casei lui Boncu. Liderul interlop avea termen în instanță și îi era frică de faptul că i s-ar putea monta noi echipamente de interceptare de către DIICOT. După acest incident, Dragan Ilin a fost dat afară din Poliție. 

Încrederea lui Lucian Boncu în Dragan Ilin era atât de mare, încât polițistul a participat, în septembrie 2019, inclusiv la discuțiile unde liderul interlop a pus la cale planul de asasinare a jurnalistului Dragoș Boța. Într-o înregistrare predată DIICOT, avocatul Carin Antonescu, apărătorul lui Ilin de la acel moment, a povestit că  polițistul „A doua zi dimineaţa îmi zice: «Luci vrea să îi ia gâtul la ăsta!» Zic bă ăsta vrea să îmi dea teste. Bă eu nu credeam mă, nu credeam eu chestia asta! Şi am zis bă….(...) spune-i lui Luci, dacă vrea să-l facă, nu acuma după ce a apărut articolul, să mai stea o lună şi după aceea să îl facă dacă vrea neapărat!”

 

Planul de compromitere a procurorilor

Polițistul a fost și elementul-cheie al planului disperat al grupării de crimă organizată de a-i compromite pe procurorii DIICOT și polițiștii de la „Crimă Organizată” care investigau activitățiile grupării Boncu. 

„Ilin Dragan a înregistrat clandestin conținutul audierii ce a avut loc în biroul procurorului DIICOT, cu un dispozitiv mascat pe care l-a avut asupra sa, după care a prezentat această înregistrare și a divulgat aspectele esențiale asupra cărora a fost întrebat mai multor inculpați ce erau cercetați în dosar, printre care Boncu Lucian și Novac Radu Alin. Ulterior, aceste înregistrări au constituit baza formulării unei sesizări la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, cu scopul intimidării procurorilor de caz în continuarea investigării cu eficiență a activităților infracționale desfășurate de acești inculpați”, se arată în rechizitoriul DIICOT.

Printre cei vizați de acțiunea de compromitere – Alex Florența, actualul procuror general al României, la vremea respectivă șeful DIICOT Timișoara și cel care instrumenta dosarul de trafic de droguri al grupării Boncu și procurorul Mihai Șandor, care a anchetat și el interlopii grei din Timișoara, inclusiv Sorin Udrea, cel care i-a fost sfătuitor fugarei Alinei Bica în Italia.

După depunerea plângerii, Ilin se lăuda că i-a făcut knockout pe anchetatori și plănuia cu Lucian Boncu cum vor scăpa de dosarele penale când procurorii vor fi executați de Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție. Dar planul le-a eșuat, chiar dacă s-au făcut eforturi disperate. 

În timpul audierilor, inculpatul Dragan Ilin a susținut că el a făcut înregistrările, inclusiv cele din timpul filajului la polițiștii antidrog, dar nu mai știe de ce. „Cârtița” mafiei a fost trimisă, recent, în judecată pentru deținerea de droguri de mare risc, pentru consum propriu, participației improprii la săvârșirea infracțiunii de acces ilegal la un sistem informatic, în formă continuată (10 acte materiale), divulgare a informațiilor secrete de serviciu sau nepublice, în formă continuată (10 acte materiale) și favorizare a făptuitorului, în formă continuată. Dosarul va fi judecat, în primă instanță, de Tribunalul Timiș.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 



 




 

×