x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tentația revenirii la naționalism economic

Tentația revenirii la naționalism economic

de Victor Boștinaru    |    29 Dec 2022   •   10:30
Tentația revenirii la naționalism economic

 Anul  2023  este greu de prognozat cu mijloacele cu care am fost obișnuiți. Efectele cumulative ale crizelor din ultimii doi ani, pandemia, criza economică și socială, criza energetică și de securitate declanșată de invazia Rusiei împotriva Ucrainei se resimt toate la nivel global.

     Pe plan economic, probabil că anul viitor va fi primul dintr-un ciclu mai lung, marcat de efectele uriașelor datorii acumulate de sectorul public și privat, destagflație, șomaj. Rivalitățile economice dintre marii actori globali se vor accentua, perturbând grav lanțurile de distribuție. Declinul globalizării și tentația revenirii la naționalism economic accentuează tensiunile și împing către crearea de blocuri economice, dar se știe de mult că nu poți răspunde adecvat crizelor globale cu răspunsuri naționale sau regionale. O.M.C. este deja în criză, G7 gestionează doar o parte a economiei Mondiale, în timp de Rusia și China caută alternative și construiesc instituții paralele FMI și Băncii Mondiale.

    Pe plan politic, ONU și Consiliul de Securitate sunt practic blocate în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Niciodată în istorie relațiile dintre membrii Consiliului de Securitate nu au fost marcate de asemenea tensiuni și amenințări cu folosirea forței. După invazia din Ucraina, cursa înarmărilor și acumularea de arme și sisteme de arme vor continua cu frenezie reprezentând o amenințare gravă la adresa păcii la nivel mondial. Retorica utilizării arsenalului nuclear în conflicte militare necunoscută în timpul războiului rece pare a deveni obișnuință în discursul public al Rusiei și Coreei de Nord.

     Anul următor arată conform tuturor datelor avute la dispoziție că va cunoaște o agravare a efectelor schimbărilor climatice cu toate costurile aferente. Angajamentele asumate la Paris sau Glasgow pălesc în fața crizei energetice sau a utilizării energiei ca armă. Cărbunele  va fi în continuare folosit masiv, iar războiul din Ucraina generează o poluare criminală a aerului, solului, apelor, cu efect devastator asupra tuturor ecosistemelor.

     Pe bună dreptate, marele economist Nouriel Roubini dă cărții sale „Megathreats“ subtitlul „10 tendințe ce pun în primejdie viitorul nostru…..”  

  Pentru guvernanți, ignoranța este o sursă de optimism. Diferența dintre pesimist și optimist este că primul este un optimist mai bine informat.

 

×
Subiecte în articol: criza economica nivel global