DNA ● Gigi Becali, Teia Sponte, Anton Doboş, Traian Benfordean,
Gigel Coman, dar Şi alţi fotbalişti urmăriţi penal pentru fapte de
corupţie
DNA a confirmat ieri, referindu-se la cazul banilor găsiţi la Cluj
asupra unor apropiaţi ai lui Gigi Becali, că a început urmărirea penală
faţă de mai multe persoane pentru infracţiuni de corupţie.
DNA ● Gigi Becali, Teia Sponte, Anton Doboş, Traian Benfordean, Gigel Coman, dar Şi alţi fotbalişti urmăriţi penal pentru fapte de corupţie
DNA a confirmat ieri, referindu-se la cazul banilor găsiţi la Cluj asupra unor apropiaţi ai lui Gigi Becali, că a început urmărirea penală faţă de mai multe persoane pentru infracţiuni de corupţie.
Cătălin Dancu, avocatul lui Gigi Becali, a declarat că a început urmărirea penală a vicepreşedintelui Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Teia Sponte, şi a preşedintelui "U" Cluj, Anton Doboş. În acelaşi dosar mai sunt urmărite penal şi alte trei persoane, aflate printre cele audiate în noaptea de miercuri spre joi la DNA Cluj, printre care şi fotbalistul Gigel Coman. De asemenea, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru dare de mită în legătură cu cele 1,7 milioane de euro găsite asupra celor cinci persoane audiate miercuri noaptea la DNA Cluj, existînd suspiciuni că banii urmau să ajungă la jucătorii de la "U" Cluj.
DARE. "Gigi Becali este urmărit penal ca autor al infracţiunii de dare de mită, iar Teia Sponte pentru complicitate la această infracţiune. Parchetul a început ancheta în urma unei sesizări scrise pe care eu o numesc autodenunţ, dar nu ştiu încă cine l-a făcut. Banii, 1.700.000 de euro, s-au găsit în maşina proprietate personală a lui Teia Sponte, sumă care a rămas consemnată într-o bancă până la soluţionarea cauzei, deşi Teia le-a spus că erau banii lui şi ai lui Gigi Becali pentru a cumpăra terenuri", ne-a declarat avocatul.
AUDIERI. Toate persoanele duse la DNA Cluj miercuri seară au fost lăsate să plece, audierile la DNA încheindu-se joi dimineaţă în jurul orei 03:00. Din sediul DNA Cluj au ieşit pe rînd jucătorul Universităţii Cluj, Gigel Coman, apoi cei doi bodyguarzi ai lui Gigi Becali, Fane şi Marcel. În cursul zilei de ieri au continuat audierile. Fotbalistul Universităţii Cluj, Cristian Silvăşan, Anton Doboş şi patronul restaurantului din Cluj, de unde au fost săltaţi cei cinci apropiaţi ai lui Gigi Becali, au fost audiaţi. Ca şi Claudiu Răducanu, fost jucător al Stelei, în prezent la "U", jucătorii Octavian Goga şi Călin Moldovan, antrenorul Alpar Meszaros, dar şi Traian Benfordean, patronul restaurantului Aroma, din Cluj, ultimul şi el urmărit penal.
CITARE. Avocatul Cătălin Dancu s-a arătat şocat de maniera de acţiune a DNA. "Clientul meu a fost citat pe stradă. În timp ce se afla în trafic a fost oprit de o maşină, din care a ieşit un bărbat. S-a recomandat a fi procuror la DNA şi i-a înmînat personal citaţia pentru a se prezenta la parchet azi, 8 mai, la ora 15:00. Gigi Becali a aruncat citaţia şi i-a spus procurorului că nu e un fugar, nici nu este dat în urmărire şi că are un domiciliu unde i se poate trimite citaţia legal. «Eu am o locuinţă unde să mă citaţi în mod civilizat!», le-a spus clientul meu. Din cauza acestui mod de citare nu ne-am prezentat la DNA. Am şi plecat la Constanţa, unde îmi lansez candidatura de primar."
Circuitul banilor din valize
Nu este pentru prima oară cînd autorităţile publice bănuiesc şi cercetează adversarii CFR-ului, pe motiv că ar fi stimulaţi financiar de Steaua, contracandidata la titlu a clujenilor. Doi agenţi ai Poliţiei Economice Arad au făcut investigaţii în cantonametul echipei UTA, înaintea meciului cu CFR din etapa 30, jucată la 19 aprilie, după ce ar fi fost sesizaţi printr-un telefon anonim că o valiză cu bani promişi de Gigi Becali s-ar afla în posesia jucătorilor arădeni. "Depăşeşte limita suportabilului ce s-a întîmplat. Este şocant, uluitor şi incredibil pentru mine. Am discutat telefonic cu ei, i-am întrebat ce doresc şi mi-au spus că şi lor li se pare ciudat, dar că au o sesizare şi că trebuie să facă verificări. I-am luat la întrebări, au dat vina pe presă, că se vehiculează că banii Stelei sînt la noi, ca să învingem pe CFR Cluj, aiureli de acest gen. Au întrebat dacă există acei bani, am spus că nu şi au plecat, iar eu am cerut ca echipa să fie complet izolată, să nu se apropie nimeni de jucători", spunea patronul formaţiei arădene, Nicolae Bara.EVENIMENTE. De data aceasta, lucrurile au stat diferit. Cu trei zile înainte de disputarea meciului de la Cluj, dintre CFR şi "U", mai precis după înfrîngerea Stelei în faţa lui Dinamo, Gigi Becali a lansat o declaraţie şocantă, aproape auto-denunţătoare, preluată la unison de presă, care i-a pus în alertă pe procurori: "Cei de la U vor fi foarte motivaţi! Vor fi multe zerouri, de fapt, vor fi trei milioane de îngeraşi care vor zbura spre Cluj". Conform declaraţiilor lui Gigi Becali, Teia Sponte şi cei doi bodyguarzi au ajuns la Cluj de marţi seara. Se pare că urma lor fusese luată de cînd cei 1,7 milioane de dolari au fost scoşi de la bancă. Miercuri, în ziua meciului, cei trei trimişi la Cluj s-au întîlnit cu patronul unui hotel din Cluj, care, conform spuselor lui Becali, ar fi membru al PNG, organizaţia locală. Înspre ora meciului, grupul s-a întregit cu apariţia lui Gigel Coman, jucător la "U", care era suspendat pentru meciul cu CFR, şi care în tur a evoluat la Steaua. Prin urmare, bună cunoştinţă cu Teia Sponte, oficial al Stelei. Grupul de cinci s-a stabilit la restaurantul Aroma, undeva pe la periferia Clujului, la ieşirea spre Cîmpia Turzii, unde au vizionat şi meciul. Teoretic, planul era simplu. Probabil că dacă "U" ar fi încurcat pe CFR, titlul revenind astfel Stelei, Gigel Coman ar fi urmat să ia suma de bani drept răsplată. Aceasta a fost viziunea anchetatorilor. Doar că CFR a învins, astfel că planul a eşuat. La finalul meciului, cînd se pregăteau să plece, cei cinci s-au trezit cu "mascaţii", care i-au condus la sediul DNA. Cum a aflat, Gigi Becali a recunoscut provenienţa banilor, afirmînd că respectivii urmau să vizioneze nişte terenuri spre achiziţionare sau să cumpere "bomboane şi ciocolată".
Codul Penal
Apărarea invocată de avocatul Cătălin Dancu, potrivit căreia încadrarea juridică este greşită, deoarece fotbaliştii şi preşedinţii lor nu sunt funcţionari publici, este şubredă. Legile au fost modificate, fiind incriminate şi faptele de corupţie comise de alte categorii profesionale, singura deosebire fiind aceea că în cazurile lor pedeapsa se reduce cu o treime.Art. 254 Cod Penal – luarea de mită.
Fapta funcţionarului public care, direct sau indirect, pretinde ori primeşte bani sau alte foloase care nu i se cuvin, ori acceptă promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, în scopul de a îndeplini, a nu îndeplini ori a întîrzia îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani şi interzicerea unor drepturi.
Art. 255. Darea de mită
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în modurile şi scopurile arătate în art. 254, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
Art. 147. Funcţionar public şi funcţionar.
Prin funcţionar public se înţelege orice persoană care exercită permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost învestită, o însărcinare de orice natură, retribuită sau nu, în serviciul unei unităţi dintre cele publice. Prin funcţionar se înţelege şi orice salariat care exercită o însărcinare, în serviciul unei alte persoane juridice decît cele prevăzute în acel alineat.
Art. 258, Cp prevede că faptele de corupţie săvîrşite de alţi funcţionari sunt sancţionate mai puţin cu o treime faţă de pedepsele pentru funcţionarii publici.
Armata
Procurorii DNA au reluat ieri audierile şi în dosarul penal care îl vizează pe Gigi Becali, acuzat de complicitate la abuz în serviciu în formă calificată. E vorba despre schimbul de terenuri făcut de omul de afaceri cu Ministerul Apărării, la 2 iunie 1999, cînd în schimbul a 21,5 hectare în satul Ştefăneştii de Jos, Becali a primit 20,9 hectare în zona Băneasa, diferenţa de valoare de aproximativ 3,3 milioane de dolari fiind în favoarea finanţatorului Steaua. În acest caz a fost ieri audiat generalul în rezervă Dumitru Cioflină. El a refuzat să facă vreo declaraţie după întîlnirea cu anchetatorii. În dosar, Victor Babiuc, fost ministru al Apărării în perioada perfectării schimbului de terenuri, este învinuit alături de alţi 11 generali şi oficiali ai ministerului, care au contribuit la "perfectarea" tranzacţiei. În acest dosar Becali a fost audiat la sfîrşitul lunii martie, cînd a cerut recuzarea procurorului.Steaua da, CFR Cluj nu!
Surprinzător, acţiunea DNA a vizat-o doar pe Steaua, deşi în presă s-a vehiculat chiar ideea ca CFR să cumpere meciul de la "U". Inclusiv presa locală din Cluj a susţinut zilele trecute că jucătorii Universităţii au fost contactaţi de mai multi reprezentanţi ai CFR-ului pentru a trînti meciul care urma să decidă campioana. Tocmai aceste zvonuri au dus la adevărate dispute în stradă între fanii Universităţii şi jandarmi. Cu o seară înainte de meci, suporteri fanatici ai "U" au ajuns chiar în cantonamentul echipei, ameninţîndu-i pe jucători: "Dacă nu-i bateţi pe CFR, vă rupem picioarele". "Va fi blat si vom fi umiliţi, toată lumea ştie. Să joace împotriva celor de la CFR Cluj fotbaliştii tineri, pentru că ei sînt sigur curaţi", a sunat un alt mesaj transmis de suporteri.ÎNTÎLNIRI SUSPECTE. În Monitorul de Cluj din 6 mai apăruse informaţia conform căreia "Preşedintele Universităţii Cluj, Toni Doboş, este acuzat de suporterii «Şepcilor roşii» că s-ar fi întîlnit în secret cu oficialii din Gruia, duminică seara, după încheierea partidei Dinamo – Steaua, pentru a discuta detaliile unui posibil aranjament între cele două echipe. El ar fi fost zărit luînd masa cu omologul Iuliu Mureşan şi cu antrenorul Ioan Andone, într-un local din Cluj". Mai mult, Mureşan a făcut apoi o declaraţie surprinzătoare: "Fac apel la toţi suporterii care vor fi pe Moina, să nu ne facem de rîs în faţa unui asemenea moment istoric. Ar fi cazul la o conciliere între suporteri, deoarece între conducători relaţiile sunt bune. Nu cred că Doboş ar lua bani de la Steaua, sînt doar speculaţii fără acoperire, care mă enevează". Tot în presă s-a vehiculat ideea că Steaua îşi anunţase intenţiile de a premia cu cîte 100.000 de euro pe fiecare "U"-ist, urmînd, în contrapartidă, să apară şi oferta de la CFR. Unul dintre jucătorii contactaţi de Gigi Becali a fost chiar căpitanul Octavian Goga, cei doi recunoscînd că au discutat la telefon, fără a recunoaşte că în discuţii au intervenit şi termeni financiari. Potrivit City News, principalul colaborator al lui CFR Cluj în materie de transferuri, impresarul Marcel Popescu, ar fi fost în cantonamentul lui "U" Cluj înaintea meciului direct dintre cele două formaţii, motivul vizitei nefiind cunoscut. Deşi n-au făcut public pînă acum, e posibil ca DNA să fi demarat în paralel şi o anchetă în privinţa celor de la CFR, asupra cărora planează suspiciuni vizavi de modul în care au obţinut victoria în meciurile directe cu Dinamo, cu Rapid, cu Vaslui şi cu Gloria Bistriţa.
"Steaua nu putea lua campionatul"
Preşedintele LPF, Dumitru Dragomir, a declarat: "Degeaba zice Becali că a trimis banii pentru pămînturi sau altceva. Dacă a trimis banii, a trimis pentru ca U Cluj să joace corect". El a continuat: "De ce nu i-a lăsat să vadă unde se duc banii, poate cumpărau vreun teren. De ce nu au lăsat să vadă cursul banilor, că ăia nu aveau unde să fugă. Procurorii au împiedicat flagrantul". În opinia sa, apropiaţii lui Gigi Becali au fost reţinuţi de DNA înaintea meciului dintre "U" şi CFR Cluj pentru ca Steaua să nu poată cîştiga titlul. "Dacă U Cluj bătea pe drept pe CFR, Steaua era depunctată între 6 şi 9 puncte. A fost o strategie. Din toate punctele de vedere, Steaua nu putea lua campionatul", a explicat Dragomir. Şeful LPF a declarat că Steaua este vinovată din punct de vedere regulamentar, dar "U" Cluj nu va păţi nimic "pentru că i-a dat în gît".Depunctare?
Dacă se va dovedi că banii găsiţi de procurorii DNA erau destinaţi stimulării financiare a echipei "U" Cluj, Steaua riscă depunctarea. "Conform articolului 60 din Regulamentul Disciplinar, dacă va fi găsită vinovată, Steaua riscă o depunctare între şase şi nouă puncte, plus o amendă între 100.000 şi 200.000 RON. De asemenea, împotriva patronului stelist se poate lua decizia declarării acestuia persona non-grata şi interzicerea oricăror activităţi legate de fotbal", a declarat o sursă federală. "Dacă procurorii au făcut această reţinere înseamnă că aveau ceva informaţii şi au stat la cotitură. Însă o decizie sportivă împotriva clubului Steaua se poate lua abia cînd se termină procesul şi se dă un verdict. Dacă îi prindeau cu banii în vestiar, atunci era scandalul secolului. Aşa, trebuie să se facă dovada că banii erau destinaţi celor de la U Cluj, însă acest lucru va fi foarte greu".Precedente
Rapid – Gloria Bistriţa 1-0(12 mai 2006)
În sezonul 2005-2006, Gigi Becali a alergat cu o maşină prin Bucureşti după autocarul Gloriei Bistriţa, înaintea partidei pe care ardelenii urmau să o dispute contra Rapidului, echipă cu care Steaua se afla în luptă directă pentru locul 1. Latifundiarul a intrat în restaurantul unde bistriţenii luau masa şi a promis în faţa camerelor de luat vederi că va premia echipa pentru un rezultat pozitiv în Giuleşti. Rapid a bătut cu 1-0.
Dinamo – CFR Cluj 1-0
(8 mai 2007)
Anul trecut, Gigi Becali a anunţat că a premiat Dinamo cu "un milion" după ce echipa din Ştefan cel Mare a învins pe CFR Cluj, principala contracandidată a Stelei la ocuparea locului 2. Finanţatorul a evitat apoi să spună că suma era plătită în euro, pretinzînd că le-a plătit dinamoviştilor "un milion de lei".
Citește pe Antena3.ro