x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cu basculanta la poarta NATO

Cu basculanta la poarta NATO

de Doru Iordache    |    09 Apr 2010   •   00:00
Cu basculanta la poarta NATO
Sursa foto: Dan Mihăescu/Agerpres

Creditorii bat la uşa companiei americane care a construit baza militară de la Mihail Kogălniceanu. Eufemistic spus: "bat la uşa...". Că la uşa americanilor - adresa din Constanţa sub care s-au înscris la Registrul Comerţului - nu răspunde nimeni. Adevărata adresă e chiar în incinta bazei militare...



Acolo nu intră nimeni neinvitat. Aşa că, pentru a-şi recupera datoria de la constructor, vreo 5,5 miliarde de lei vechi, subcontractorii au ajuns să picheteze însăşi baza militară.

Joi, 25 februarie, a fost ziua care marchează o nouă formă de protest în România... Cu basculanta la poarta NATO. Aflată în criză financiară profundă, societatea românească se află aproape de colaps. Câţiva agenţi economici care sunt subcontractori ai Framaco FMJV

Metis, compania care deţine contractul de construcţie a bazei de la Mihail Kogălniceanu, au blocat atunci cu cinci autotrenuri intrarea în baza Mihail Kogălniceanu.

Pentru că nu aveau autorizaţie pentru acest gen de protest, la scurt timp după ce au iniţiat acţiunea, şoferii şi patronii lor au fost dispersaţi de mascaţi şi poliţişti înarmaţi. În principal, firmele care au blocat unitatea militară de la Mihail Kogălniceanu au contracte de aproape trei ani cu Framaco. Au cărat piatră şi pământ pentru căile de acces din bază, o lucrare pe aproximativ 40 de hectare.

Contractele s-au derulat normal până în vara anului trecut, când compania americană a început să aibă restanţe la plata serviciilor. De mai bine de şapte luni, Framaco nu şi-a mai plătit, sau a făcut-o sporadic, subcontractorii. Acum, compania americană are restanţe de plată către şapte firme pentru lucrările efectuate. Potrivit lui Valentin Jiga, reprezentantul uneia din cele şapte firme care au de încasat 5,5 miliarde de lei vechi, după protestul spontan de la 25 februarie, Framaco s-a angajat să achite câte 50.000 de lei pe săptămână către creditorii săi.

La mai bine de o lună de la această înţelegere, subcontractorii nu au încasat sumele promise, ci doar prima tranşă care a fost plătită în săptămâna de după protest. De atunci, doar amânări. Câţiva dintre aceştia au pornit acţiuni în justiţie împotriva companiei Framaco, pentru că sunt la rândul lor presaţi de distribuitorii de piatră care au oferit materia primă pentru construcţia drumurilor de acces din bază.

Cu toate că au promis că vor relua protestele la poarta bazei, subcontractorii lui Framaco se tem să nu primească amenzi în cazul că vor bloca din nou accesul în unitatea militară. Totuşi, în disperare de cauză, companiile româneşti se gândesc să organizeze un nou protest într-o altă locaţie, care să nu afecteze baza americană de la Mihail Kogălniceanu.

La momentul 25 februarie, oficiali ai Framaco au declarat că întârzierile sunt generate de faptul că Ministerul Finanţelor nu a dat curs unor cereri de rambursare a TVA. Surse avizate din Ministerul Finanţelor au afirmat că toate cererile de rambursare de TVA depuse de Framaco au fost plătite în termen, mai puţin una singură care a fost respinsă din motive obiective. Am încercat să obţinem şi un punct de vedere de la responsabilii Framaco. În acest scop ne-am deplasat la sediul declarat din oraşul Constanţa de pe Strada Sarmisegetusa numărul 8.

FRAMACO, COMPANIE AMERICANĂ
Am aflat că Framaco nu are nici un birou în acel imobil. Unul dintre locatari ne-a declarat că la acea adresă mai vine uneori şi corespondenţă pentru această companie, dar nu cunoaşte să fie redirecţionată către un alt sediu. De fapt, Framaco are birourile chiar în incinta bazei de la Mihail Kogălniceanu, unde accesul este restricţionat presei şi persoanelor neautorizate.

În aceste condiţii, este firesc ca şi păgubiţii să "plângă" pe la poarta NATO. Framaco International este o companie americană cu sediul în New York care în 2003 şi-a înfiinţat o altă divizie în Turcia. În principal, Framaco International lucrează de mai bine de 15 ani cu Guvernul SUA. Construieşte sedii ale ambasadelor în toată lumea şi a obţinut lucrări în bazele americane din Irak, Afganistan, Iordania, în ţări din Africa de Vest şi în multe alte locaţii unde există obiective ale Pentagonului.

Framaco FMJV Metis România este o subsidiară a companiei cu acelaşi nume din capitala Turciei, Ankara. Managementul este format din cetăţeni turci.

×
Subiecte în articol: special