Mai mulţi funcţionari din Primăria Timişoara au ajuns în atenţia DNA, după ce au fost reclamate ilegalităţi legate de două dintre cele mai populare ştranduri din oraş, ambele proprietate a municipalităţii. În cazul ştrandului Termal, şmecherii din Primărie şi Consiliul Local încearcă să îl lase pe actualul chiriaş cu ochii în soare, după ce a investit peste 5 milioane de euro.
La ştrandul Heaven s-a întâmplat exact invers: Primăria a încasat chirii pentru o suprafaţă de cinci ori mai mică decât cea folosită în realitate, mascând astfel o gaură la bugetul local. Scandalul a izbucnit după ce consilierii locali, făcând jocul unor grupuri de interese din Timişoara şi Bucureşti, au decis scoaterea la licitaţie a celor două locaţii.
Timp de un deceniu, ştrandul Termal, din centrul oraşului, a fost lăsat în paragină. În iunie 2004, firma omului de afaceri Mohad Hussam Hajjar a preluat, prin licitaţie, complexul de aproape 13.000 de metri pătraţi pe o perioadă de cinci ani. Conform contractului, acesta a investit peste 5 milioane de euro în construcţii şi reparaţii pe bază de autorizaţie, reuşind, după patru sezoane în care nu a funcţionat din cauza lucrărilor, să inaugureze un ştrand la standarde europene.
În schimb, oficiali ai Primăriei Timişoara l-au asigurat pe chiriaş că, la nivelul investiţiei, contractul se va prelungi fără probleme, putându-se negocia chiar şi cumpărarea ştrandului, cu acordul Consiliului Local. În vara acestui an, surpriză: ştrandul a fost scos la licitaţie, actualul chiriaş urmând să liciteze cot la cot cu alţi potenţiali chiriaşi. Cât despre investiţia sa, nici o vorbă. Hussam Hajjar susţine că are înregistrări audio şi video cu care poate dovedi organelor de anchetă şi DNA că, din 2004 încoace, la el au venit mai mulţi angajaţi ai Primăriei, dar şi consilieri locali care i-au cerut sume de bani şi voturi pentru partid.
"Am totul filmat sau înregistrat. În plus, pentru multe întâlniri am şi martori. Au venit la mine funcţionari din Primărie şi consilieri locali care cereau bani de concediu, protocoale, mese întinse. Pentru a mi se prelungi contractul mi s-au cerut, prin intermediarul unui angajat de rang înalt al Primăriei, 500.000 de euro pe care să îi livrez la Viena. Dai banii şi primeşti un contract pe 25 de ani, mi-au spus. Urmau să stabilească detaliile tranzacţiei, dar i-am refuzat. Atunci nu mi-au mai prelungit contractul.
Pe de altă parte, la alegerile prezidenţiale a venit la mine un consilier local din PSD. Mi-a cerut o sumă uriaşă ca să nu se scoată ştrandul la licitaţie. Nu aveam suma. Atunci mi-a spus să îmi pun toţi angajaţii să voteze cu Mircea Geoană. Măcar 200 de voturi. Târgul era valabil doar dacă fiecare angajat al meu se filma în cabina de vot cu telefonul mobil şi dovedea astfel că a votat cu cine i s-a cerut. Din păcate, mafioţii din Timişoara sunt doar găinari de doi lei", ne-a declarat omul de afaceri Hussam Hajjar.
După ce nu a fost primit în audienţe la negocieri, omul a deschis şapte procese împotriva Primăriei. Consiliul Local a mers mai departe, votând totuşi scoaterea la licitaţie a ştrandului Termal. Lucru imposibil legal, cât timp pe rol mai sunt cauze litigioase şi Primăria a pierdut deja o parte din procese. Pe lângă cele 5 milioane de euro investite în ruina transformată în ştrand, chiriaşul a plătit datoriile istorice, obligaţie prin contract, chirie în toţi anii, deşi nu a existat profit, şi a fost obligat să refacă şi trotuarul din faţa complexului.
Adică 4,8 miliarde de lei vechi pentru trotuarul şi spaţiile verzi din zona publică, domeniu al Primăriei. Indiferent dacă instanţa îi va da câştig de cauză sau nu, Hussam Hajjar este decis să prezinte toate probele celor de la DNA şi să le trimită şi la Preşedinţia României. Este interesant de urmărit dacă procedura de scoatere la licitaţie va continua, deşi Primăria a pierdut în instanţă, încălcând legea şi hotărârile judecătoreşti.
O altă locaţie pentru care edilii au pregătit noi chiriaşi este ştrandul Heaven, un club de fiţe, care nu are autorizaţiile de construcţie legale, cum este cazul Termalului. Cazul a ajuns deja în atenţia DNA, după ce s-a descoperit că municipalitatea a închiriat clubului Heaven 3.200 de metri pătraţi pentru care s-au plătit chirii, în timp ce chiriaşul a folosit mai mulţi ani o suprafaţă de teren de cinci ori mai mare.
Primăria s-a lăsat prejudiciată cu bună ştiinţă. Administratorul ştrandului Heaven a închiriat locaţia tot în anul 2004. Pentru cei 3.200 de metri pătraţi a plătit la început, către Primărie, 2.500 de lei pe lună, ulterior chiria lunară crescând la 5.000 de lei. Chiar dacă în acte suprafaţa este cea menţionată, în realitate societatea a folosit 15.000 de metri pătraţi, fără ca Primăria să se sesizeze şi să încerce recuperarea banilor pierduţi din diferenţa de chirie. DNA Timişoara face deja cercetări în acest caz.
Garda Financiară a transmis DNA o sesizare împotriva primarului Gheorghe Ciuhandu, a secretarului Primăriei Ioan Cojocari şi a directorului Direcţiei Patrimoniu, Nicuşor Miuţ, privind încheierea unui contract ilegal cu SC Elaine SRL, chiriaşul scutit de o sumă de 834.749 lei, reprezentând contravaloarea chiriei neîncasată şi nevirată bugetului local şi contravaloarea taxei pe teren, necolectată şi nevirată la buget, doar pentru perioada august 2003-ianuarie 2010.
Reprezentanţii Primăriei se feresc să vorbească despre cele două situaţii cu iz penal. "Ambele ştranduri sunt cu contracte expirate. Consiliul Local Timişoara a hotărât că nu se prelungesc contractele cu vechii chiriaşi şi se licitează. Hotărârea pentru ştrandul Termal nu se poate face, fiind suspendată după ce a fost atacată în instanţă, iar pentru ştrandul Heaven de lângă stadion va avea loc licitaţie pe 18 mai", ne-a declarat Nicuşor Miuţ, directorul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Timişoara.
Citește pe Antena3.ro