EVENIMENT
Situatia creata pe scena politica de plecarea lui Stolojan din cursa electorala aduce in discutie o serie de intrebari. Alianta are nevoie de un alt candidat la Presedintie, iar cel mai potrivit ar fi, conform analistilor, Traian Basescu.
Acesta a promis insa de mai multe ori ca isi va duce mandatul de primar al Capitalei pana la capat. O alta problema va fi presedintia PNL si felul in care o vor trata liberalii. Comentatorii politici au analizat situatia creata atat in interiorul aliantei PNL-PD, cat si pe intreaga scena politica raspunzand urmatoarelor intrebari:
Citește pe Antena3.ro
Un duel mai natural
STELIAN TANASE
1 Cred ca pe fondul subrezirii sanatatii sale care l-a pus in imposibilitatea de a duce pana la capat campania electorala el a clacat si psihic. Acum, sigur, e de vazut daca trebuia sa se sacrifice si sa riste atat de mult si sa mearga inainte sau sa se opreasca aici. Politicienii sunt si ei oameni si apreciez faptul ca a avut onestitatea sa se retraga pentru ca ar trebui sa ne intrebam cati politicieni aflati in preajma puterii sau chiar la putere cand sunt gata sa-si atinga scopul, sa-si realizeze iluziile renunta si se intorc in viata privata ? Pana la urma si politicienii sunt oameni, asta e concluzia.
2 Candidat cu sansa, chiar cu sanse mai mari decat Stolojan este Traian Basescu. Daca intarzie anuntarea candidaturii, seamana confuzie. Deci acest lucru ar trebui sa se intample foarte rapid, pentru a clarifica lucrurile. Daca Basescu va fi candidatul Aliantei, atunci cred ca lucrurile se vor simplifica intr-un anumit fel. Va exista o candidatura naturala, rivalitatea intre Nastase si Basescu este arhicunoscuta si veche si vom avea finala asteptata pentru Cotroceni. Politicienii care de patru ani sunt ca Tom si Jerry, se ataca si contraataca fara incetare se vor intalni si in cursa pentru Cotroceni. Intr-un fel, un duel Basescu-Nastase este mai natural, daca putem spune asa decat unul Stolojan- Nastase. Deci va fi finala pe care o asteptam.
4 In primul rand, Basescu pleaca de la Primaria Capitalei in conditii de forta majora. Nu stiu daca ar fi mai rational sa ramana la primarie si sa lase Alianta fara candidatul ei cel mai puternic. Si, in fond poate ca bucurestenii vor ca primarul lor sa fie presedinte. Ma gandesc ca Ciorbea, atunci cand a plecat prim-ministru el a fost numit, a avut o optiune. Aici va fi un proces electoral, daca lumea il va vota, bine, daca nu il va vota atunci iar bine. Dar cred ca are cele mai mari sanse intr-o confruntare cu Nastase.
5 Aici sunt doua lucruri. Prima idee este ca va fi o criza de lunga durata in PNL pentru succesiunea lui Stolojan, daca Stolojan nu va reveni, sa spunem limpede acest lucru. Calin Popescu -Tariceanu este un lider interimar. Deci ideea e ca nu se va rezolva repede. A doua idee este ca e foarte important ca tensiunile din PNL si problemele pe care liberalii le au la varf sa fie rezolvate in interiorul partidului. Daca va fi un scandal cu presa, cu acuzatii reciproce in public, atunci va fi foarte rau pentru Alianta. Daca se vor purta rational si in limitele unui spirit democratic atunci disputele pentru putere, care e evident ca s-au declansat nu vor afecta situatia Aliantei in campanie. (Aniela Nine)
O lovitura cumplita pentru Partidul National Liberal
DORIN TUDORAN
1 Mai intai vreau sa-i transmit domnului Stolojan sentimentele mele de solidaritate umana. Cand pe un talger se afla viata unui om, iar pe celalalt politica, realizam ca politica nu inseamna nimic si ca divergentele de opinii ori solutii se topesc. Ii doresc domnului Stolojan tot binele din lume, puterea de a face fata acestei incercari fundamentale si il asigur ca ma rog lui Dumnezeu sa-l aiba in grija. Din acest moment, domnul Stolojan nu mai poate avea decat prieteni. Pentru PNL este o lovitura cumplita, caci nu vad pe nimeni in acest moment capabil sau capabila sa impuna partidului disciplina pe care o adusese cu el domnul Stolojan. Tot asa, imi este aproape imposibil sa vad un alt candidat, cat de cat plauzibil, pentru Cotroceni pe care ar putea sa-l scoata in fata in acest moment PNL.
2 Rational, nu poate fi decat domnul Traian Basescu. Dar, in acest caz, premierul nu mai poate veni tot de la PD. Mai putin rational privind lucrurile, exista fireste o sumedenie de solutii. De pilda, Dorin Tudoran candidat la Cotroceni, domnul Basescu - la Palatul Victoria. Ce ne leaga? Inegalabilul domn Mugur Ciuvica, justitiarul care ne-a demascat intr-un acelasi comunicat. Va dati seama ce literatura s-ar putea naste de aici? Serios vorbind, din nou, greu de vazut cum ar putea domnul Basescu sa evite candidatura la Presedintie.
3 Situatia de acum nu are nimic in comun cu imensele erori savarsite de domnul Ciorbea. Prima - plecarea de la Primarie. A doua - demisia din functia de primar, in care fusese ales de bucuresteni, o data cu demisia din functia de premier in care fusese numit. Apoi, indiferent de ce am scris si voi mai scrie in viitor despre actualul primar general al Capitalei, domnul Traian Basescu este in acest moment, de departe, cel mai important politician roman, omul nu doar cu tractiune proprie, dar omul care poate fi candidat-locomotiva in situatii in care alti politicieni romani patineaza pe loc.
4 Din pacate, domnul Basescu mi se pare mult mai potrivit pentru functia de prim-ministru decat pentru cea de presedinte. In fapt, structural toti â domnul Theodor Stolojan, domnul Adrian Nastase si domnul Traian Basescu - sunt cu mult mai potriviti pentru Executiv, decat pentru Presedintie. Mai ales intr-o republica semi-constitutionala, unde functia de sef al statului, desi nu total lipsita de prerogative importante, este, oricum, mai mult decorativa. Ca sa nu mai spun ca banii adevarati se fac la Guvern, nu la Cotroceni.
Cu cateva luni in urma, cand inca nu se stia ce va decide domnul Nastase in legatura cu prezidentialele, intr-un interviu acordat Jurnalului National, pe domnul Alin Teodorescu, un bun prieten al meu, il lua gura pe dinainte si spunea ca domnul Nastase este inca un politician tanar, care mai are multe de facut, asa ca nu e poate timpul sa se gandeasca la Cotroceni... Unde, sau mai bine spus, de unde, ar urma concluzia naturala, amprenta pe care o poti pune pe deciziile importante este mult estompata. Si nu e deloc neadevarat.
5 Daca domnul Basescu va fi obligat - si nu vad in aceasta seara de 2 octombrie, de aici, de la Washington, cum ar putea sa evite o asemenea situatie - sa candideze la Presedintie, domnul Adrian Nastase are sanse frumoase de a pierde prezidentialele. Stie acest lucru, cum stie si PSD-ul. Implicarea Ministerului Apararii Nationale in procesul Basescu vs Ciuvica & Assoc. constituie un gest incalificabil. Daca vrea sa-si pastreze ceva sanse in fata unei posibile candidaturi a domnului Basescu pentru Cotroceni, domnul Nas-tase ar trebui sa ceara imediat demisia domnului Pascu. Daca nu o primeste in cateva zile, trebuie sa-l destituie. Asta indiferent daca documentul ajuns in posesia presei probeaza ori nu acuzatiile aduse de domnul Ciuvica.
S-ar putea ca tragedia preelectorala a Aliantei D.A. PNL-PD sa-i ofere sansa domnului Basescu de a deveni din politician om politic. Un scenariu la care s-ar putea gandi ar fi ca, din acest moment, sa considere alegerile prezidentiale ca si inexistente, ori, un proiect cu totul secundar pentru Alianta. Aceasta ar trebui sa se concentreze pe alegerile parlamentare, sa faca totul - adica pe dracuâ in patru - si sa castige cele 51%; 52%-53% ar fi chiar mai linistitor pentru vremuri tulburi in Parlament.
Un Adrian Nastase la Cotroceni, cu un Parlament majoritar D.A. si cu un Executiv tot al Aliantei ar insemna mult mai multe partide de vanatoare decat azi si participari la mult mai multe licitatii de tablouri ori carti rare pentru actualul premier. La fel, un Traian Basescu la Cotroceni cu un Parlament si un Executiv PSD+PUR ar transforma un om hiper-energic intr-un visator, dand de mancare paunilor, cotofenelor ori chiar cucuvelelor din parcul palatului.
Oricum vor decurge lucrurile, scena electorala romaneasca se schimba radical in acest moment si supune actorii politici principali la un exercitiu de strategie electorala si gandire politica pe care-l ocolisera, aproape cu totii, prin fente mai potrivite unor oameni ce vor sa intre in Istorie alaturi de Hagi, Dobrin si Maradona decat alaturi de Ronald Reagan, Margaret Thatcher si regele Juan Carlos. Este, de altfel, un examen major si pentru maturitatea electoratului.
Se relanseaza campania
CRISTIAN PARVULESCU
1 Retragerea lui Theodor Stolojan a fost un act de curaj pentru ca a recunoscut o boala, ceea ce este foarte rar in politica romaneasca. Si alti lideri au trecut prin momente de genul acesta si nu le-au facut publice. Este un moment de criza in PNL si in Alianta "Dreptate si Adevar", o criza de a carei rezolvare rapida va depinde si continuarea cursei pentru Presedintie si pentru alegerile parlamentare.
2 Cele mai mari sanse de a deveni noul candidat la Presedintie le are Traian Basescu, chiar daca exista dificultati legate de aceasta situatie. Notorietatea, experienta din campaniile electorale din 2000 si din 2004, prezenta pe scena publica, il recomanda pentru aceasta pozitie. Pe de alta parte, promisiunea ca isi va continua mandatul pana in 2008 la Primaria Capitalei va pleda in defavoarea acestei decizii. Cred insa ca intr-un moment critic cum este acesta ar putea exista o justificare a atitudinii de a accepta posibila propunere a aliantei de a candida.
3 In acest moment, pentru alianta, Traian Basescu este cea mai buna solutie si exista mai multe argumente pentru asta. Venirea sa in cursa va relansa campania, deja sondajele de opinie aratau o anumita plafonare a campaniei. Intreaga strategie a lui Adrian Nastase era centrata pe profilul politic si psihologic al lui Theodor Stolojan, iar aceasta va trebui schimbata. La trei saptamani pana la inceperea oficiala a campaniei electorale si la mai putin de doua luni inaintea alegerilor este de fapt o operatiune dificila, acesta fiind si cel mai important argument in favoarea lui Basescu. Traian Basescu este unul dintre putinii lideri politici care poate sa se confrunte direct cu Adrian Nastase si chiar poate sa creeze dificultati in aceste confruntari.
4 Exista riscul ca o reactie negativa a electoratului sa apara in urma unei eventuale plecari a lui Basescu de la primarie, totul depinde de justificarea care se va oferi. Momentul de criza si mai ales momentul dramatic legat de boala lui Theodor Stolojan poate oferi insa o justificare si din acest punct de vedere riscurile ar putea fi mult reduse. Va urma, in cazul in care se va merge pe varianta Basescu, o campanie foarte dura si foarte personalizata, va fi un duel foarte personalizat, in mai mare masura decat ar fi fost in varianta Nastase - Stolojan, in care dexteritatea si calitatile persoanelor vor precumpani raportul partidelor care il sustin.
5 Aceasta criza din PNL-PD este cruciala, este momentul de apogeu al campaniei, pentru ca de rezolvarea sa rapida depinde de fapt scorul de la alegerile parlamentare. Daca in interiorul aliantei va exista o abordare rationala, atunci nici conflictele pentru susccesiunea in PNL nu se vor exprima pana dupa alegeri. Succesiunea formala la conducerea PNL a fost asigurata, Calin Popescu Tariceanu fiind in aceasta situatie, si totodata copresedintia aliantei. Daca raporturile vor fi normalizate atunci alianta nu va avea pierderi importante, va putea chiar sa se redreseze. In cazul in care conflictele vor izbucni, ne-am putea astepta la repetarea scenariului din 2000 si intr-o asemenea varianta principalul castigator ar putea fi PSD. Cred insa ca momentul in care ne aflam nu da prea multe alternative aliantei si se va alege o formula care sa influenteze castigarea alegerilor. (Dana Piciu)
Discutiile in varful PNL, mai importante decat desemnarea unui candidat
EMIL HUREZEANU
1 Prefer o analiza completa, cu arcul cel mai larg cu putinta. Cea mai la indemana mi-e explicatia potrivit careia Theodor Stolojan s-a retras din motive de sanatate. Se stia ca fusese operat de rinichi, cu cateva saptamani in urma aflasem din cercurile medicale ca a fost la un control, ale carui rezultate nu sunt prea favorabile, se pare ca e nevoie de o noua operatie. Cand un om se imbolnaveste grav, sigur ca alege sanatatea si abandoneaza politica.
In camp politic se pune problema in ce masura PNL, care este al doilea mare partid al tarii, isi revine dupa acest soc. In sanul conducerii PNL ar putea sa existe presiuni, tensiuni si chiar conflicte. Stim de altfel din mai multe surse ca exista voci in conducerea PNL care ar opta pentru o alianta cu PSD. Impotriva acestei ipoteze de lucru s-au pronuntat intotdeauna Stolojan si Basescu, in ideea unei terminari a lucrului inceput, adica lupta cu PSD intr-o alianta de centru-dreapta, centru-stanga.
2 Vom vedea in ce fel conducerea PNL, in afara de Calin Popescu Tariceanu, personaj intermediar si mai degraba lipsit de un semnal clar pro sau contra in privinta aliantei cu PSD, reuseste sa-si revina, pentru ca daca nu-si revine, situatia de-abia acum se poate complica in campul politicii romanesti, unde PNL juca un rol de forta de echilibru. PD este destul de slabit, pentru ca e in situatia de a se agata din nou de un singur lider, deci sunt de acord cu ideea ca PD si chiar alianta, in situatia alegerii lui Traian Basescu ca locomotiva de inaintare, ar putea sa devina un fel de PRM. In ceea ce-l priveste pe Traian Basescu, el este un lider foarte puternic, este un executor prin definitie, un om de actiune, un combatant, ma tem insa ca intrand intr-o competitie prezidentiala cu alte coduri, cu alte reguli, cu un om mai viclean, mai rodat si care se joaca de mai multa vreme in perceptia publica cu rolul de presedinte, care este Adrian Nastase, rolul lui Traian Basescu devine mai palid si secundar. Pe de alta parte, s-ar putea ca societatea romaneasca sa intre in inertia unui efect "Coposu" si sa raspunda la socul emotional puternic, autentic, al retragerii si sa voteze pentru alternanta numai pentru ca retragerea lui Stolojan si reactia emotionala a lui Basescu au developat nu doar doi oameni politici umani, cu suferinte, cu suflet. S-ar putea sa asistam la un joc de tipul "commedia deâl arte" in care stim dinainte cine joaca si ce si ca de fapt retragerea lui Stolojan era previzibila pentru multi.
3 Cred ca este o stare de confuzie acum in alianta si se aleg cele mai bune posibilitati. Cred ca discutiile politice intense in varful PNL sunt mai importante acum decat desemnarea unui candidat la Presedintie. Traian Basescu este, la prima vedere, omul cel mai indicat, dar imi inchipui ca nici el nu intra in aceasta cursa foarte impacat, pentru ca stie cu cine va avea de-a face, stie ce-l asteapta. Stolojan era un om de centru, un om care raspundea apelului electoral la schimbare, la seriozitate. Basescu nu are aceeasi putere de reprezentare pe care o avea Stolojan. Cu Basescu lucrurile sunt mai simple, este un om usor de determinat, cu un portativ relativ restrans, doar vehementa cu care stie sa atace si sa se apere si popularitatea lui, care seamana mai mult a populism, nu stiu daca ajung pentru un candidat credibil la Presedintie.
4 In nici un caz, pentru ca aici avem de-a face cu un rol in acelasi registru pe care l-a avut la Primarie, primarul Bucurestiului si presedintele sunt cei mai alesi dintre politicieni romani. El se bucura de o legatura nemjlocita cu o populatie politizata in mod activ, populatia Bucurestiului este cea mai antrenata pentru lupta politica in democratie si mai ales pentru o anumita atitudine consecventa impotriva mostenirilor comunisto-securist. Ori in aceasta situatie creditul acesta puternic pe care Basescu l-a avut poate fi oricand transferat cand e vorba de candidatura la Presedintie.
5 Suntem in fata unei rascruci. Este foarte posibil acum ca prin cumularea unor efecte de spectacol din mai multe directii, inclusiv prin aparitia unui al treilea candidat complet nou, dar care este pe creasta valului creat prin retragerea lui Stolojan si prin eroismul acesta melodramatic pe care il sugereaza singuratatea lui Basescu sa sparga pelicula, sa sparga ecranul. PSD nu ar trebui sa se felicite si sa se bucure.
Trebuie sa se intrebe daca nu cumva in spatele acestor lovituri de teatru se afla forte de alta natura, deci daca nu asistam decat la o scena si explicatiile adevarate stau de exemplu in scoaterea unor dosare compromitatoare pentru Stolojan in ultimul moment.
De altfel, Basescu vorbea saptamana trecuta de un reprezentant al fortelor politice, reiesea ca din PSD, care voia sa negocieze cu el dosarul lui de Securitate. Deci baietii sunt pregatiti cu tot felul de dosare. Daca cumva PSD ajunge la aceste schimbari dramatice in competitia cu PNL - PD recurgand la astfel de metode, atunci o sa castige alegerile, dar o sa fie foarte rau si pentru el, si pentru Romania. (Dana Piciu)
CULISE, DECLARATII, SCENARII, COMENTARII
Filmul retragerii
Cronica unei suferinte anuntate din timp
Alianta D.A. obligata sa refaca tandemul
Cum comenteaza analistii politici
Reactii pe scena politica
Basescu, lansat spre Cotroceni
Reactie - Adrian Nastase neaga existenta vreunui santaj din partea PSD