x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Cumparatorul din SUA nu avea licenta pentru arme

Cumparatorul din SUA nu avea licenta pentru arme

23 Apr 2004   •   00:00

Armele Kalasnikov din Romania, capturate in Italia, erau destinate unei firme americane fara licenta de comercializare a armelor AK-47, potrivit unui cotidian din SUA.

La cateva zile dupa ce autoritatile italiene au anuntat blocarea intr-un port din sudul tarii a unei nave cu peste 8.000 de kalasnikoave la bord, provenite din Romania, cotidianul american New York Post publica detalii controversate legate de acest caz.

In atentia anchetei internationale lansate pe marginea acestui caz se afla compania de armament Century International Arms Inc., cu sediul in Boca Raton (Florida). Investigatorii au facut legatura intre aceasta firma si descoperirea si confiscarea, in sudul Italiei, a unei incarcaturi impresionante de arme, intre care majoritatea semiautomate AK-47 Kalasnikov, la bordul vasului sub pavilion turcesc „Adnan Bayraktar". Potrivit unor surse apropiate anchetei, nava a intrat in colimatorul autoritatilor in urma cu trei saptamani, dupa ce a acostat in Portul Constanta.

NEREGULI. Dupa ce italienii au descoperit nereguli in actele de transport ale marfii, responsabilii pentru imigratie si vami din Statele Unite au fost chemati sa se alature anchetei. Acestia din urma au descoperit ca destinatia finala a vasului „Adnan Bayraktar" era compania Century, un depozit urias de armament din Fairfax (Vermont), situat nu departe de granita canadiana. Initial, autoritatile italiene anuntasera ca transportul ar fi fost destinat unei companii de armament din Georgia (SUA). Compania Century a refuzat sa comenteze informatiile, iar pe adresa sa de web nu exista informatii referitoare la cumpararea/vanzarea armelor AK-47, utilizate cu predilectie de teroristi si miscarile de gherila.

IN LEGALITATE Ministrul roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu, a declarat ieri ca transportul de arme catre Statele Unite, interceptat in Italia, avea toate aprobarile legale. El a dat asigurari ca problema ramane la nivelul transportatorului ales de partea americana, care trebuie sa discute cu partea italiana pentru a evita toate suspiciunile. Pascu a precizat ca din punctul de vedere al autoritatilor romăne, „lucrurile sunt in regula", desi au existat si anumite „conotatii internationale" referitoare la aceasta chestiune.

Anca Aldea

×
Subiecte în articol: eveniment