Virgil Munteanu, expert in probleme de mediu, colaborator al Jurnalului National si fostul guvernator al Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, atrage atentia asupra pericolelor aduse de exploatarea gazelor de sist. Redam integral punctul de vedere al lui Virgil Munteanu:
"Nu este suficient ca padurile Romaniei sunt puse la pamant! Nu este suficient ca pamanturile noastre sunt sufocate de gunoaie! Nu este suficient ca apele reziduale sunt deversate in apele de suprafata, otravindu-le! Nu este suficient ca aerul este poluat de noxe pe care nu le controleaza nimeni!
Singurul spatiu pe care nu reusiseram sa-l afectam era subsolul Romaniei. Acum ne ajuta americanii sa o facem! Cum? Salvandu-ne si linistind autoritatile romane ca nu vor mai avea probleme cu energia, nu vor mai depinde de Gazprom si, spre fericirea noastra, vom fi independenti energetic prin exploatarea gazelor de sist.
Aceasta tehnologie, denumita sofisticat "fracturare hidraulica' a fost folosita pentru prima data in 1947 in Statele Unite si, printr-o explicatie simplista, consta in injectarea in pamant, sub presiune inalta, a unui amestec de apa, nisip si substante chimice. Acest lichid fisureaza rocile aflate in strafundurile pamantului si elimina bule de gaz metan ce este preluat, inmagazinat si utilizat dupa cerinte.
Asadar, Guvernul Romaniei a aprobat concesionarea unor perimetre pentru exploatarea gazului de sist, catre compania americana Chevron, in zona localitatilor Vama-veche, Adamclisi si Costinesti, in sudul Dobrogei. Nu comentam acum ca orice concesionare a unui domeniu public de interes national se face prin licitatie publica. Atentie, domnilor guvernanti, PUBLICA, insemnand ca nu puteti secretiza nici un document despre aceasta afacere.
Pe acest act normativ adoptat de Guvernul Romaniei apare si semnatura Ministrului Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. Sa intelegem ca acest ministru a semnat in cunostinta de cauza? Ne indoim, pentru ca nu credem ca este posibil ca dl. Borbely sa isi dea acceptul pentru folosirea unei tehnologii extrem de controversate fara sa detina un Studiu de Impact. Asa ca va intrebam public, domnule Borbely daca exista un Studiu de Evaluare a Impactului asupra mediului, iar daca exista sa ne spuneti cine l-a realizat si cine l-a aprobat. Totodata, va somam sa faceti public Studiul de Evaluare a Impactului asupra mediului, pentru ca si acest lucru este prevazut in legislatia europeana si romaneasca.
Pana cand vom primi acest Studiu, va atragem atentia asupra unor elemente care apar in dezbaterile din SUA privind folosirea acestei tehnologii si va adresam cateva intrebari:
- Cantitatea de apa utilizata pentru aceasta tehnologie este uriasa, numai pentru initierea tehnologiei fiind necesari aprox. 35.000 mc apa. Avand in vedere faptul ca zonele acordate de Guvernul Romaniei spre exploatare, in sudul Dobrogei, fac parte din una dintre cele mai secetoase regiuni ale Romaniei, credeti ca populatia din aceste zone va fi afectata de coborarea dramatica a panzei freatice a apei?
- Fluidul folosit contine un numar de aprox. 750 substante chimice diferite dintre care peste 650 substante chimice sunt considerate cancerigene, in conformitate cu Legea privind Siguranta Apei din SUA. In 2011, Camera Reprezentantilor a SUA a confirmat aceste date. Pe de alta parte, Agentia pentru Mediu a SUA a identificat o serie de izotopi radioactivi care sunt, de asemenea folositi in aceasta tehnologie, cum ar fi izotopi de xenon, iridium, scandium, krypton. Aceste substante sunt cunoscute ca afectand pielea, ochii, sistemul respirator si sitemul gastro-intestinal. Intrebare pentru intregul Guvern al Romaniei: ati aprobat otravirea populatiei Romaniei cu bunastiinta?
- Perimetrele oferite cu generozitate de Guvernul Romaniei pentru exploatare se afla in apropierea frontierei cu Bulgaria, tara care de curand a interzis folosirea tehnologiei de fractionare hidraulica. In conformitate cu prevederile Conventiei Espoo, privind afectarea transfrontaliera a mediului, obligatia Romaniei era de a solicita Bulgariei aprobarea pentru aceasta investitie. Daca nu a facut-o Romania este pasibila de sanctiuni financiare uriase din partea organismelor europene.
- Ati analizat, domnule Borbely impactul acestei tehnologii asupra cresterii riscurilor seismice, avand in vedere ca, in apropiere se afla falia Sabla, cu potential seismic extrem de ridicat?
Asadar, domnule ministru Borbely, asteptam raspunsuri la aceste intrebari, raspunsuri cu care ar fi trebuit sa iesiti public pana acum! Daca nu o veti face, va somam: DEMISIA!'