x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Da, Doamne, sa nu ploua!

Da, Doamne, sa nu ploua!

de Elena Stan    |    05 Oct 2006   •   00:00
Da, Doamne, sa nu ploua!

Lucrarile hidrotehnice afectate de inundatiile din primavara acestui an au fost refacute numai pe jumata-te. Pagubele totale inregistrate in urma inundatiilor de anul acesta se ridica la circa 270 de milioane de euro.

ANALIZA
Lucrarile hidrotehnice afectate de inundatiile din primavara acestui an au fost refacute numai pe jumatate. Pagubele totale inregistrate in urma inundatiilor de anul acesta se ridica la circa 270 de milioane de euro.

Dupa cele sase valuri de inundatii de anul trecut si dupa scuzele autoritatilor cum ca au fost luate prin surprindere de ploi, anul acesta fenomenul risca sa se produca din nou. Autoritatile "dorm linistite", deoarece totul este pregatit pentru sosirea ploilor, desi lucrarile hidrotehnice distruse asta-primavara au fost refacute numai pe jumatate. "Pana in acest moment, lucrarile afectate de inundatiile de anul acesta au fost refacute in proportie de 60%, insa pana la sfarsitul anului trebuie sa le realizam in totalitate", se arata in raspunsul primit de la Administratia Nationala Apele Romane (ANAR). "Cel putin o saptamana nu se vor produce viituri nici pe raurile mici, nici pe raurile mari, insa pentru luna urmatoare nu se stie, deoarece nu am realizat inca prognoza", ne-a explicat Petre Stanciu, directorul Institutului National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA).

NEPREGATITI. In Romania vor fi din nou inundatii daca ne vom confrunta cu viituri rapide, care sunt cele mai periculoase, deoarece sunt foarte dificil de prognozat, iar timpii de reactie sunt foarte redusi. "Totdeauna vom avea probleme cu apa. Nu exista o asigurare si o protectie cand e vorba despre apa. Daca in anii 1950 se dorea sa avem cat mai mult teren arabil, acum trebuie sa avem cat mai mult spatiu pentru apa", a declarat Ovidiu Gabor, director general in cadrul ANAR. Abia luna aceasta Ministerul Mediului va realiza un amplu control al tuturor constructiilor hidrotehnice cu rol de aparare impotriva inundatiilor, pentru a verifica modul in care acestea sunt pregatite in caz de calamitate. "Realizarea unei lucrari poate dura trei-patru luni. Depinde de fonduri, de constructor, de vreme, de foarte multi factori", a declarat Ovidiu Gabor.

BANI. Valoarea totala a pagubelor inregistrate la capitolul lucrari hidrotehnice in urma inundatiilor de anul acesta se ridica la circa 960 de milioane de lei (peste 270 de milioane de euro). La nivel national au fost afectate 215 obiective hidrotehnice (diguri, regularizari, aparari de mal, praguri de fund), din care 135 sunt in administrarea ANAR. Paguba inregistrata la lucrarile administrate de ANAR este in valoare de 78 de milioane de lei. "Fata de bugetul aprobat initial, 320 de milioane de lei, a fost alocata suplimentar suma de 126 de milioane de lei, iar la reasezarea bugetului am mai primit 110 milioane de lei. Asta inseamna ca valoarea totala investita in lucrarile de aparare impotriva inundatiilor, asigurarea resurselor de apa, lucrari de reconstructie ecologica este de 556 de milioane de lei", a explicat Ovidiu Gabor, director general in cadrul ANAR. El a mai spus ca pentru a pune in regula tot ceea ce inseamna aparari impotriva inundatiilor, tara noastra ar avea nevoie de trei miliarde de euro.

TERMENE. De abia luna aceasta vor fi realizate controale la diguri

VINA, PASATA. "Pe langa constructiile si lucrarile hidrotehnice detinute de ANAR, ANIF si Hidroelectrica, mai sunt si diguri administrate de autoritatile locale, dar si de firme private", a spus Ovidiu Gabor. Conform legii, proprietarii de diguri sunt obligati sa suporte cheltuielile de refacere a digurilor distruse de furia apelor. "Pentru bazinele mai mici, inclusiv torenti, regularizarea si intretinerea acestora intra in atributiile detinatorilor locali", conform ANAR. "Din pacate, multe din digurile de aparare la Dunare administrate de altcineva decat ANAR nu au fost refacute", a explicat Catalin Anton, purtator de cuvant al Directiei Apelor Dobrogea Litoral (DADL). "Ministerul sau auto-ritatile locale pot interveni pentru refacerea unui dig cu proprietar, insa numai pentru consolidare sau suprainaltare, deoarece terenul de sub dig este al statului, iar digul este al proprietarului. Majoritatea digurilor din Delta Dunarii sunt in proprietate privata", a explicat Chirica Lefter, prefectul judetului Tulcea.

CONVENABIL. Refacerea lucrarilor distruse de ape constituie importante surse de venituri pentru firmele de proiectare si realizare a acestor lucari. "Lucrarea de refacere a bresei din digul Cordon Litoral nici macar nu a inceput, deoarece proiectantul, care este Aquaproiect, nu isi da acceptul pentru realizarea unui pod in acea zona.

Aceasta masura ar insemna ca nu am mai sparge digul in fiecare an pentru a-l reface dupa aceea. Asta inseamna risipa de bani pentru noi si o sursa permanenta de venituri pentru proiectant. In 2005 a fost alocata suma de cinci miliarde de lei vechi pentru refacerea acestei lucrari", a declarat Chirica Lefter.

PROIECTE 2006. Pentru punerea in siguranta a lucrarilor cu rol de aparare existente, dar si pentru executia unor lucrari noi, in Programul de Investitii al ministerului pe anul acesta sunt cuprinse 188 de obiective. Valoarea totala a fondurilor este de 184 de milioane de lei (52,5 milioane de euro), din care credite externe de la Banca de Dezvolatre a Consiliului Europei 910.000 lei si de la Banca Mondiala circa zece milioane de lei. In plus, pentru realizarea unor lucrari noi cu rol de aparare impotriva inundatiilor a localitatilor afectate in perioada 2000-2005, a fost aprobata contractarea de catre Ministerul Finantelor a unor imprumuturi in valoare de 165 de milioane de euro in perioada 2006-2009.

RESPONSABILI
"Pe langa constructiile si lucrarile hidrotehnice detinute de ANAR, ANIF si Hidroelectrica mai sunt si diguri administrate de autoritatile locale, dar si de firme private"
Ovidiu Gabor
director general Administratia Nationala Apele Romane

FIRME DE PROIECTARE
Conform site-ului ANAR, licitatiile pentru realizarea mai multor lucrari hidrotehnice si a unor studii de fezabilitate au fost castigate de firmele Aquaproiect SA Bucuresti - 185.000 de lei, Hidroproiect Design - 185.000 de lei, Aquacon Proiect Sibiu - 200.000 de lei. Asta in conditiile in care se stie ca in anii trecuti firma Aquaproiect a primit bani de la bugetul de stat pentru lucrari fictive. Anul acesta se ocupa de punerea in siguranta a lucrarilor de aparare impotriva inundatiilor pe raul Ialomita si afluenti, precum si de refacere a digului de la Noianu-Chiscani din judetul Braila, de pe malul stang al fluviului Dunarea.

×