În schimb, nu a încasat niciun ban cu titlu de cotizații sau donații care să depășească 10 salarii minime brute pe țară. Au existat trei donații confidențiale, în sumă de 14.290 de lei și o singură donație „la vedere”, de 26.000 de lei făcută de un fost consilier local de la Sectorul 2, pe nume Savel Adrian Albu. Acesta din urmă a fost consilier onorific la Ministerul Sănătății, dat afară, în februarie 2022, chiar de Vlad Voiculescu, după ce l-a introdus în sediul instituției pe celebrul protestatar #rezist Cristian Dide, care dorea să discute despre legalizarea canabisului. Două salariate ale ministerului l-au acuzat pe Dide că le-a amenințat cu plângeri penale pentru că „se opun schimbării legislației în vederea legalizării canabisului”. Cu conturile aproape goale, REPER este evaluat în sondajele de opinie cu 2% în intenția de vot.
Autoritatea Electorală Permanentă a făcut publice actele în temeiul Legii nr. 334/2006, privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, în anul 2022, întocmite de noul partid al lui Dacian Cioloș. Este vorba despre Partidul Reînnoirea Proiectului European al României (REPER), desprins din USR, după demisia lui Cioloș din fruntea formațiunii progresiste, și care reunește câteva nume cu notorietate din timpul guvernării tehnocrate.
Conform acestor documente, situația cotizațiilor încasate de REPER în anul 2022 arată că partidul lui Cioloș a declarat, la 3 aprilie 2023, că anul trecut a realizat venituri din cotizații în sumă de… 1.025 de lei. Practic, din ianuarie, până în octombrie, nu a fost depusă nicio cotizație, în luna noiembrie au fost încasate cotizații în sumă de 40 de lei, iar în decembrie s-au plătit cotizații totale de 985 de lei. Din același document, semnat de Dragoș Pâslaru și R. Strungariu, în calitate de reprezentanți, rezultă că nu există niciun membru de partid care să fi plătit, anul trecut, în conturile REPER cotizații a căror valoare însumată să depășească baremul a zece salarii de bază minime brute pe țară.
Donator cu trecut politic scurt, dar intens
Cea mai consistentă sumă primită de REPER în 2022 constă într-o donație „a cărei valoare cumulată depășește zece salarii de bază minime brute pe țară”, de 26.000 de lei, făcută, la data de 16 decembrie 2022, de un anume Savel Adrian Albu. Donatorul a fost, în anul 2021, consilier onorific al ex-ministrului PLUS al Sănătății, Vlad Voiculescu. Însă a fost demis după ce, în 15 februarie 2021, cunoscutul protestatar #rezist Cristian Mihai Dide s-a întâlnit cu Albu, la sediul ministerului, pe tema legalizării consumului de canabis. Două salariate ale Ministerului Sănătății au formulat, atunci, sesizări în care acuză că au fost amenințate de Cristian Mihai Dide cu plângeri penale, pe motiv că nu doreau să se schimbe legislația în ceea ce privește legalizarea canabisului în România.
Savel Adrian Albu, unicul donator la partidul REPER, a deținut, din septembrie 2020 și până în august 2022, funcția de consilier local în cadrul Consiliului Local al Sectorului 2, calitate în care a completat declarații de avere și de interese. Din aceste documente rezultă că donatorul REPER are un teren intravilan de 9,84 de metri pătrați în București, un apartament de 77,52 de metri pătrați, tot în Capitală, un autoturism BMW din 2008 și două motociclete Honda (una din 1997, iar a doua din 2007).
Personajul nu are conturi în bănci, a acordat împrumuturi în nume personal de 30.000 de euro și are datorii la ING de 34.809 lei și 9.000 de euro, scandente chiar anul acesta. În anul fiscal anterior datei depunerii declarației de avere citate, Albu a câștigat doar 13.140 de lei în calitate de consilier local la Sectorul 2.
Zero lei pe partea internațională
Revenind la REPER, potrivit documentelor publicate de AEP, în 2022 nu a existat nicio persoană juridică înregistrată cu donații care să depășească 10 salarii de bază minime brute pe țară. Iar suma totală a donațiilor confidențiale primite anul trecut de partidul lui Dacian Cioloș s-a ridicat la 14.290 de lei, din care 11.050 de lei în luna octombrie, 2.640 de lei în luna noiembrie și 600 de lei în luna decembrie. De asemenea, nu există niciun leu încasat reprezentând donații constând în materiale necesare activității pentru anul 2022 primite de la organizații politice internaționale la care REPER este afiliat sau de la partidele politice ori de la formațiuni politice aflate în relații de colaborare politică.
De asemenea, nicio persoană fizică sau juridică nu a acordat, anul trecut, acestui partid împrumuturi a căror valoare să depășească 100 de salarii de bază minime brute pe țară, dar nici împrumuturi cu o valoare mai mică de 100 de salarii de bază minime brute pe țară. Zero lei este și situația centralizată a cuantumurilor totale ce fac obiectul aportului financiar în asocierea REPER cu formațiuni nepolitice, în anul 2022.
Cu greu, formațiunea atinge cota de 2% în intenția de vot măsurată de sondajele de opinie
Partidul REPER care, conform acestor documente, pare a fi părăsit, din punctul de vedere al resurselor financiare alocate oficial, a apărut pe scena politică după ce Dacian Cioloș, ales președinte al USR (prin fuziunea USR cu PLUS) a demisionat din funcție, părăsind cu totul formațiunea. Odată cu Cioloș, au părăsit USR mai mulți europarlamentari aleși în 2019, precum și mai mulți parlamentari aleși în decembrie 2020, pe listele USR-PLUS. Toți aceștia se regăsesc, azi, în REPER.
Noua formațiune politică este condusă de Dacian Cioloș, secondat de celebrul Dragoș Pîslaru (ex-ministru al muncii și ex-patron de firmă abonată la contractele cu statul, în România), precum și fostul ministru de Interne tehnocrat Dragoș Tudorache.
Cota estimărilor electorale a REPER este aproape egală cu sumele pe care partidul le-a încasat, anul trecut, așa cum rezultă din rapoartele AEP. Potrivit cercetărilor sociologice ale CURS, partidul avea, în octombrie 2022, o cotă de vot de 3% în perspectiva unor alegeri locale (la egalitate cu Partidul Ecologist sau Pro România). În noiembrie 2022, în perspectiva unor alegeri parlamentare, REPER era cotat cu o intenție de vot de sub 2%. În decembrie 2020, în perspectiva unor alegeri locale la București, formațiunea era cotată cu 2%. Sub acest procent a fost cotată în ianuarie 2020, în perspectiva unor alegeri generale. Ultimul sondaj CURS, care a măsurat intenția de vot a partidelor pentru alegerile locale din București, plasau REPER la un scor de 2 procente.