x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dan Iosif a murit departe de ţară

Dan Iosif a murit departe de ţară

de Carmen Vintila    |    Aniela Nine    |    Lavinia Dimancea    |    06 Dec 2007   •   00:00
Dan Iosif a murit departe de ţară
Sursa foto: DAN MARINESCU/

Intr-un an marcat de moartea unor mari personalităţi romăneşti, deputatul PSD Dan Iosif s-a stins şi el din viaţă. Fostul consilier de stat la Cotroceni a decedat ieri, intr-o clinică din Siberia, din cauza unui cancer pulmonar. Iosif a fost unul dintre liderii revoluţionarilor bucureşteni din decembrie 1989 şi unul dintre cei mai fideli oameni ai fostului preşedinte Iliescu. • Epopeea baricadei de la Inter (interviu - 23 aprilie 2004) • "Regret ca am intrat in viata politica" (14 octombrie 2006)



Intr-un an marcat de moartea unor mari personalităţi romăneşti, deputatul PSD Dan Iosif s-a stins şi el din viaţă. Fostul consilier de stat la Cotroceni a decedat ieri, intr-o clinică din Siberia, din cauza unui cancer pulmonar. Iosif a fost unul dintre liderii revoluţionarilor bucureşteni din decembrie 1989 şi unul dintre cei mai fideli oameni ai fostului preşedinte Iliescu.


Dan Iosif suferea de mai mulţi ani de cancer pulmonar. A infruntat boala pănă la 57 de ani, insă aceasta a reuşit să-l răpună ieri-dimineaţă, intr-un spital din oraşul rusesc Novosibirsk, unde se afla sub tratament de mai bine de o lună. Trupul neinsufleţit al acestuia a fost depus la Casa de pompe funebre din Novosibirsk, membrii familiei lui solicitănd să fie repatriat rapid, direct, posibil cu o cursă charter. Conducerea Camerei Deputaţilor a decis să suporte cheltuielile de repatriere şi a solicitat in acest sens sprijinul MApN. Trupul neinsufleţit al deputatului PSD va fi depus la Palatul Parlamentului, intrarea din 13 Septembrie (A1-Senat). Cei care doresc să-şi ia rămas bun o pot face astăzi incepănd cu ora 11:00.


ŞTIRE TRISTÃ.... In amintirea celui care a fost "omul baricadei de la Inter", senatorii şi deputaţii au inceput ieri şedinţa comună cu un moment de reculegere, după ce fostul preşedinte Ion Iliescu a evocat de la tribuna forului legislativ personalitatea celui care a fost Dan Iosif. "O ştire tristă ne-a intămpinat in dimineaţa aceasta, incetarea din viaţă a deputatului Dan Iosif. Un om activ, un luptător, el va rămăne in istoria noastră ca figura emblematică a Revoluţiei romăne", au fost căteva din cuvintele prin care fostul şef al statului a amintit de cel care i-a fost coleg in timpul evenimentelor din decembrie 1989 şi ulterior in structurile Frontului Salvării Naţionale. "Dan Iosif s-a făcut remarcat incă din noaptea de 21 decembrie, fiind unul dintre organizatorii baricadei de la Intercontinental, un moment de referinţă pentru ceea ce a insemnat răscoala populară care a declanşat apoi Revoluţia Romănă. După ce a fost inăbuşită mişcarea de la Intercontinental, Dan Iosif s-a deplasat pentru a se intălni cu grupuri de muncitori care veneau de la periferia Bucureştiului, pe care le-a condus la sediul CC, fiind de altfel şi unul dintre cei care au intrat printre primii in sediul fostului CC, precum şi in grupul celor care au ocupat acest sediu", a rememorat Ion Iliescu. Deputatul Emilian Cutean, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor, a deplăns in faţa parlamentarilor faptul că Iosif a decedat in altă ţară, departe de romănii pentru care a luptat. "Este singur printre străini şi e păcat", a spus Cutean, vizibil emoţionat, arătănd că spiritul lui Dan Iosif va rămăne in toţi cei care i-au fost alături pe baricadele Revoluţiei, iar aceştia ii vor duce mai departe idealurile.


O PIERDERE. Personalitatea lui Dan Iosif a fost evocată ieri de marea parte a parlamentarilor, fie colegi de partid, fie doar colegi de legislativ. Cu toţii şi-au amintit de momentele in care au fost alături de acesta in timpul Revoluţiei sau, mai tărziu, in Parlament. "Este un moment greu şi o pierdere mare pentru noi, colegii lui, dar cred că pentru toţi cetăţenii Romăniei, ţinănd seama că Dan Iosif a fost un simbol al Revoluţiei romăne. Cred că a fost cel mai important moment din viaţa lui acele zile din decembrie, cănd a fost pe prima linie, pe baricade şi, dacă astăzi stăm de vorbă, ne exprimăm găndurile fără nici un fel de reţinere, i se datorează, in mare parte, şi lui Dan Iosif", a spus preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, care a primit trista veste chiar de ziua lui. Despre "omul extraordinar, care avea curajul să spună lucrurilor pe nume şi să se bată pentru ideile sale" a vorbit şi vicepreşedintele Senatului, Doru Ioan Tărăcilă. "L-am cunoscut pe Dan in zilele Revoluţiei, am fost cu el in CPUN. A fost un om extraordinar. Este greu să vorbeşti despre Dan la trecut", a spus Tărăcilă. Pentru fostul premier, Adrian Năstase, Dan Iosif a fost "un om de mare curaj, de suflet", care avea intotdeauna curaj să spună lucrurilor pe nume. "A fost un om care avea curajul să spună intr-o discuţie că ne indreptăm spre un drum greşit şi să spună că trebuie să căutăm alt drum. A suferit foarte mult in ultima vreme, l-am văzut şi la şedinţele de grup, era preocupat mai mult de familie, il vedeam mai retras", a spus Năstase. Secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, s-a arătat şi el "consternat la auzul dispariţiei lui Dan Iosif" şi a mărturisit că acesta "era un om foarte puternic, un om curajos, cunoscut ca omul baricadei de la Inter". La răndul său, vicepreşedintele social-democraţilor, Ilie Sărbu, a arătat că toţi colegii din partid ii cunoşteau starea de sănătate şi se aşteptau la acest moment, dar "cu speranţa ca acest final să survină căt mai tărziu". Din partea liderului PSD, Mircea Geoană, nu a venit nici un gănd, un mesaj de condoleanţe fiind transmis insă de Biroul de presă al partidului, in care se apreciază că Dan Iosif "va rămăne mereu un simbol al Revoluţiei din1989", "unul dintre cei care au luptat in 1989 pentru democraţie, pentru ca toţi romănii să poată fi liberi".


COLEGII DE LA REVOLUŢIE. Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru al primului Guvern provizoriu de după Revoluţie, s-a declarat foarte măhnit de moartea lui Dan Iosif." S-a mai dus unul dintre noi şi a murit cu tristeţea de a vedea idealurile revoluţiei călcate in picioare. Dan Iosif este un simbol al Revoluţiei Romăne. Nimeni nu va uita prezenţa lui la baricada din 21 decembrie de la Intercontinental", a spus Voican Voiculescu. La răndul său, fostul premier Petre Roman a apreciat că Dan Iosif rămăne un simbol al Revoluţiei, un om care a avut curajul să infrunte dictatura şi care s-a luptat pentru camarazii săi. "Ştiam că este bolnav, că este pe o pantă fără intoarcere, dar parcă nu-mi vine a crede că s-a intămplat aşa brusc. (...) Eu cred că nu incape indoială că a fost un om de mare curaj, un om cu convingeri, fără să fie un om cu o atitudine foarte sofisticată, dar un om de curaj şi in acelaşi timp un om al unor convingeri foarte puternice", a declarat Roman.
Mircea Gogonea, unchiul lui Dan Iosif, crede că fostul revoluţionar a luat cu el in mormănt 80% din ceea ce ştia. "Cred că a luat cu el in mormănt 80% din ceea ce ştia şi probabil că le-a trecut intotdeauna prin conştiinţa lui, totul pentru că Dan Iosif nu avea obiceiul - chiar dacă părea curajos - nu avea obiceiul să povestească lucruri care nu erau palpabile şi care nu puteau fi dovedite", a spus Gogonea la Realitatea TV. "Părerea mea personală este că meritele nu i-au fost recunoscute niciodată, pentru că marele public din Romănia şi chiar oameni importanţi din Romănia n-au ştiut cu adevărat care sunt meritele lui. (...)", şi-a incheiat unchiul evocarea nepotului.


Anchetă

Dosarele in care sunt cercetaţi Ion Iliescu (cu privire la implicarea in mineriada din ‘90) şi Dan Iosif (cu privire la Revoluţia din 1989) merg mai departe, a declarat ieri, la Iaşi, procurorul general al Romăniei Laura Codruţa Kovesi. Astfel, decesul lui Dan Iosif nu va influenţa ancheta procurorilor. "Nu ne afectează in nici un fel. Cercetarea penală nu continuă in ceea ce-l priveşte, dar există şi alte persoane care au calitatea de civili şi care sunt cercetate in acest caz. Dosarul va merge mai departe", a explicat Kovesi.


CV

Dan Iosif s-a născut in 14 octombrie 1950, in Bucureşti, era necăsătorit şi avea doi copii. Intre 1967 şi 1969 a urmat Şcoala de maiştri militari Sibiu şi 12 clase la liceele IL Caragiale şi George Călinescu. Pănă in 1990 a fost electronist, pănă in 1992 senator, următorii patru ani consilier, intre 1996 şi 2000 a fost şef al biroului senatorial, iar pănă in 2004 consilier de stat in timpul mandatului lui Ion Iliescu. Din decembrie 2004, Dan Iosif a fost deputat ales pe listele Uniunii Naţionale PSD-PUR. Dan Iosif a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios in rang de Cavaler. Iosif a fost unul din liderii manifestaţiei din 21 decembrie 1989 din zona Pieţei Universităţii.
• Epopeea baricadei de la Inter (interviu - 23 aprilie 2004)
• "Regret ca am intrat in viata politica" (14 octombrie 2006)

×
Subiecte în articol: special decembrie revoluţiei iosif dan