x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De ieri si de azi

De ieri si de azi

de Anca Scarlat    |    31 Oct 2006   •   00:00

Dupa 78 de ani, Radiodifuziunea Romana este si un muzeu si o institutie. Dar este mai intai Radio. Cu programe noi, emisiuni vechi si noi. Cu profesionisti din generatii diferite. "Emisiunile pe care le urmaresc eu cu mare interes sunt «Cadranele» lui Paul Grigoriu, «Dialogurile europene», «Matinalul» lui Dan Cretia si, bineinteles, noile formate de «Jurnal», care sunt extraordinare", marturiseste Ruxandra Sararu. Ea crede cu tarie in vedeta radio care "trebuie sa aiba mister". Cu o experienta semnificativa in televiziune, Ruxandra Sararu declara ca "la televizor, 90% din mister dispare. E un risc." Astfel se poate contesta mitul televiziunii. Oamenii de radio fac parte dintr-o categorie aparte.

La Radio Romania Actualitati se munceste mult. "Pentru emisiunea de o ora si jumatate, «Cadrane», muncesc acum cam 7 ore pe zi. Pentru «Matinal» munceam 12 ore ", marturiseste Paul Grigoriu. El spune ca nu ar pleca de la Radio Romania, chiar daca sunt emisiuni foarte bune si la alte posturi de radio. Se simte legat de aceasta institutie, fata de care considera ca are o datorie morala.

NOUTATI. S-a schimbat tehnica, s-au schimbat oamenii, dar a ramas respectul reciproc, determinarea si o foarte buna colaborare intre angajatii institutiei. "Cand vorbesc despre radio nu pot sa nu vorbesc despre domnul Eugen Preda si echipa sa minunata", spune Ruxandra Sararu. "Radioul a insemnat pentru romani in primul rand un produs: ora exacta si stirile, promptitudine, obiectivitate, echidistanta si demnitate profesionala. Echipa minunata a radioului a insemnat in primul rand Paul Grigoriu si «Matinalul» sau, care a fost apoi copiat, rascopiat si interpretat de multi epigoni, pana in ziua de azi", adauga ea. Redactorii si realizatorii de emisiuni apreciaza foarte mult munca acelor colegi ale caror eforturi nu sunt sesizate de obicei de ascultatori. Toti i-au descris pe operatori ca fiind oamenii talentati si foarte bine pregatiti "fara de care nu am putea emite, mari profesionisti".

Si sportul a fost de la inceput promovat de Radio Romania. I s-a alocat un spatiu semnificativ si astfel a fost mereu aproape de toti romanii. La radio s-au ascultat de-a lungul anilor emisiuni sportive bune si cele mai palpitante transmisiuni in direct ale diverselor evenimente din viata sportului romanesc si international. Tot aici s-au format comentatori exceptionali pe care ascultatorii i-au simtit mereu aproape. Vocile de la radio au devenit emblematice pentru ascultatori.

O emisiune aproape la fel de batrana ca si Radiodifuziunea este "Teatrul Radiofonic". Se difuzeaza si astazi. Si inca este ascultat. Indiferent daca este vorba despre productii actuale sau de inregistrari din fonoteca. "Am o stima deosebita fata de toti oamenii care au fost la conducerea radioului si au stiut cum sa pastreze emisiunile bune, si pe timpul comunismului si acum", spune regizorul Ion Vova, pentru care "Teatrul Radiofonic" inseamna o mare parte din viata.

Radiodifuziunea Romana s-a dezvoltat "Radioul castiga acum foarte mult teren pentru ca omul nu mai are timp sa se uite la tv. Sta mult in masina, acasa, conduce, mananca, citeste etc. Si radioul curge pe langa tine. Iti inoculeaza niste stiri, informatii, pe care uneori nu stii de unde le inmagazinezi. Iti umple viata. E cel mai mare dusman al singuratatii. Cred ca e o jucarie inventata de Dumnezeu", spune Ruxandra Sararu. Tocmai pentru ca radioul castiga teren, Radiodifuziunea Romana ofera programe si emisiuni noi. Asa s-a nascut radio3net. Florian Pittis, impreuna cu echipa sa de profesionisti a reusit sa realizeze o adevarata opera de arta. De maxima noutate. Postul este accesat de sute de mii de "chater-i" din Romania, Canada, Franta etc., la www.radio3net.ro. La sfarsitul lui 2005 s-a lansat Radio Big Bank, 40 de posturi de muzica de la "A" la "Z", cu playlist-uri pentru toata lumea. De la rock contemporan, hippie, old school punk rock si rock and roll, la muzica lautareasca si populara. "At work", ofera muzica ambientala, love songs, meditatie, today big hits. La "Decade" gasiti 50’s, 60’s, 70’s, 80’s, 90’s si contemporany big hits. Muzica romaneasca, lautareasca, populara, usoara, usoara clasica. "Aici gasiti tot ce va puteti imagina", spune Florian Pittis, directorul radio3net.

MANDRIE
"Ceea ce da diferenta este ca la Radio Romania sper sa nu se vina ca la serviciu, ci ca la Royal Shakespeare Company. Sa nu se presteze servicii. Oamenii au constiinta apartenentei la un simbol national, Radio Romania."
  • Ruxandra Sararu
  • ARTISTIC
    "Scopul permanent al Teatrului Radiofonic este valoarea artistica. Acest post mai are si o calitate educationala. Si cred ca astazi e mai mult nevoie ca oricand sa existe aceasta dorinta de acumulare a tinerilor. Prin aceasta emisiune se pot educa noile generatii."
  • Ion Vova
  • RECUPERARE
    "In ’45 arhiva a fost devastata. S-au luat o serie de documente ca probe incriminatorii pentru marile procese politice. Am ajuns sa recuperam cateva dintre ele in copie. Sunt dificil de identificat, pentru ca sunt puse in diverse dosare: oameni politici, jurnalisti, scriitori etc."
  • Liliana Museteanu
  • MUNCA
    "Radioul inseamna viata mea. Am intrat la 25 de ani aici. Si o sa ies cand o sa vreau eu. M-am casatorit de doua ori aici, cu femei din Radio, am facut doi copii si i-am cunoscut pe toti cei care au facut radio cu adevarat. Nu voi pleca la alt post, deoarece cred ca am o datorie de recunostinta pentru Casa asta din General Berthlot."
  • Paul Grigoriu
  • AUDIO
    George Calinescu - "Mihai Eminescu - poet national"
    1964)
    Liviu Rebreanu - Interviu despre repertoriul teatrului radiofonic
    1941

    AUDIO
    Nichita Stanescu - "In dulcele stil clasic"
    1981
    ×
    Subiecte în articol: special radio radio romania ruxandra sararu