x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special De la Natura la Chimie

De la Natura la Chimie

09 Ian 2005   •   00:00

EVOLUTIE
Mai intai au fost bolile date omului ca o pedeapsa. Si, pentru ca trupul i se macina de boli, Creatorul i-a venit in ajutor omului cu plante tamaduitoare.
MAGDA MARINCOVICI

Remediile traditionale folosite de bunicii nostri au fost folosite de companiile farmaceutice
Se spune ca bolile au aparut o data cu omul. Si tot de atunci bolile sunt vindecate cu remedii oferite de regnul vegetal. Cu timpul, au aparut medicamentele. "Marea majoritate a medicamentelor - ca si a alimentelor - din regnul vegetal pe care le folosim astazi nu au fost descoperite de stiinte moderne si rafinate, ci prin metode de incercare si verificare practicate timp de milenii, de civilizatii analfabete". In sprijinul afirmatiei formulate de dr. Stefan Ionescu-Calinesti sunt remediile traditionale, cunoscute foarte bine de bunicii nostri, care au fost folosite apoi de marile companii farmaceutice. Astfel, daca in urma cu un secol peste 95% din medicamente proveneau din natura, odata cu dezvoltarea chimiei de sinteza acest procent s-a modificat radical. "Remediile naturale au inregistrat treptat un declin, fiind inlocuite cu produse de sinteza chimica, luand nastere o adevarata industrie farmaceutica", spune dr. in farmacie Ovidiu Bujor.

ASPIRINA. Pasionat de traiectoria de la remediu natural la medicamentul obtinut industrial, dr. Ovidiu Bujor exemplifica. Astfel, coaja de salcie era cunoscuta si utilizata pentru efectele ei antitermice si analgezice din vechime. In jurul anului 400 i.Hr., Hipocrat recomanda pulberea din coaja de salcie pentru scaderea febrei, iar femeilor care nasteau li se dadeau sa mestece frunze de salcie pentru a le calma durerile facerii. Abia dupa doua milenii, cercetatorul francez Leroux a izolat din acest arbust o substanta activa pe care a botezat-o salicina. In 1835, chimistul german Lewieg va obtine acidul salicilic. Din 1899, medicul german Dressner a introdus aspirina in terapeutica stiintifica a afectiunilor omului. De atunci, aspirina este cel mai folosit si mai ieftin medicament.

CHININA. Prima descriere a calitatilor terapeutice "coaja de China" a aparut intr-o carte religioasa din 1633. Vindecatorii din acea vreme apelau la coaja arborelui de China pentru tratarea de friguri, adica de malarie. La ora actuala, chinina este prescrisa in special ca medicament specific in combaterea malariei. Pana in deceniul al patrulea al secolului trecut, chinina a fost de altfel singurul medicament impotriva malariei, fiind salvatoarea a milioane de oameni.

EPHEDRA. Cele mai vechi date scrise despre speciile Ephedra, plante medicinale cu multiple valente, le avem din vechile farmacopei din China. Amerindienii din vestul Statelor Unite ale Americii le foloseau pentru a scapa de bolile venerice. Cercetatorul japonez Nagai are meritul de a fi obtinut, in 1887, din speciile de Ephedra un alcaloid numit efederina. In prezent, efedrina este frecvent prescrisa in tratamentul astmului bronsic, combaterea starii de colaps prin capacitatea de a ridica presiune sanguina, ca excitant asupra sistemului nervos central sau ca antidot in intoxicatiile cu anumite medicamente.

COMPETITIE FARA SFARSIT
In tarile occidentale avansate, in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, se inregistreaza un salt spectaculos in aparitia medicamentelor de sinteza, ponderea acestora fiind de 80%, restul fiind reprezentate de plante. Dar sunt tari in care plantele nu si-au pierdut niciodata prioritatea in industria farmaceutica. In China, cu mici diferente, procentele au fost inverse: 80% plante si doar 20% sinteza. Dar trebuie precizat ca au fost si perioade lungi cand plantele cu ajuns pana la 95%. De fapt, aceste procente marcheaza competitia care niciodata nu se va sfarsi intre chimioterapie si fitoterapie.

LIMITAREA PERICOLELOR
Specialistii atrag atentia ca fitoterapia este decisiva in protejarea sanatatii si tratarea unor afectiuni. Dar tot ei insista asupra necesitatii reconsiderarii acestui domeniu, tocmai pentru a limita la minimum pericolele la care ar putea fi expus omul prin aplicarea unor principii gresite ale fitoterapiei. In acest sens, specialistii semnaleaza ca este necesar sa se renunte la tot ceea ce este empiric si nedovedit stiintifiic. Astfel, plantele medicinale trebuie "judecate" individual si nu unitar, dupa cum trebuie acceptat ca unele medicamente de sinteza nu pot fi inlocuite de plante.

Chinina - anticoncepTional
Din vechime, femeile care nu-si doreau sa aduca un copil pe lume apeleau adesea la chinina cu scop avortiv. Ea declansa contractiile uterine capabile sa provoace avortul si astfel sa scoata femeia dintr-o mare incurcatura. Si, pentru ca distrugea ori neutraliza spermatozoizii ajunsi in vagin, chinina era un anticonceptional, prin ovule cu chinina introduse in vagin inaintea actului sexual. Motiv pentru care in perioada comunista pronatalista, femeile erau in mare cautare de chinina. Numai ca aceasta se procura cu mare dificultate, fiind supusa unui regim de administrare foarte sever.
×
Subiecte în articol: special chinina