Scriitorul Radu Tudoran şi-a dorit să călătorească în jurul lumii la bordul unei goelete pe care şi-a construit-o special în acest scop. Nu şi-a mai putut realiza visul, dar traseul gândit pentru sine a fost urmat de goeleta Speranţa în romanul "Toate pânzele sus!". Ca un mare arc peste timp, visul lui Radu Tudoran se va realiza. Destinul unei... speranţe: mai bine mai târziu decât niciodată!
Prin 1948, Radu Tudoran îşi pregătise goeleta Speranţa de plecare, în portul Brăila. Nu a reuşit, dar nu s-a lăsat: şi-a imaginat eşuata călătorie în jurul lumii la masa de scris. Aşa se năştea în 1954 romanul "Toate pânzele sus!". Subiectul? Pe scurt: Anton Lupan pleacă în căutarea goeletei L'Esperance - corabia sa şi a prietenului său, fără să ştie că a fost atacată de piraţi. Dar mai ales îl caută pe Pierre, pentru a pleca împreună spre un teritoriu necunoscut, unde cei care au încercat să pătrundă au murit ori s-au întors, după încercări cumplite, fără să reuşească să-l cerceteze. Corabia a fost găsită, dar despre prietenul său nu se mai ştie nimic. Anton Lupan e nevoit să plece singur în călătoria peste Atlantic, cu destinaţia Ţara de Foc. Echipajul are parte de numeroase peripeţii, înfruntând piraţii mauri şi căutând să-l scoată din încurcătură pe bucătar, care intră în bucluc făcând pariuri nechibzuite în porturile Americii Latine. Oamenii sunt curajoşi, dintr-o bucată, astfel reuşesc împreună să treacă peste toate încercările şi îl urmează încrezători pe căpitan în căutarea prietenului dispărut.
ÎN REALITATE. Ne scoate din imaginar realitatea: velierul românesc, Phoenix porneşte zilele acestea pe urmele Speranţei, şi va atinge puncte de pe hartă despre care mulţi dintre noi au auzit prima dată în ecranizarea romanului, din gura celebrului personaj interpretat de Jean Constantin, Ismail: Pernambuco, Strâmtoarea Magellan, Punta Arenas... Velierul de 10 metri lungime a fost lansat ieri la apă şi va realiza o premieră românească, ajungând în cele mai sudice puncte ale Americii de Sud şi Africii. Va parcurge 45.000 de mile marine şi va traversa trei Oceane: Atlantic, Pacific şi Indian. Totodată, Phoenix va efectua înconjurul lumii, urmând ruta lui Magellan, aceasta pentru că romanul lui Radu Tudoran se termină fără ca protagoniştii săi să fi ales traseul de revenire în ţară. Pe tot parcursul călătoriei vor fi realizate reportaje filmate, dar şi fotografii, menite să ofere celor din ţară o perspectivă cât mai clară asupra călătoriei, dar şi a locurilor inedite prin care va trece velierul.
Cel care şi-a propus să transpună în realitate visul lui Radu Tudoran este băcăuanul Marius Albu. Are un palmares de invidiat: primul român care a străbătut de două ori lumea în ambarcaţiune cu vele, cuceritor al celui mai înalt vulcan activ din lume, Ojos del Salado (6.893 m) în 2003 şi, în 2007-2008, al altor două vârfuri, Tres Cruces Central (circa 6.600 m) şi Guane Guane (5.100 m). Poveşti cu piraţi, uragane şi alte păţanii marinăreşti, Marius Albu este o enciclopedie în domeniu. "Prima mare furtună m-a prins în Atlantic, unde, după o săptămână, se formaseră valuri de 12 metri. Toate velele au fost rupte, am avut probleme cu motorul care mai mergea doar într-un cilindru, dar am scăpat." Despre piraţi spune că şi-au pierdut din strălucirea costumelor de altădată, dar sunt la fel de periculoşi. Pot fi întâlniţi mai ales în Marea Chinei de Sud şi în arhipelagul Bahamas. "Seamănă mai degrabă cu nişte pescari foarte săraci, care încearcă să captureze toate iahturile şi să le jefuiască. Uneori se întâmplă să-i omoare pe prizonieri, alteori îi abandonează pe vas." A reuşit să scape de ei de câteva ori pierzându-se în negura nopţii, dar a întâlnit mai mulţi oameni prădaţi de aceştia.
În actuala călătorie de cucerire a lumii îl însoţeşte soţia sa, Cătălina, care ne-a înfăţişat "dedesubturile" acestei idei îndrăzneţe: "Generaţia lui Marius a fost marcată de cartea «Toate pânzele sus!». Pentru Marius a fost prima carte pe care a citit-o pe nerăsuflate, cum se spune. Pentru copilul care, la vârsta de 6 ani, făcea plute din polistiren, această carte a fost ca o... Biblie! Ulterior, la vârsta de 12 ani a construit o plută din nişte buşteni şi împreună cu un prieten a «navigat» de pe Bistriţa spre Siret. Aventura s-a terminat prost: tatăl prietenului i-a aşteptat la vărsarea Bistriţei în Siret şi i-a adus pachet acasă. Prietenul este de ani mulţi în America. Ce credeţi că face? Pregăteşte o ambarcaţiune de 12 metri pentru a face înconjurul lumii. Şi pe mine m-a inspirat filmul din '70. Alergam de oriunde eram să prind un nou episod. Mi-am dorit, ca toata lumea, să călătoresc. Visul meu era să ajung la Opera House (Sydney), simbolul Australiei. Am ajuns acolo după vârsta de 40 de ani. A fost fantastic! Am navigat apoi din Australia până în România. Povestea continuă cu aventura «Cu toate pânzele sus!». Ca o mărturisire separată, în paralel cu acest proiect eu personal am un alt proiect la care voi lucra. Se numeşte: «Femei din toată lumea». Ce urmăresc? Să promovez imaginea femeii universale!".
IDEEA. A devenit obsedantă la cel de-al doilea înconjur al lumii. Ideea nu-i dădea pace lui Marius Albu: "Eram în Oceanul Indian (2003). Am pornit de la întrebarea: după înconjurul lumii, ce mai facem, ce alt proiect în premieră ar putea fi realizat cu barca? «Toate pânzele sus!». Timp de aproape doi ani ne-am documentat, am calculat mile şi timp, şi bani. Am pus totul pe hârtie de calitate şi, anul trecut, am dat zvonul în mass-media. În ianuarie anul acesta am găsit unicul sponsor capabil să înţeleagă acest proiect". Cel care a înţeles proiectul s-a dovedit a fi Cornel Tăbăcaru - om de afaceri american, dar de origine română, care l-a contactat imediat pe Marius Albu, după ce a aflat din presă de proiectul său. De fapt, avea şi "antecedente" înainte de a-l contacta pe Marius Albu: fascinat dintotdeauna de romanul "Toate pânzele sus!", a donat Primăriei din Punta Arenas (loc în care se desfăşoară o parte din aventurile romanului) o statuie reprezentând o pasăre în zbor. "În colaborare cu Primaria din Punta Arenas, am amplasat statuia într-un părculeţ, chiar lângă o cârciumioară unde mi-am imaginat că s-au întâlnit Anton Lupan şi Pierre Vaillant... L-am convins pe cârciumarul respectiv, acoperind eu toate cheltuielile, să adauge lângă firma lui, înca una, cu numele «Speranţa», scris aşa, româneşte. Statuia din parc a fost botezată cu acelaşi nume. «Toate pânzele sus!» reprezintă cartea mea de căpătâi (o am mereu cu mine, mereu când călătoresc). În plus, am acasă o copie a velierei din cartea lui Radu Tudoran! O să sponsorizez expediţia până la final, iar pe anumite «tronsoane» o să călătoresc şi eu şi fetele mele".
Din martie anul acesta, toate eforturile s-au concentrat pe pregătirea ambarcaţiunii aflate în Varna. De ce la bulgari? "Se lucrează mai bine, mai ieftin, mai repede. Există şi relaţii de rudenie: Adrian, fiul lui Marius, e căsătorit cu o bulgăroaică. Toată familia şi toţi prietenii ne ajută. Până la urmă, proiectul ăsta va fi ca podul de la Giurgiu - Ruse. Pentru a nu ştiu câta oară, Phoenix, velierul, renaşte. În prima lună a fost scos tot din interior şi de afară. A fost scoasă cârma, greu încercată în recifele de corali din Thailanda. Am dat jos şi elicea, prea mică pentru o aventură aşa de mare. S-au dat straturi de vopsele înăuntru şi pe exterior. Phoenix a primit de ziua copiilor o cârmă şi o elice nouă. Mai e de muncă la inoxuri, e şi ceva aparatură care trebuie fixată. Marius, Adrian, Bogdan, Ianciu, Barciu, Tenov depun toate eforturile pentru ca zilele acestea să punem barca la apă pentru probe. Apropiaţii spun că ne invidiază. Nu înţeleg că tot ce facem cere risc şi sacrificiu. Aventură din fotoliu nu se poate!", adaugă Cătălina Albu.
NOROC. Expediţia, care are ca parteneri media Jurnalul Naţional, Radio România şi TVR, este făcută în aceeaşi ambarcaţiune cu care Marius Albu a cucerit lumea, în premieră românească, într-o ambarcaţiune cu vele (1994-1997). Se pricepe să-l repare pe bătrânul Phoenix şi, orice problemă ar apărea, ar găsi imediat soluţii: "Meseria mea de bază e strungar, dar am lucrat mult cu iahturile - în porturile în care m-am oprit am învăţat să lucrez partea mecanică la ambarcaţiuni şi peste tot am găsit de lucru, astfel că am putut apoi să plec mai departe".
Când se va încheia temerarul drum? " Nu pot da un răspuns precis", spune Marius. "Poate în doi ani, poate în mai mulţi". Indiferent de cât va dura călătoria, demn de remarcat este că la final exploratorul băcăuan îşi va adăuga încă o "medalie" la palmares.
Chiar dacă ambarcaţiunea nu se numeşte Speranţa, ci Phoenix (căci, nu-i aşa, orice speranţă are nevoie de renaştere), călătoria va fi făcută ca la... carte. Deoarece temerarilor le vor purta noroc - însoţindu-i imaginar, Radu Tudoran şi personajele sale: Anton Lupan, Ismail, Pierre Vaillant, Gherasim, Ieremia, Haralamb, Mihu, Adnana, Spânu şi, nu în ultimul rând, căţelul Lăbuş!
Mai mult decât un serial
La 26 noiembrie 2007 s-au împlinit 30 de ani de la difuzarea serialului "Toate pânzele sus!" - mai mult decât un serial pentru copii. Este filmul care ne-a însoţit pe noi toţi de-a lungul copilăriei.
O aventură pe care cei care au urmărit-o nu au putut nici astăzi să o uite. Răspunsul pentru succesul acestui "fenomen" a fost dat, la un moment dat, de actorul Sebastian Papaiani: "«Toate pânzele sus!» nu este numai o poveste, ci o lecţie de viaţă, prin intermediul căreia ajungi să apreciezi adevăratele valori: prietenia, onoarea şi dragostea". În anul 2007, la ceas aniversar, ecranizarea cărţii copilăriei lui Marius Albu a prins viaţă pe suport DVD (patru DVD-uri) sub atenta îngrijire a TVR MEDIA. Filmul, lung de aproape 600 de minute, a beneficiat de o distribuţie de excepţie: Ion Besoiu - Anton Lupan, Jean Constantin - Ismail, Ion Dichiseanu - Pierre Vaillant, Ilarion Ciobanu - Gherasim, Sebastian Papaiani - Ieremia, George Paul Avram - Haralamb, Cristian Şofron - Mihu, Julieta Szönyi - Adnana, Colea Răutu - Spânu, Aurel Giurumia - Agop din Bazar, Jean Lorin Florescu - Martin Stricland, Gheorghe Visu - Black Pedro, şi lista ar putea continua, la capătul ei fiind prezent un "actor" special, respectiv căţelul Lăbuş.
Citește pe Antena3.ro