x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dealu Negru și Pârâul Cailor, bombele cu ceas care ticăie de 20 de ani 

Dealu Negru și Pârâul Cailor, bombele cu ceas care ticăie de 20 de ani 

de Adrian Stoica 554    |    25 Aug 2023   •   00:05
Dealu Negru și Pârâul Cailor, bombele cu ceas care ticăie de 20 de ani 

Conform unei hotărâri de guvern din 2010, iazurile de steril Dealu Negru și Pârâul Cailor, ambele din perimetrul minier Dealu Negru Inferior, județul Suceava, ar fi trebuit închise și ecologizate, până în 2016.

 

Pentru că termenul nu a fost respectat, el a fost prelungit ulterior până în 2018. Suntem deja în 2023 și lucrările de punere în siguranță și ecologizare nici măcar nu au început. Între timp, a expirat și valabilitatea proiectului tehnic, iar acum Ministerul Economiei pune la bătaie 73.000 de lei pentru revizuirea lui, astfel încât să poată organiza o nouă licitație pentru ecologizarea zonei. Procesul va fi unul de durată, în condițiile în care doar revizuirea proiectului este programată să dureze șase luni.

 

Prima licitație pentru punerea în siguranță și ecologizarea perimetrului minier, care a aparținut fostei companii Min Bucovina, a fost anulată la puțin timp după atribuirea contractului după ce un audit al Corpului de control al Ministerului Economiei a scos la iveală mai multe nereguli. La acea dată valoarea contractului de ecologizare se ridica la suma de 11,89 milioane de lei, fără TVA.  

 

Activitatea minieră a fost oprită în 2003

 

Exploatarea minieră, de unde se extrăgeau în special minereuri cuprifere, a fost oprită încă din 2003, iar de atunci cele două iazuri de steril reprezintă un pericol pentru populația din zonă și mediu. De exemplu, iazul Dealu Negru este foarte aproape de râul Moldova și orice deversare accidentală va duce inevitabil și la poluarea apei. De-abia în 2007 a început întocmirea primei documentații pentru ecologizarea perimetrului minier, fiind emisă o autorizație pentru lucrările de ecologizare, dar pentru că Ministerul Economiei nu a alocat niciun ban, lucrurile nu au avansat. Trei ani mai târziu, în 2010, Guvernul alocă primii bani pentru ecologizarea zonei din Fondul de Mediu, suma fiind de 19 milioane de lei. Ulterior, Executivul a aprobat acordarea sumei de 27 de milioane de lei pentru începerea lucrărilor în 2016 și finalizarea lor în 2018, dar și acest demers a fost un eșec. Singurele lucrări executate de la închiderea exploatării miniere au fost doar cele de întreținere pentru a reduce riscul unor accidente de mediu, mai ales că la ambele iazuri fenomenul de eroziune al pereților este permanent. 

 

Iazul de decantare Dealu Negru ocupă o suprafață de 5,65 hectare, are o înălțime maximă de 44 de metri și aici este depozitată o cantitate de 696.000 tone de steril. În ceea ce privește Pârâul Cailor, acesta se întinde pe 12,08 hectare, are o înălțime maximă de 46 metri și aici sunt depozitate 625.000 tone de steril.

 

Controlul stabilității iazurilor cu echipamente nefuncționale

 

În cursul anului 2022 a fost verificată starea tehnică a celor două iazuri de decantare, iar concluziile nu au fost prea bune. De exemplu, pentru ambele iazuri există un sistem de monitorizare a stabilității corpului depozitelor, dar ele nu erau funcționale în momentul controlului. De asemenea, nici în anul 2021 și nici în 2022 (până la data controlului) nu s-au prelevat probe de apă de către laboratorul acreditat. La ambele iazuri, controlul a constatat menţinerea fenomenului accentuat de ravenare pe taluzele superioare ale depozitelor. Un control similar nai fusese realizat la cele nouă iazuri de decantare situate pe raza județului Suceava și în 2021, dar anul trecut inspectorii de mediu au constatat că măsurile dispuse atunci nu fuseseră puse în aplicare, drept pentru care au aplicat o amendă societății Conversmin, cea care gestionează lucrările de închidere, conservare și ecologizare a fostelor perimetre miniere.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dealu negru paraul cailor ecologizate