x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decembrie ’89 - Militienii aveau ordin sa nu traga

Decembrie ’89 - Militienii aveau ordin sa nu traga

de Alex Mihai Stoenescu    |    07 Dec 2005   •   00:00
Decembrie ’89 - Militienii aveau ordin sa nu traga

Ordinele Inspectoratului General al Militiei aveau un continut foarte asemanator celui al Armatei: militienii nu trebuia sa foloseasca armamentul.

Vom completa tabloul loviturii de stat militare date in primul rand de Armata, prin generalul Stanculescu, si de Securitate, prin retragerea sprijinului sau pentru regimul Ceausescu, cu ordinele Inspectoratului General al Militiei, intre care cel de la ora 10:00, emis la recomandarea generalului Iulian Vlad, avea un continut asemanator cu cel al Armatei.

La ora 10:30, printr-o minuta semnata de colonelul Suceava si de colonelul Radulescu, din partea Inspectoratului General al Militiei, si de inginerul Marian Gostin, din partea populatiei civile, s-a stabilit ca inspectoratul, in calitate de organ central de comanda al Militiei, sa declare oficial "ca intreaga Militie trece de partea Revolutiei prin participarea efectiva la sprijinirea cauzei acesteia" si sa dea ordine precise in acest sens tuturor unitatilor din tara. Minuta are o serie de neclaritati asupra carora nu vom insista, dar reprezinta actul oficial prin care se certifica trecerea Militiei de partea revoltei populare. In timpul intrevederii din data de 4.02.2005 cu generalul Romeo Campeanu, fostul loctiitor al sefului IGM, acesta a explicat secretul ordinului emis in dimineata de 22 decembrie:

"Alex Mihai Stoenescu: Fortele dvs. erau in oras?
Romeo Campeanu: Aveam in oras, inca din 21 decembrie, efectivele de la scoala de pregatire de pe Oltenitei. Au ajuns tarziu la dispozitiv, i-au pus in rezerva pe langa Restaurantul Cina. Si atunci (dupa aparitia coloanelor de muncitori in fata IGM, n.a.), colonelul Munteanu ma intreaba: «Ce facem?».

Se terminase.
Nu s-a pus problema terminat-neterminat, dar mi-am dat seama ca lucrurile s-au agravat. Prin formatiunea noastra, prin educatie, noi eram cuplati ideii de ordine. Ca vine unul si pleaca altul, noi intelegeam ca se da peste cap ordinea publica. Pe la zece, zece si ceva, ma suna generalul Iulian Vlad: «Ce faci, Romica?». Aveam si o relatie apropiata cu el. Si imi spune, dar pe un ton plin de sens: «Tu trebuie sa intelegi ca iti revine o raspundere deosebita. Vezi ca esti la comanda Inspectoratului General al Militiei. Vezi ca eu am dat ordin unitatilor de Securitate si sefilor inspectoratelor judetene sa nu foloseasca armamentul». Din aceste cuvinte eu am tras o concluzie... era si felul cum vorbise, care nu se poate reproduce, dar era clar... am tras o concluzie. L-am chemat pe Munteanu, imediat, sa facem si noi o telegrama prin care sa transmitem in toate unitatile ordinul generalului Vlad.

Sa facem precizarea ca generalul Vlad va putea da ordine atunci. Era ministru secretar de stat la Ministerul de Interne si, in lipsa lui Postelnicu si a lui Nuta, era la comanda.
Bineinteles! Dar era si problema ca preferam sa-l ascult pe Vlad. In maximum 10 minute am avut ordinul, telegrama.

Ati invocat: «Din ordinul generalului Vlad»?
Nu l-am nominalizat pe generalul Vlad. Numai ca in forma originala a ordinului, la apararea sediilor era scris «cu fermitate». Prima data scria: «Actionati cu fermitate pentru apararea sediilor». Dupa inca o ora, m-a sunat din nou generalul Vlad. I-am citit radiograma noastra. «Sunt de acord cu ea - mi-a raspuns - , doar un singur lucru la care... mai gandeste-te... nu mi se pare potrivit cuvantul fermitate». Am modificat in forma care este cunoscuta. Ulterior, am aflat ca generalul Vlad... vedeti ca eu i-am citit la telefon ordinul, dar el era secret. Ulterior, am aflat ca, si dupa ce am vorbit, generalul Vlad a verificat prin secretariat forma finala a textului, care era cifrat, insa.. s-a dus dracului secretul, secretariatul i l-a citit in clar. Si a fost in regula. Toate unitatile noastre erau in situatia ca nu stiau cum sa reactioneze".

ABANDON. Intrucat ordinul generalului Campeanu - ordinul decisiv si important - se suprapune aproape perfect cu primul ordin dat, independent, de ministrul Apararii, generalul Stanculescu, la cateva minute dupa ora 10:00, iar Securitatea generalului Vlad actiona de catva timp, subtil, dar precis, impotriva ordinelor dictatorului, putem afirma cu temei ca lovitura de stat militara prin care institutiile de forta l-au abandonat pe Nicolae Ceausescu, indepartandu-l de la putere, s-a declansat incepand cu ora 10:00 a zilei de 22 decembrie 1989 in intregul efectiv si pe tot teritoriul tarii. Lovitura de stat militara a fost determinata de existenta clara si vizibila a revoltei populare din Bucuresti, desfasurandu-se simultan cu aceasta, in cunostinta de revolta populara de la Timisoara, lantul cauzal fiind precis definit de preexistenta revoltei populare si de amplitudinea luata de aceasta in dimineata zilei de 22 decembrie 1989, la Bucuresti.

Fragmente din Istoria loviturilor de stat in Romania, volumul IV, partea a II-a, Editura RAO - Alex Mihai Stoenescu

MINISTERUL DE INTERNE
INSPECTORATUL GENERAL
Nr. S/65.809 din 22 decembrie 1989
PRIN RADIO
INSPECTORATUL JUDETEAN..........................
AL MINISTERULUI DE INTERNE

- Seful inspectoratului
- Seful Militiei judetene

Din ordin vi se transmite ca nu se foloseste armamentul din dotare si nici alte forme de violenta impotriva muncitorilor care demonstreaza.
In caz de atac al sediilor sau organelor noastre, de catre elemente anarhice, huliganice, se riposteaza in conformitate cu legea, prevenindu-se patrunderea in sediile organelor noastre si dezarmarea cadrelor.

LOCTIITOR AL SEFULUI
INSPECTORATULUI GENERAL AL MILITIEI
ss. general-maior Campeanu Romeo

Radiograma nr. S/65.809/22.12.1989.

Din ordin (sters «generalului Iulian Vlad», n.a.) vi se transmite ca nu se foloseste armamentul din dotare si nici alte forme de violenta impotriva muncitorilor care demonstreaza. In caz de atac al sediilor sau organelor noastre, de catre elemente anarhice, huliganice, se riposteaza in conformitate cu legea (in loc de «cu fermitate», n.a.), prevenindu-se patrunderea in sediile organelor noastre si dezarmarea cadrelor.

Semnat,
general-maior
Campeanu Romeo

NU RATATI!


In numerele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre decembrie 1989
×
Subiecte în articol: special decembrie vlad generalul militiei