x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decembrie 1989 - Omul care l-a facut presedinte pe Iliescu

Decembrie 1989 - Omul care l-a facut presedinte pe Iliescu

de Alex Mihai Stoenescu    |    12 Ian 2006   •   00:00
Decembrie 1989 - Omul care l-a facut presedinte pe Iliescu

Sergiu Nicolaescu a fost intrebat daca este de acord cu executarea sotilor Ceausescu undeva pe un hol si a raspuns scurt ca da. Cunoscut ca unul dintre cei mai importanti regizori romani, detinand suprematia romaneasca si in cinematografia estica in domeniul filmului de actiune, Sergiu Nicolaescu avea si o cota internationala foarte ridicata, traind mult timp in Occident.  

A fost intotdeauna un om de actiune, dotat cu un caracter puternic, atins inclusiv de un usor aer de superioritate, sportiv si avid de cunoastere, mai ales in domeniul istoriei nationale. Sergiu Nicolaescu frecventa poligonul unitatii militare din Ploiesti, conduse de colonelul Nicolescu. Pregatirea militara si in manuirea armelor pe care o facuse Sergiu Nicolaescu pentru seria de filme politiste, precum si regizarea unor scene de lupta cu arme de foc si blindate, cu care devenise celebru, i-au dat nu numai usurinta cu care s-a miscat printre evenimentele revolutionare, dar si radicalismul cu care a votat fara ezitare executarea sefului statului.  

NOTORIETATEA. O secventa anume din filmul sau "Ultimul cartus" - darea pe mana multimii a unui criminal - l-a determinat sa ceara initial aruncarea lui Ceausescu in bratele multimii pentru a-l sfasia. Ca revolutionar, Sergiu Nicolaescu a fost o personalitate-cheie in mai multe momente decisive ale perioadei critice 22-26 decembrie 1989, fiind total atasat grupului Ion Iliescu si actionand exclusiv in favoarea acestuia. In dimineata de 22 decembrie se duce la Uzinele Grivita si aduce un grup de muncitori in Piata Palatului. Este cel care pronunta la Televiziune primul discurs coerent si logic, dand, prin notorietatea sa, primul semn de credibilitate si siguranta cetatenilor bulversati de cursul evenimentelor. Accepta denumirea de FSN, aleasa atunci pentru ca ea corespundea initialelor sale (Florin Sergiu Nicola, numele sau real, provenit dintr-o familie de aromani). Il salveaza pe Ion Iliescu in balconul CC, apoi contracareaza grupul Verdet - Dascalescu si determina mutarea nucleului CFSN la MApN. Va pleda insistent - asa cum se vede dintr-o inregistrare video privata - pentru inscrierea pe listele CFSN a numelor revolutionarilor si pentru eliminarea numelor de fosti activisti ai partidului. Era ascultat pentru ca era si foarte cunoscut si apreciat pentru filmele sale.  

AMENINTARE CU ARMA. In legatura cu acest episod, secretarul senatorului Nicolaescu, Marian Gaman, a adus urmatoarele precizari: "La 22 decembrie am intrat in sediul CC-ului, unde un numar mare de tineri revolutionari au stricat aranjamentele unor tovarasi ce doreau cat mai repede sa faca guvernul Verdet... dar la un moment dat, cand a aparut domnul Sergiu Nicolaescu, banuind pericolul, s-a adresat foarte dur tovarasului Verdet, amenintand cu arma ca trebuie sa lase puterea, ca tinerii sunt cei ce au reusit sa-l alunge pe dictator, propunandu-ne sa-i arestam". Prin urmare, asa-numitul "guvern Verdet" a cazut sub amenintarea cu arma! Se leaga perfect cu informatiile date de Gelu Voican istoricului Marian Oprea si aratate de noi intr-un capitol precedent. A fost un gest important pentru cursul evenimentelor, care a lichidat definitiv orice tentativa de a se reconstitui un alt pol de putere decat cel al lui Ion Iliescu.  

SCHIMBAREA LA FATA. In anul 1961, impreuna cu Titus Popovici, fusese trimis ca reporter-operator in Cuba, cu misiunea de a filma revolutia lui Fidel Castro, si asistase la procesele tribunalelor revolutionare cubaneze. Acuzatii erau adusi in sala unei scoli, a unei cazarmi, judecati sumar si condamnati in fata sotiei, parintilor si fiilor lor, pusi apoi imediat la zidul scolii si impuscati, tot in fata familiei. Scenele acestea i-au ramas puternic intiparite in memorie si l-au determinat sa nu aiba nici o ezitare in privinta executarii sotilor Ceausescu. Sunt cel putin trei persoane care isi atribuie replica "schimbarii la fata" a lui Ion Iliescu in balconul CC: Alexa Visarion, Sergiu Nicolaescu, care afirma ca i-a smuls microfonul si i-a scrasnit: "Te bag in ma-ta daca mai spui tovarasi!", si Petre Roman: "Era in jurul orei 17:00. Cel care mi-a deschis usa era Dan Iosif, el pusese intr-un fel stapanire pe ordinea in cladire. La un moment dat, Sergiu Nicolaescu ne spune: «Trebuie neaparat sa vorbiti, sa va adresati poporului din piata». Atunci, domnul Iliescu a incercat sa inceapa cu «dragi tovarasi», iar eu i-am soptit: «Nu, domnule Iliescu... compatrioti!», si a reluat cu compatrioti".  

FARA TOVARASI! Sergiu Nicolaescu descrie momentul astfel: "Domnul Iliescu a pus mana pe microfon, a inceput sa vorbeasca, nu stiu cine l-a recomandat, nu-mi aduc aminte exact recomandarea, dar stiu ca lumea a-nceput sa huiduiasca. Incepuse sa se intunece, cred ca era 16:30, i-am luat microfonul din mana (este momentul cand il injura - n.a.) si am spus multimii - erau sute de mii de oameni in Piata Palatului - , am spus ca sunt eu, Sergiu Nicolaescu. Multimea a inceput sa strige «Sergiu!». Am avut un soc, din nou, asemanator cu cel din dimineata cand am aflat de moartea lui Milea, si am strigat la ei: «Nu, nu, nu! De-aici inainte sa nu mai strigam, sa nu mai ovationam niciodata un nume, atunci cand vrem sa fim bucurosi ca vedem pe cineva pe care-l iubim sa strigam Romania!». Si au strigat, acele sute de mii de oameni, «Romania, Romania, Romania!». Le-am spus ca dau cuvantul unui om care noi am hotarat ca poate conduce in aceste momente, in acele ore, tara, pana se va lua o hotarare si pana vom organiza alegerile libere; le-am spus ca se numeste Ion Iliescu si i-am dat microfonul. Dansul a inceput sa vorbeasca, eu am plecat". Scena este confirmata de Gelu Voican Voiculescu, inclusiv prin sublinierea importantei interventiei cunoscutului regizor: "Sergiu a luat atunci microfonul, cu o prezenta de spirit remarcabila... «Oameni buni, nu judecati gresit»... si a intors lucrurile. Altfel, Iliescu ar fi avut soarta lui Verdet, pierdea tot, disparea de pe scena".  

Fragmente din "Istoria loviturilor de stat in Romania", volumul IV, partea a II-a, Editura RAO - Alex Mihai Stoenescu  

ATASAMENT
"Ca revolutionar, Sergiu Nicolaescu a fost o personalitate-cheie in mai multe momente decisive ale perioadei critice 22-26 decembrie 1989, fiind total atasat grupului Ion Iliescu si actionand exclusiv in favoarea acestuia" - Alex Mihai Stoenescu  

CREDIBILITATE
"Sergiu Nicolaescu este cel care pronunta la Televiziune primul discurs coerent si logic, dand, prin notorietatea sa, primul semn de credibilitate si siguranta cetatenilor bulversati de cursul evenimentelor" - Marian Gaman, revolutionar  

 

NU RATATI!
In numerele viitoare puteti citi o alta analiza a lui Alex Mihai Stoenescu despre Decembrie 1989.

×