x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decizie extrema - Stare de urgenta in Franta

Decizie extrema - Stare de urgenta in Franta

de Anca Aldea    |    Camelia Muntean    |    09 Noi 2005   •   00:00

Dupa a douasprezecea noapte de anarhie pe strazile marginase ale Parisului, Consiliul de Stat francez, condus de presedintele tarii, Jacques Chirac, a decis instaurarea starii de asediu.

Dupa a douasprezecea noapte de anarhie pe strazile marginase ale Parisului, Consiliul de Stat francez, condus de presedintele tarii, Jacques Chirac, a decis instaurarea starii de asediu.

Cel putin 1.170 de vehicule au fost incendiate in noaptea de luni spre marti in intreaga Franta. Politia a arestat aproximativ 145 de persoane, iar numarul ofiterilor raniti a fost de patru.

Paris  -  lupte de strada
FOTOREPORTAJ - CLICK PE IMAGINE
PARIS. Luptele de strada au devenit o obisnuinta in ultimele 13 zile

BILANT SUMBRU. De la inceputul conflictului, zeci de persoane, localnici, politisti si pompieri au fost raniti in violente. Un pompier se afla internat in stare grava la spital pentru ca a suferit arsuri la nivelul fetei in urma exploziei unui cocteil Molotov. O femeie cu handicap locomotor se afla intr-un autobuz care a fost atacat si incendiat. Femeia a ajuns la spital cateva ore mai tarziu in stare grava. Un pensionar, in varsta de 61 de ani, a murit luni din cauza ranilor capatate dupa ce a fost agresat, in fata casei sale din Paris, de un tanar. Unui barbat pana in 30 de ani i-a fost smuls un brat in timp ce incerca sa arunce o grenada lacrimogena inspre fortele de ordine.

Un jurnalist coreean al canalului KBS TV a fost ranit usor in apropiere de Paris. Doi jurnalisti italieni, care au fost tinta unor agresiuni, nu s-au ales decat cu o spaima teribila. O echipa a postului german de televiziune Sudwestrundfunk (SWR), care incerca sa realizeze un reportaj in orasul francez Strasbourg, a fost atacata de un grup de tineri. Reporterul si cameramanul se aflau la volanul unui automobil, in cartierul Hautepierre, cand s-au trezit atacati cu pietre de "un grup de tineri extrem de agresivi". Potrivit Agentiei France Presse, in cartierul Hautepierre locuiesc 17.000 de persoane de 50 de nationalitati. In noaptea de duminica spre luni, pe strazile cartierului sus-citat au fost arse mai multe masini.

DISTRUSE. Dupa scoli, gradinitele au devenit tinte ale rebelilor

TARA ARDE. In estul Frantei, in regiunea Vosges, persoane neidentificate au profanat 20 de morminte evreiesti din cimitirul din Remiremont. De la inceputul conflictului, au fost incendiate peste 6.000 de vehicule in toata tara. Au fost incendiate, de asemenea, scoli, gradinite, biserici, depozite, magazine. Sute de persoane au intrat in somaj tehnic. Valoarea pagubelor materiale nu poate fi deocamdata estimata. O companie de asigurari din Franta a avansat totusi o estimare partiala - sapte milioane de euro despagubiri pentru vehicule incendiate si doua milioane de euro pentru alte bunuri.

Pas cu pas, intreaga Franta ia foc. Circa 300 de comunitati au fost afectate de violente, dintre care majoritatea se afla in suburbiile sarace din nord-estul Parisului. In provincie, orasele cele mai afectate sunt Evreux (vest), Saint-Etienne (centru), Toulouse (sud-vest) si Lille (nord). In sudul Frantei, sunt afectate orasele Nice, Marsilia, Nimes, Montpellier, Perpignan, Pau, Bordeaux; Clermont-Ferrand, Tours, Lyon, in centru; si Rouen si Le Havre, in Normandia. Violente s-au inregistrat si la Strasbourg, Brest, Rennes si Nantes.

In ultimele 12 zile, politia a retinut cel putin 1.550 de persoane. Dintre acestea, 860 de au fost plasate in arest preventiv, 200 de persoane, printre care si numerosi minori, au fost deferite justitiei si 30 de adulti au fost condamnati la pedepse cu inchisoarea, cea mai severa dintre acestea fiind de un an.

BILANT. Mii de masini si zeci de cladiri cad prada flacarilor

"GLUMA" SE INGROASA. Desi haosul s-a instalat in Franta de aproape doua saptamani, administratia Chirac s-a gandit abia ieri cum sa tina piept situatiei generate, pana la urma, de masurile extrem de dure dictate de seful Ministerului de Interne de la Paris, Nicolas Sarkozy. Ieri, presedintele Chirac a decis, impreuna cu oamenii sai apropiati - ministri si consilieri - , sa decreteze starea de urgenta, reactivand astfel o lege veche de 50 de ani in timpul razboiului dintre Franta si Algeria. Potrivit cotidianului francez Lib...ration, legea asupra "situatiilor de urgenta" a mai fost aplicata si in Noua Caledonie, in perioada 1984-1985.

ARMATA INTRA-N HORA. Presedintele Chirac si Consiliul de Stat au decis ca, incepand de astazi, sa se aplice interdictii de circulatie in zonele in care prefectii vor decide ca este necesara instituirea "starii de urgenta". Se pare ca cei 10.200 de politisti si jandarmi desfasurati in zonele cu violente si cele sapte elicoptere de supraveghere nu au fost indeajuns.

Ministrul de Interne sau prefectii vor putea sa "interzica circulatia persoanelor si a vehiculelor", "sejurul, in orice parte a departamentului, a oricarei persoane care incearca sa impiedice actiunea puterilor publice", "sa infiinteze zone de protectie" sau sa solicite restituirea armelor. Premierul Dominique de Villepin a anuntat totodata ca prefectul va putea sa recurga la perchezitii la domiciliu, inclusiv in timpul noptii, la consemnari la domiciliu si chiar la "interzicerea comercializarii bauturilor, inchiderea salilor de spectacol si a locurilor de reuniune de orice natura".

Asta spune legea din ’55. Ministerul de Interne a anuntat insa ieri ca nu intentioneaza sa aplice toate prevederile de acum 50 de ani, excluzandu-le pe cele referitoare la controlul si cenzura presei sau transferul autoritatii judiciare in mainile armatei. Teoretic, starea de urgenta nu poate dura mai mult de 12 zile. Ea poate fi insa prelugita doar prin lege.

GENERATIA REBELA
Imami si responsabili ai asociatiilor musulmane din Franta s-au reunit luni seara intr-o moschee din Clichy-sous-Bois, o periferie a Parisului, pentru a condamna violentele si a face apel la calm. "Allah ne interzice sa agresam, dar nu-i place nici cand suntem agresati", a declarat Breze Hadji Thami, presedintele Consiliului regional al cultului musulman. Evocand incidentul care a avut loc la aceasta moschee la 31 octombrie, in cursul violentelor de strada declansate de tineri musulmani, cand o grenada lacrimogena a patruns din greseala in sala de rugaciune, Thami afirma ca ar fi normal ca presedintele Chirac sau premierul Villepin sa ceara scuze comunitatii musulmane si credinciosilor care se aflau la slujba. O asociatie musulmana studenteasca din Iran si-a aratat disponibilitatea de a se deplasa in Franta pentru a discuta cu razvratitii. Un apel la incetarea violentelor a fost facut si de tanarul supravietuitor al accidentului de la 27 octombrie, care a avut loc intr-un transformator electric si s-a soldat cu moartea a doi adolescenti.

RASPUNS
Ministrul francez de Externe, Philippe Douste-Blazy, a dat asigurari luni, la Bruxelles, ca Franta este capabila sa ofere siguranta strainilor si cetatenilor europeni, dupa ce mai multe state au facut apeluri la prudenta, sfatuindu-si cetatenii sa evite deplasarile in aceasta tara. "Franta nu este o tara periculoasa, Franta este o tara unde se vine si de unde se pleaca, Franta nu este o tara rasista", a declarat el cu ocazia unei conferinte de presa, dupa o reuniune a ministrilor de Externe ai tarilor membre UE. Recunoscand ca in tara sa exista "niste probleme", el a dat asigurari ca situatia este abordata cu "fermitate", dar in spiritul "tolerantei, al respectului si al dialogului".

La randul sau, ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, a subliniat ca "ordinea Republicii" trebuie sa prevaleze asupra "ordinii bandelor infractionale". "Acest lucru va dura atat cat va fi nevoie, dar Republica nu poate sa dea inapoi, fie este ordinea Republicii, fie este ordinea bandelor", a spus el in fata politistilor, a pompierilor si jurnalistilor, cu ocazia unei vizite efectuate luni, la Evreux, oras situat la vest de Paris si afectat si el de revolte. Unii tineri protestatari reclama demisia ministrului de Interne dupa remarcile in care ii califica drept "pleava societatii". Ministrul a calificat violentele de la Evreux drept "agresiuni multiple si organizate care nu au nimic spontan". El a subliniat ca evenimentele sunt de "o violenta nemaiauzita", citand cazul unui agent de politie caruia i-a fost fracturata falca dupa ce a fost lovit cu o bila metalica.

CE SPUNE LEGEA
Ministerul de Interne a anuntat ieri ca nu intentioneaza sa aplice toate prevederile legii de acum 50 de ani.
  • Teoretic, starea de urgenta nu poate dura mai mult de 12 zile. Ea poate fi insa prelungita doar prin lege.
  • Articolul 2 al legii stabileste circumscriptia sau circumscriptiile teritoriale unde intra in vigoare starea de urgenta.
  • Articolul 5 acorda prefectilor prerogativul de a "interzice circulatia persoanelor sau vehiculelor in locurile si la orele stabilite" prin decret.
  • Reprezentantul statului in departament poate "institui zone de protectie sau de securitate unde sederea persoanelor este reglementata si poate interzice sederea oricarei persoane care incearca sa submineze, indiferent in ce mod, actiunea puterilor publice, pe intreg teritoriul sau intr-o anumita zona a departamentului".
  • Demagogie de primar. Si la Paris…


    CURAJ. Sanda Nicola transmite din mijlocul rebeliunii
    Corespondenta din Paris
    SANDA NICOLA - Realitatea TV
    Trimisul la Paris al postului Realitatea TV, Sanda Nicola, transmite si pentru cititorii Jurnalului National detalii despre revoltele care, de doua saptamani, tin Franta si intreaga Europa cu sufletul la gura.

    Azi-noapte am crezut ca rebeliunea s-a sfarsit. Jur! Am facut echipa cu Julien si Alfred de la agentia franceza Sipa Press si am strabatut vreo 12 suburbii din nordul Parisului. Pe strada, foarte putini oameni. Aseara, Villepin a dat mana libera primarilor si prefectilor sa instituie stare de urgenta la nivel local daca ei considera ca e necesar. Unii au facut-o imediat. In Reincy, un primar ambitios si avid de publicitate se batea cu pumnul in piept in fata camerelor ca a facut "sedinta" cu parintii tinerilor imigranti si le-a cerut sa-si tina copiii in casa dupa 8 seara. "Sa se uite la televizor, sa stea la sueta, lasati-i sa faca dragoste daca au chef, dar sub nici o forma nu le dati drumul afara!", a fost mesajul edilului. Vi-l imaginati pe pustiul care si-a omorat ieri in bataie vecinul septuagenar mergand cuminte la culcare la 10 seara, dupa ce mamica l-a sarutat pe frunte de Bonne Nuit? Nici eu. Schimb grimase ironice cu corespondenta CNN Turk si inchidem microfoanele.

    HAOS. Manifestantii lasa in urma masini carbonizate

    La ora 18:00 magazinele erau inchise deja. Straniu era ca nici politie nu vedeai pe strazi. Mai tarziu am aflat ca sunt noile dispozitii date de Sarkozy. Simpla prezenta a echipajelor pe strada ii provoaca si mai mult pe rebeli, iar localnicilor le alimenteaza starea de neliniste.

    Am urmarit toate masinile cu girofar care ne ieseau in cale si, dupa mai multe curse fara nici un rezultat, am hotarat sa stam la panda langa o cazarma de pompieri. Si a functionat! Am urmarit o echipa si am ajuns in Bobigny, unde ardea ceva intre blocurile de imigranti. Cateva zeci de scutieri se apropie de locul cu pricina si gasesc o pubela arzand. De la geamuri, pustii de culoare se strica de ras. N-ar fi exclus sa fi pus ei focul pentru ca stiau ca va iesi taraboi si vor avea parte de spectacol. Pompierii sting focul in timp ce jandarmii intra in bloc. Copiilor nu le mai arde de ras.

    LA CONTROL. Politistii recurg la verificari in serie

    Am stat pe strazi pana dimineata. Julien isi suna periodic colegii care faceau teren la sud de Paris si toti ne spuneau ca e liniste. Liniste si pe canalul radio de stiri France Info pe care il ascultasem toata noaptea. "Gata, s-a terminat! Au obosit in cele din urma si, daca au vazut ca autoritatile nu dau inapoi, au lasat-o balta", trageam noi concluzii optimiste.

    Era 5 dimineata cand am ajuns la hotel si am deschis televizorul. Prapad in est, la Vitry-sur-Seine, inca trei ziaristi batuti, autobuze in flacari la Saint San Dennis si inca o scoala facuta scrum. Rebeliunea nu a luat sfarsit! Jur!

    Parisu’ vesel, Parisu’ trist


    Corespondenta din Paris
    Toma Roman jr
    Dan Marinescu
    Toma si Dan au pornit si ei in aventura franceza. Au plecat la Paris ca sa relateze, pentru cititorii Jurnalului, din miezul evenimentelor, cum e cu "devoratorii de democratie". Ajunsi la Paris ieri dupa-amiaza, cei doi, reporter si fotoreporter, au pornit-o prin "Orasul luminilor", pentru a-i lua pulsul. Cel care i-a dus la destinatie e nimeni altul decat comandantul Iovan. Sotul doamnei Romanita Iovan.

    Cand am aterizat pe Aeroportul Charles de Gaulle, am fost anuntati ca "domnul comandant Iovan ne ureaza cele bune". Am aflat astfel ca pilotul si-a reluat cursele dupa cererea de suspendare din timpul controversatei anchete asupra crimei din Primaverii.

    Iovan, comandantul, ne-a dat un fel de onor la iesire, iar noi ne-am dus linistiti sa ne luam bagajele.

    Primul nostru contact cu Franta relativ profunda a fost Simon, un taximetrist cu origine etnica incerta, refugiat din Algeria in 1963. Oarecum distrat, soferul ne-a spus ca si el in 1968 a aruncat cu sticle incendiare in politisti. In traducere libera, s-a simtit pe atunci "exclus social" si a reactionat violent. Acum a ajuns un taximetrist "burghez" si se uita cu intelegere la bande de tineri fara cap, fara coloratura ideologica, de cele mai diverse etnii (inclusiv francezi nativi), au descoperit ca-i interesant sa dai foc la masini parcate regulamentar si sa pleci cu produse din magazinele carora le spargi vitrina.

    Am ajuns in centrul Parisului langa Arcul de Triumf si, ca orice estici megalomani, ne-am permis sa bem o cafea scumpa. Chelnerii, asiatici, negri sau de alte nationalitati, ne-au zis ca si ei au auzit ca unii dau foc statului francez prin suburbii, dar nu-i intereseaza prea tare. Ei isi vad de treaba, "chelneresc", si vor sa devina salariati ai statului potential distrus. Am campat, prin bunavointa redactiei, intr-o zona considerata buna, unde, din cate am vazut, totul se desfasura "armonios". Ca in orice oras cosmopolit, domni si doamne de diferite etnii faceau linistiti cumparaturi si nu pareau sa aiba vreo apasare.

    Leon, un gunoier negru, care ne-a cerut o tigara, a opinat pe un ton relaxat ca si tinerii care fac scandal au partea lor de dreptate, fiindca, de exemplu, fiul lui a fost tratat discriminatoriu de Jandarmerie, atunci cand a depasit viteza legala pe care o putea avea la volan (l-au retinut o zi, in timp ce un francez - alb - din vecinatate a fost eliberat dupa trei ore), iar somajul in randul francezilor veniti din Africa e mult mai ridicat decat in randul francezilor nativi.

    La o prima vedere, ne-am dat seama ca am dat cu nasul peste un Paris destul de vesel, al oamenilor normali, al oamenilor care, pana la urma, au o stare materiala medie, si peste un Paris trist, un Paris "al negrilor", al celor care, din varii motive, nu pot sa aiba o viata sociala.

    Niste oameni dau foc fiindca le place. Ar trebui arestati.

    PAGUBE
    Una dintre masinile incendiate in timpul revoltelor din Franta apartine unui muncitor roman, care locuieste intr-un cartier din Bobigny, localitate situata in apropiere de Paris. Dumitru L., originar din Tara Oasului, a declarat ca, noaptea trecuta, au mai fost arse alte sase masini si un autocar. Suma medie platita de companiile de asigurari pentru un vehicul distrus in totalitate este de 3.000 de euro, potrivit unui agent de asigurare, care a precizat ca nu toti proprietarii masinilor incendiate vor fi despagubiti. O companie locala de asigurari a avansat, inainte de extinderea violentelor in provincie, o estimare partiala de 7 milioane de euro (5 milioane de euro despagubiri pentru vehiculele incendiate si 2 mi-lioane pentru alte bunuri). Totusi nu exista o estimare globala a pagubelor produse de violente. Intre timp, un avion special a plecat, ieri, din Paris, avand la bord 45 de cetateni romani aflati in situatie ilegala. Este al doilea zbor de acest tip din ultimele luni. Expulzarea s-a produs in termenii acordului de readmisie dintre cele doua tari.

    Presa rusa: A cincea Republica este in pericol


    Violentele din suburbiile franceze au continuat ieri sa ocupe prima pagina a publicatiilor britanice, germane, italiene si spaniole, care evoca riscul extinderii revoltelor in celelalte state europene.

    Daily Telegraph: "Expansiunea rapida a dezordinii care s-a propagat din suburbiile pariziene in orase ca Toulouse, din sud-vestul Frantei, si Strasbourg, din estul tarii, imprima neincredere statelor vecine in care exista numerosi imigranti, un cod al muncii rigid, elite politice egoiste si in care cresterea economica a stagnat".

    The Guardian: "Responsabil este ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy". Cotidianul reaminteste afirmatia acestuia referitoare la "pleava societatii".

    The Independent apreciaza ca Franta ar putea trage invataminte din modelul multiculturalist britanic, citand ca exemplu "identitatile rasiale privite ca o imbogatire" intr-o scoala din Manchester, unde exista 37 de nationalitati diferite.

    The Sun: "Londra, Berlinul, Amsterdamul si Bruxellesul privesc cu neliniste catre posibilitatea ca anarhia sa se extinda in propriile cartiere musulmane. Vidul de autoritate a fost umplut nu de autoritatile civile, ci de diferentele factiuni concurente ale comunitatii islamice", insista tabloidul de la Londra.

    Presa de la Roma comenteaza pe larg decizia Guvernului francez de a instaura restrictii de circulatie si de a mobiliza noi unitati de politie pentru combaterea violentelor din suburbii.

    Presa rusa a criticat "incapacitatea" autoritatilor franceze de a face fata "celei mai profunde crize politice din istoria recenta a tarii".

    Kommersant: "Franta in stare de pogrom. In primele zece zile ale revoltei, autoritatile au demonstrat incapacitatea de a face fata situatiei. Revolutia imigrantilor sa puna capat celei de a cincea republici". "Presedintele nu a reactionat decat in a noua zi a violentelor, tacerea sa atat de indelungata nefacand altceva decat sa confirme inca o data vechile zvonuri potrivit carora Jacques Chirac este grav bolnav si nu mai poate controla situatia", comenteaza cotidianul rus.

    Nezavissimaia Gazeta: "Huliganii francezi au provocat scaderea monedei euro".

    Presa franceza este mai sceptica, dezaproband total decizia premierului francez Dominique de Villepin de impunere a unor restrictii de circulatie pentru oprirea violentelor din suburbii.

    Le Figaro asigura ca, "de acum, Frantei ii este frica".
    ×