x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decizie istorica: S-a redeschis dosarul Milea

Decizie istorica: S-a redeschis dosarul Milea

01 Apr 2004   •   00:00

Dezvaluirile Jurnalului National au devenit baza pentru o decizie istorica: procurorul general Ilie Botos a decis redeschiderea anchetei in "Dosarul Milea", pentru stabilirea circumstantelor reale ale mortii fostului ministru al Apararii.

Argumentele prezentate de Jurnalul National au convins Parchetul General sa redeschida ancheta mortii generalului Vasile Milea.
Miruna Pasa, Daniela Dumitrescu Ieri, procurorul general Ilie Botos ne-a informat printr-o adresa oficiala: „Avand in vedere aspectele evidentiate in articolele respective, am dispus redeschiderea anchetei, urmand ca Sectia Parchetelor Militare sa procedeze la reaudierea unor martori, identificarea si audierea altor personae care cunosc imprejurari ce intereseaza cauza, efectuarea si a altor activitati de urmarire penala necesare pentru stabilirea adevarului, astfel incat toate aspectele cazului sa fie pe deplin lamurite. Va multumim pentru cele semnalate".

Dupa 14 ani, procurorii redeschid un dosar care a fost instrumentat cu stangacie, neglijent si din care, parca in mod intentionat, lipsesc probe importante si activitati de cercetare penala obligatorii. Chiar in zilele in care Jurnalul National publica dezvaluirile despre moartea generalului Milea, la Parchet se prezentau martori oculari, care nu fusesera niciodata audiati. Mai multe persoane care puteau da relatii despre imprejurarile sinuciderii ce aduce mult cu un asasinat s-au pus la dispozitia procurorilor.

A fost oare Milea executat din ordinul lui Ceausescu, ori a cazut victima luptei pentru putere de la varful armatei? Ce discutase la telefon ministrul Apararii cu omologul sau maghiar in noaptea de 21 spre 22 decembrie? Ce s-a petrecut cu adevarat in biroul colonelului Parcalabescu? Dar la camera de garda a Spitalului Elias? Care dintre martorii care se contrazic spun adevarul si care sunt nesinceri? Iata intrebari ce ar putea gasi un raspuns. O data cu acest raspuns, vom afla, poate, rezolvarea unuia dintre marile mistere ale Revolutiei.

Prima care a rupt tacerea a fost Nicoleta Milea. Vaduva generalului ne-a acordat un interviu, dupa 14 ani de tacere, considerand ca ancheta care a analizat circumstantele mortii sotului sau nu a adus lumina in aceasta chestiune. Doamna Milea a declarat ca in dimineata zilei de 22 decembrie, in timp ce se afla la Predeal, a primit un telefon suspect. A auzit prin receptor „o lupta si un zgomot de lovituri". Apoi o impuscatura. Sustine ca este sigura ca la telefon era sotul ei, pentru ca l-a recunoscut dupa respiratia grea. Dupa un moment de tacere un individ, a carui voce nu a recunoscut-o, i-a spus: „Doamna, stati linistita, zgomotele si impuscatura s-au auzit din strada".

Doamna Milea s-a intalnit, dupa evenimentele din decembrie 1989, cu unul dintre capitanii care s-a aflat in Comitetul Central la momentul impuscarii sotului sau. „Mi-a spus ca nu poate sa-mi povesteasca ce s-a intamplat atunci, dar ca un general va plati pentru asta." Doamna Milea a refuzat sa faca public numele acestui general. Dupa ce a trait o viata langa sotul sau, ea considera ca generalul nu era genul de om care sa se sinucida. Prin redeschidera dosarului, autoritatile ar putea afla cine este acest general si ce vina are el in moartea ministrului Apararii. De asemenea, ar putea sa fie identificat si cel care a sunat-o pe Nicoleta Milea in acea dimineata.

Declaratii suspecte

Ultimele momente din viata generalului au fost lamurite exclusiv prin intermediul declaratiilor date de martorii evenimentului. Pana si aceste declaratii sunt contradictorii si ne intrebam daca ofiterilor de Armata si Securitate, prezenti in acea dimineata la etajul sase al Comitetului Central nu le-a fost mai usor sa descrie trunchiat evenimentele. Amploarea dosarului si miza politica pe care o avea la vremea respectiva moartea generalului Milea ar fi putut sa-i determine pe martori sa pastreze tacerea asupra unor circumstante. Ei ar fi putut risca sa devina suspectii principali ai anchetei, daca ar fi spus tot ce stiau.

Cercetare facuta de martori

Prima contradictie flagranta care reiese din ansamblul declaratiilor este ora la care ministrul Apararii a urcat la etajul sase al CC. Intr-o astfel de ancheta orice marja de timp ar putea face diferenta dintre sinucidere si asasinat. Din declaratii rezulta ca ora la care s-a auzit impuscatura din cabinetul sefului Garzilor Patriotice, variaza intre 9:15 si 10:30. Cercetarea la fata locului, care ar fi putut lamuri toate aspectele faptice ale impuscarii lui Milea, nu a fost facuta niciodata. Cei care au prezervat probele (pistolul, carnetelele, tubul de cartus) si care au descris locul faptei sunt chiar martorii din dosar.

Locul faptei, un mister

Ancheta nu a reusit sa elucideze aspecte esentiale ale obiectelor din incapere. Generalul Milea a fost gasit, potrivit declaratiilor, pe canapeaua din birou, impuscat in inima. Expertizele au stabilit insa ca ministrul Apararii statea pe unul din scaune cand a fost strapuns de glont. Nu se stie cu exactitate nici macar pozitionarea scaunului in momentul impuscaturii. Mai mult, nu a fost lamurita nici pozitia armei pe masa. Ea ar fi stabilit daca Milea, dupa eventuala sinucidere, putea practic sa lase pistolul in pozitia in care a fost gasit. Potrivit schemei realizate in dosar, arma se afla la o distanta destul de mare de scaunul pe care se presupune ca a stat generalul, in cealalta parte a mesei. Nici glontul care l-a ucis pe ministrul Apararii nu a fost gasit.

Sinucidere fara probe

De pe arma corp delict nu au fost luate niciodata amprente. In eventualitatea unei sinucideri, urmele degetelor lui Milea ar fi trebuit sa fie imprimate pe manerul pistolului. De ce nu a fost realizata aceasta expertizare, daca martorii sustin ca in timp ce strangeau probele, au manevrat arma cu foarte mare grija pentru pastrarea nelaterata a amprentelor? Cu atat mai mult cat pe mainile generalului nu s-au gasit urme de tragere.

Unde sunt carnetelele?

Se spune ca in birou exista o singura intrare, nimeni nu vorbeste insa despre alte posibilitati de patrundere in cabinet. Nu se stie daca geamurile erau deschise sau nu, ori daca cineva a cercetat in acele momente debaraua.

Carnetele generalului Milea cu insemnari nu se regasesc la dosar, iar continutul lor nu este redat. Ele ar putea sa contina chiar ultimele cuvinte scrise de ministrul Apararii inainte sa moara. Unde se afla acum aceste probe si de ce nu au fost ele vazute nici macar de procurul de caz?

Misterioasa convorbire

Jurnalul National a dezvaluit ca generalul Milea a vorbit, in ultima sa noapte, pe „firul scurt", cu ministrul Apararii ungar, Ferenc Karpatyi. Se pare ca dictatorul intrase in posesia inregistrarii convorbirii si acesta a fost motivul pentru care Milea a fost facut tradator. De ce nu s-a luat in calcul si acest motiv, suficient de puternic, pentru o eventuala asasinare comandata de Ceausescu?


Elena catre Nicu: „Mama, Milea ne-a tradat"

„In dimineata zilei de 22 decembrie 1989, in jurul orei 7:30-7:40, Elena Ceausescu a dat telefon la Sibiu pe firul STS si i-a spus lui Nicu Ceausescu: «Mama, Milea ne-a tradat». Convorbirea a fost ascultata de ofiterul care facea legatura la STS, lt. col. Aurel Negru. Faptul l-am aflat la Sibiu in 1995, cand faceam parte din cea de a doua «Comisie de cercetare a evenimentelor din decembrie 1989». Ofiterul respectiv era iesit la pensie. In mod special m-am deplasat la Cluj (el locuia atunci in judetul Cluj) si m-am intalnit cu el la Prefectura din Cluj, confirmandu-mi cele aflate la Sibiu.

Cativa ofiteri superiori care isi puneau problema cine l-ar fi asasinat pe generalul Milea au ajuns la concluzia ca in biroul lui Milea au intrat col. Parcalabescu (seful de atunci al garzilor patriotice, avansat general dupa decembrie 1989) si Silviu Curticeanu, ca s-au luptat cu Milea, i-au luat pistolul si l-au impuscat. Mentionez ca detin aceste informatii dintr-o sursa demna de incredere. Am considerat necesar sa fac aceasta declaratie, deoarece in opinia mea redeschiderea dosarului Milea este obligatorie. In sfarsit, precizez ca sunt cunoscute si alte imprejurari care atesta ca generalul Vasile Milea a fost asasinat, care vor fi dezvaluite in cadrul anchetei de cei ce le cunosc."
Serban Sandulescu, declaratie data in 22.09.2000


Intrebari la care procurorii trebuie sa gaseasca raspuns

1. Cine a sunat-o in dimineata zilei de 22 decembrie pe sotia generalului Milea?

2. Cine este generalul despre care Nicoletei Milea i s-a spus ca va raspunde pentru moartea sotului ei?

3. Cine sunt persoanele care au cunostinta despre aceste lucruri? De ce nu au fost audiate in ancheta Parchetului?

4. De unde s-a dat acest telefon?

5. Unde este inregistrarea convorbirii purtate de Vasile Milea cu ministrul ungar al Apararii, Ferenc Karpatyi, in noaptea de 21 spre 22 decembrie?

6. Unde se afla fiecare dintre cei prezenti la etajul sase in momentul impuscaturii?

7. Unde sunt carnetelele generalului ridicate de la fata locului?

8. Care este continutul acestor carnetele?

9. De ce aceste insemnari nu au fost prezentate organelor de ancheta?

10. Unde este glontul care l-a omorat pe ministrul Apararii?

11. De ce pe pistolul Carpati gasit la fata locului nu au fost ridicate amprente?

12. Cui a apartinut decizia ca autopsia sa fie facuta la patru zile de la deces?

13. Unde se afla raportul pe care ofiterul Marius Tufan l-a facut cu privire la modul in care i-a dat lui Milea arma sa cu cateva minute inainte de moarte?

14. Care era pozitia exacta a obiectelor esentiale in elucidarea circumstantelor mortii lui Milea (scaunul si pistolul)?

15. Putea un om impuscat in inima si plaman sa mai aiba forta de a se ridica de pe scaun si sa se intinda pe canapea? Daca nu, cine l-a ajutat sa faca acest lucru?

16. Era posibil ca in debaraua existenta in camera 621 sa se fi ascuns adevaratul criminal, care a iesit apoi nestingherit in aglomeratia din birou?

×