x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Declaratiile date la Parchet de sotii Iovan

Declaratiile date la Parchet de sotii Iovan

de Violeta Fotache    |    14 Oct 2005   •   00:00
Declaratiile date la Parchet de sotii Iovan

La cateva zile dupa aparitiile la Parchet ale sotilor Romanita si Adrian Iovan, Jurnalul National a intrat in posesia depozitiilor celor doi in cazul hotului impuscat in Primaverii. In linii mari, ele corespund, cu mentiunea ca versiunea lui Adrian Iovan, personajul principal al dosarului, este mult mai detaliata.

Ambele declaratii date de familia Iovan in fata procurorilor sustin ca moartea hotului Bogdan Florin Iancu este rezultatul unei legitime aparari, si nicidecum al unei crime cu sange rece. Daca pilotul a fost capabil sa redea tot filmul petrecut in dimineata zilei de 6 octombrie, sotia sa a invocat o puternica tulburare emotionala, din pricina careia nu si-a amintit toate detaliile.

Cat despre depistarea misteriosului "Nelu" (posibil martor-cheie), procurorii bat pasul pe loc. Omul care sustine ca ar putea proba alt gen de relatie dintre Romanita si hotul impuscat a sunat la TV folosind doua cartele reincarcabile Connex. Situatie in care identificarea acestuia este deosebit de grea.

Adrian: "Banuiam ca sunt mai multi"

"De regula, Romanita isi lasa geanta fie in biroul de la parter, fie in dormitorul mic de la etajul 2 (pe masa de calcat), insa in acea seara a lasat-o pe masa din living. In geanta Romanitei se aflau 50 de milioane de lei (aproximativ) si carti de credit. Am servit masa in living, dupa care am stat la tv, Romanita verificand in acest timp lista invitatilor de la prezentarea de a doua zi. In jurul orei 23:00 am oprit tv, am stins lumina in living si am urcat in dormitor.

ZWAROVSKI. Cand am parasit livingul, pe masa mica din dreptul fotoliilor au ramas ceasul meu marca… si mobilul Romanitei, care este un telefon mai deosebit, scump, placat cu perle naturale si cristale Zwarovski. Inainte de a urca in dormitor la etajul 2, Romanita a verificat ca toate usile casei sa fie inchise si asigurate, mai putin subsolul, intrucat de regula nu coboara in acea parte a casei. Am adormit si la un moment dat in noapte am auzit vocea sotiei mele, care mi-a spus: "Iubire, hotul!". Stateam pe spate, am deschis ochii si am ridicat numai capul. Am vazut-o pe Romanita langa mine stand in sezut la 90 de grade. Iar in cadrul usii am vazut o silueta care statea cu o mana pe clanta usii dormitorului pe care o deschisese. Am realizat ca un individ necunoscut se afla la noi in casa, in conditiile in care noi nu avem menajera sau alte persoane care sa ramana peste noapte in locuinta noastra. M-am ridicat in sezut ca si Romanita si am vazut ca acea silueta nu pleca din cadrul usii si ramasese pe loc. Dupa cateva minute am tipat aproape urland: «Pleaca!» si l-am injurat. Cand m-am sculat, silueta a plecat. Dupa zgomotele de pasi am realizat ca coboara scarile. Nu am aprins lumina in dormitor si nici pe scari. Am coborat si eu scarile ceva mai repede. Am perceput ca pasii care coboara scarile sunt in fuga. Am auzit un zgomot si probabil ca a atins niste tablouri, care se aflau pe perete si pe care ulterior le-am vazut cazute pe scari. Tablourile erau prevazute cu geam care nu s-a spart. In acel moment, pe scari nu am mai perceput si alte zgomote. Zgomotul pasilor m-a condus catre etajul 1 al casei si cand am ajuns pe palierul dintre etajul 1 si parter, intrucat nu am mai auzit zgomot, intentionam sa cobor scarile spre parter, insa am auzit usa de la bucatarie trantindu-se. M-am indreptat catre bucatarie si, desi era intuneric, m-am uitat in living si nu am perceput ceva deosebit. Silueta din usa mi-a creat senzatia ca ar mai fi si alte persoane in casa, dar in acel moment nu am perceput ca sa mai fie cineva la nivelul 1. Am crezut ca sunt mai multe persoane, pentru ca intr-o casa asa mare nu poate intra cineva singur. M-am dus catre usa de la bucatarie, nu am perceput alt zgomot, nici de la Romanita. Cu retinere, am deschis usa de la bucatarie si din cadrul acesteia am vazut geamul deschis (primul din stanga).

CA O GRAMADA. L-am injurat. In acel moment, persoana a sarit pe geam. M-am apropiat de fereastra si m-am uitat in jos, in luminator, ocazie cu care m-am sprijinit cu mainile de pervazul interior al geamului. Aplecandu-ma pe geam, am vazut ceva ca o gramada intr-un colt al luminatorului, unde eu stiu ca exista un pomisor. M-am retras imediat de la fereastra pentru a iesi din bucatarie. Am vazut-o pe Romanita intre scarile de la etajul 1si 2. Este posibil ca in momentul in care am iesit din bucatarie sa fi aprins lumina in living de langa bucatarie sau de la comutator. Romanita statea pe scari si nu spunea nimic. Cand am aprins lumina, becul se afla deasupra mesei mari.

Lumina se raspandea si in celalalt capat al livingului. M-am dus spre telefonul din living si am incercat sa sun, dar nu reuseam datorita tremuratului si emotiei. Romanita a venit catre mine si mi-a spus: «Iubire, geanta e acolo. Astia au venit sa ne omoare». I-am spus Romanitei sa sune la 955 si mi s-a parut ca mai aud zgomot, motiv pentru care am abandonat incercarea de a telefona si i-am spus Romanitei sa sune la 955, iar eu am urcat la etajul 2 pentru a lua pusca. In timp ce eu telefonam, iar Romanita imi spunea de geanta, am perceput zgomote infundate si pasi, lucru care m-a adus intr-o stare de mare teama. M-am dus la etajul 2 in dormitorul mic, am luat din dulap cutia pustii am scos din aceasta pusca, care avea montata teava scurta. Am scos cartusiera dintr-o sacosa si am luat la intamplare 5 cartuse cu alice.

Nu aveam cartuse cu glont. Cartusiera continea diferite tipuri de alice, care nu erau asezate intr-o ordine anume. Nu cunosc foarte multe despre pusca de vanatoare pe care o detin, dar stiam ca poate fi folosita de la vanatoarea de rata pana la mistret. Am incarcat pusca cu 4 cartuse in magazie, am armat si am mai introdus inca unul in magazie. In momentul in care am facut aceasta operatiune, lumina era aprinsa doar in dormitorul mic. Nu am facut modificari la arma si nici reglaje speciale. Dupa incarcarea pustii, am coborat la etajul 1 tinand pusca in mana. In living am gasit-o pe Romanita, care nu reusea sa sune la Politie, pentru ca forma 055 in loc de 955.

M-am dus la telefon, am pus pusca sub bratul stang si uitandu-ma spre scarile care duceau la parter am format cu mana dreapta la 955, unde am anuntat ca am un hot in casa. Romanita a ramas in living, iar eu am coborat la parter fara a aprinde lumina. M-am uitat pe geam catre luminator si avand pusca in mana stanga in pozitie verticala cu teava in sus, cu mana dreapta am deschis usa care facea accesul spre terasa si care era inchisa cu o cheie. Tineam pusca de mansonul de incarcare. Am iesit pe terasa si in locul in care cazuse individul nu am vazut pe nimeni, motiv pentru care m-am panicat. M-am retras cu spatele la casa si m-am deplasat catre usa parterului. In acel moment nu am auzit nici o miscare, in spatele meu, in casa si nu pot spune daca am auzit sau nu un zgomot la subsol. In timp ce eram cu spatele la intrare ma uitam la gardul din fata spre curtea vecinului Mircea Lucescu, casele noastre avand gard comun.

INTALNIRE. Ma uitam spre curtea vecinului crezand ca intrusul a fugit acolo sau pe strada. M-am apropiat spre marginea terasei inspre coltul lipit de gardul comun. Cand m-am apropiat de acel loc, peste parapetul terasei mele am vazut in intuneric capul si umerii unui individ. Pe masura ce m-am apropiat de parapet am vazut si doua maini, ce se prindeau de teava de la gaze vertical una deasupra celeilalte. Nu stiam pe ce-si sprijina individul picioarele, dar l-am vazut ca statea vertical. In acel moment am avut perceptia unui nou individ. Acesta statea nemiscat pe bara in pozitia cu mainile pe bara. Nu stiu daca acest individ incerca sa urce sau sa coboare, ceea ce stiu era ca era un individ care nu trebuia sa fie in acel loc. In acel moment, m-am speriat, avand senzatia unui atac prin escaladare.

ARMA-BATA. In acele momente, tineam pusca in mana dreapta in pozitie verticala sprijinita de mana stanga la 45 de grade (mana dreapta pe maner, iar cu stanga pe manson). Instinctiv m-am aplecat, am tinut pusca numai in mana dreapta, iar cu stanga m-am sprijinit de marginea terasei. L-am lovit pe individ cu teava pustii peste maini intr-o miscare de la stanga la dreapta pentru a-i inlatura punctul de sprijin pentru ca acesta sa cada in curte. In momentul in care l-am lovit cu teava peste maini, mana mea dreapta se afla pe manerul pustii.

Am simtit ca am lovit cu mana peste ceva moale, nu am simtit ca am dat cu arma in teava de gaze sau in zid. Cand am lovit, am avut intentia cum as fi dat cu o bata. L-am lovit o data peste maini si nu s-a intamplat nimic, iar in momentul imediat urmator am mai dat o data cu arma si arma s-a descarcat. L-am vazut la pamant si faptul ca nu mai misca. Fiind intuneric am vazut o pata care nu avea culoarea pavajului. Am fugit in casa si am vazut-o pe Romanita la parter in capatul scarilor, am trecut pe langa aceasta, care nu mi-a spus nimic, si urcand pe scari la etajul 1 am zis sa sunam la Salvare, ceea ce am si facut apeland 112. Din momentul in care m-am ridicat si l-am vazut si am strigat la el si pana acesta a plecat din cadrul usii mi s-a parut ca a stat destul de mult".

"IUBIRE, HOTUL!"
"Am auzit vocea sotiei mele, care mi-a spus: «Iubire, hotul!». Uneori am un somn adanc, alteori nu, in functie de starea de oboseala in care ma aflu. Intrucat dormeam adanc, cand am auzit vocea sotiei nu am realizat ce se intampla"

APELUL
"Am facut acea comunicare catre Politie, intrucat vazusem doar o persoana, desi banuiam ca sunt mai multi"

PAGUBA
"Am auzit un zgomot si probabil ca a atins niste tablouri care se aflau pe perete si pe care ulterior le-am vazut cazute pe scari. Tablourile erau prevazute cu geam care nu s-a spart" - Adrian Iovan, pilot

Romanita: "Eram ca un pui de pisic"

Creatoarea de moda Romanita Iovan a scris in fata procurorilor doar o scurta declaratie despre filmul impuscarii hotului care venise sa le pradeze casa. O depozitie data printre lacrimi, dar care nu aduce prea multa lumina in cazul mortii lui Bogdan Iancu. Ea confirma insa intru totul declaratia sotului sau, Adrian. Romanita a incercat sa intareasca in fata anchetatorilor varianta legitimei aparari, ba chiar i-a adus in plus putin tragism. Jurnalul National a reusit sa reconstituie declaratia creatoarei de lux, punand cap la cap spusele avocatilor si ale surselor judiciare apropiate anchetei.

SILUETA. "M-am trezit si am vazut o silueta in usa camerei. A incercat sa faca un pas catre interiorul camerei. M-am speriat foarte tare. Am inceput sa tip. L-am trezit pe sotul meu: «Iubire, hotii!». Chiar si dupa ce sotul meu a strigat la el sa plece, injurandu-l, hotul o vreme nu a plecat. A stat destul de mult in cadrul usii. Cu mana pe clanta. Abia dupa ce Adrian a coborat din pat, am observat ca silueta din intuneric disparuse.

Sotul meu a coborat scarile, iar eu am ramas socata in dormitor pentru o vreme. Dupa un timp, am coborat scarile pe intuneric, catre livingul de la etajul I, si l-am vazut pe sotul meu incercand sa sune la politie."

Romanita Iovan a incercat sa explice procurorilor de ce nu a aprins lumina: "Nu stiu de ce umblam pe intuneric. Nu imi pot imagina de ce nu am aprins lumina. Mi-a fost ingrozitor de teama. Cand am ajuns in capul scarilor, l-am vazut pe Adrian iesind din bucatarie. El a aprins lumina. Am vazut pe masa geanta mea, in care aveam valori mari. Telefonul meu, care e foarte scump. Nu lipseau. In living nu erau deranjate sau rascolite lucrurile. Atunci m-am gandit ca nu au venit sa ne fure, ci sa ne omoare si i-am spus asta sotului meu. I-am transmis panica mea. Am avut senzatia ca sunt mai multi in casa!" De ce? "Pentru ca nu putea sa fie numai unul intr-o casa atat de mare."

CONFUZIE. Dupa aceasta faza, Romanita l-a vazut pe sotul ei urcand la etajul II. "Eu am ramas in living si am incercat sa sun la politie, dar nu am reusit. In loc de 955, formam 055. L-am vazut pe Adrian coborand cu arma si nu i-am zis nimic. El a format numarul corect la politie si a anuntat ca avem un hot in casa. Apoi sotul meu a coborat la parter si eu am luat geanta mea si, instinctiv, am dus-o in dormitorul mic de la etajul II. Am stat acolo nu stiu cat timp cu exactitate. Traumatizata. Apoi am coborat dupa sotul meu, pentru ca ma simteam mai in siguranta aproape de el. Eram ca un pui de pisic care umbla dupa mama lui. Dupa Adrian."

Cand s-a produs impuscatura Romanita se afla, conform propriei marturii, "la parter, la baza scarilor". "Nu am auzit decat bubuitura. Adrian a venit pe langa mine si mi-a spus sa sun la Salvare, ca hotul a cazut. Nu stiu ce a fost cu mine. Parca eram debusolata, nu mai vedeam, nu mai auzeam. Tot Adrian a sunat la Salvare. Eu m-am dus, m-am uitat pe geam si am vazut ceva lichid de alta culoare pe ciment. Atunci am vazut si girofarurile Politiei." (Violeta Fotache)

PANICA
"M-am gandit ca nu au venit sa ne fure, ci sa ne omoare si i-am spus asta sotului meu. I-am transmis panica mea. Am avut senzatia ca sunt mai multi in casa!"

TELEFOANE
"Nu am auzit decat bubuitura. Adrian a venit pe langa mine si mi-a spus sa sun la Salvare, ca hotul a cazut. Nu stiu ce a fost cu mine. Parca eram debusolata, nu mai vedeam, nu mai auzeam. Tot Adrian a sunat la Salvare"

SANGE
"M-am dus, m-am uitat pe geam si am vazut ceva lichid de alta culoare pe ciment. Atunci am vazut si masina Politiei" - Romanita Iovan creatoare de moda
×