x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Decontul NATO se lasă aşteptat

Decontul NATO se lasă aşteptat

de Carmen Vintila    |    18 Apr 2008   •   00:00
Decontul NATO se lasă aşteptat

ORGANIZATORII SUMMIT-ULUI SE LUPTĂ CU HÎRŢOAGELE
La două săptămîni de la Summit-ul NATO aflăm că promisa transparenţă privind cheltuielile de organizare a reuniunii nu se poate face pe picior pentru că e vorba despre metri cubi de arhivă şi, ca atare, "misterul" banilor publici cheltuiţi cu această ocazie va fi dezlegat abia la mijlocul lunii viitoare. 



NOTA DE PLATĂ ● Cheltuielile defalcate pentru organizare nu sînt gata
Deşi au promis că vom afla cum au fost cheltuiţi banii alocaţi de Executiv pentru organizarea Summit-ului NATO, nici una
dintre instituţiile implicate în organizarea evenimentului nu a ieşit public, nici acum, să spună pe ce s-au cheltuit banii. Din cei peste 25 de milioane de euro alocaţi organizării Summit-ului, MAE ne-a justificat... 15 mii de euro.

Cât a costat cel mai mare Summit din istoria NATO organizat la Bucureşti ştim. 37 de milioane de euro. Nu ştim însă nici azi, la două săptămîni după ce Bush, Putin şi toţi cei 6.500 de delegaţi şi ziarişti au părăsit România, cum şi pe ce au fost cheltuite aceste milioane, deşi autorităţile implicate în organizarea evenimentului au promis transparenţă. Nici una dintre cele 14 instituţii care au împărţit cele 25,7 de milioane de euro alocate de Guvern nu au făcut public modul în care au cheltuit banii. Celor 25,7 milioane de euro alocate de Executiv organizării Summit-ului s-au mai adăugat peste 2 milioane de euro provenite din sponsorizări, dar şi cele 9 milioane de euro care au fost economisite de la organizarea Sommet-ului Francofoniei în septembrie 2006.


CUM S-AU ÎMPĂRŢIT BANII. Bugetul alocat organizării şi desfăşurării Summit-ului NATO a fost distribuit după cum urmează: Administraţia Prezidenţială – 1,8 mil. RON; Camera Deputaţilor – 25,46 mil. RON; Cancelaria primului ministru (Agenţia pentru Strategii Guvernamentale) – 5,577 mil. RON; Ministerul Afacerilor Externe – 20,436 mil. RON; Ministerul Apărării – 3,367 mil. RON; Primăria Bucure?ti – 5,922 mil. RON; Primăria Otopeni – 0,965 mil. RON; Secretariatul General al Guvernului – 0,065 mil. RON; Senatul – 3,995 mil. RON; Serviciul de Protecţie şi Pază – 8,530 mil. RON; Serviciul de Telecomunicaţii Speciale – 9,245 mil. RON; Societatea Română de Radio – 0,270 mil. RON; TVR – 5,220 mil. RON; Ministerul Sănătăţii – 1,457 mil. RON. "În baza acestui buget, toate instituţiile române implicate în organizarea Summit-ului NATO din 2008 au fost în măsură să declanşeze procesele de achiziţie publică necesare", anunţa MAE înainte de începerea Summit-ului.


PROMISIUNI. Camera Deputaţilor şi MAE, beneficiarii celor mai mari bugete în calitate de principali organizatori ai evenimentului, au promis că după Summit vom afla toate detaliile legate de cheltuieli. Secretarul general adjunct al Camerei, Mihai Unghianu, declara cu cîteva zile înainte de Summit că toate informaţiile legate de achiziţiile efectuate pentru eveniment vor fi oferite presei după două săptămîni de la încheierea lucrărilor. Astăzi se împlinesc fix cele două săptămîni. "Atunci vom prezenta toate documentele care au stat la baza desfăşurării achiziţiilor publice, toate detaliile legate de costuri, de firme", spunea Unghianu. "S-au respectat toate procedurile de achiziţii reglementate de legislaţia română. S-a mers pe cerere de ofertă, dar au existat şi contracte cu negociere directă, însă din mai multe surse", preciza secretarul general adjunct, arătînd însă că s-a recurs şi la achiziţii directe, pentru că au existat unele disfuncţionalităţi, cei de la Bruxelles comunicînd necesităţile pentru săli prea tîrziu.


MAE. La rîndul său, secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Victor Micula, contactat de Jurnalul Naţional, a precizat că toate detaliile legate de cheltuielile efective vor fi făcute publice la jumătatea lunii mai, pentru că în acest moment încă se verifică contractele încheiate de MAE, se fac plăţile şi se încheie dosarele. "Dacă cineva va dori să vadă, de exemplu, cum am închiriat maşinile va fi invitat la noi, pentru că avem multă documentaţie, i se vor prezenta caietul de sarcini, factura şi aşa mai departe", a spus Micula. Potrivit acestuia, în acest moment este destul de complicat ca MAE să ne spună care au fost capitolele de cheltuieli şi sumele pentru că au avut loc peste 100 de proceduri de achiziţii publice. "Ar însemna ca un specialist să vină cu teancul de documente cu contractele care s-au încheiat. Vorbim despre cîţiva metri cubi de arhivă", a mai spus Micula. În cele din urmă, MAE a justificat 15.000 de euro. Astfel am aflat că spectacolul de la Palatul Cotroceni din seara zilei de 2 aprilie a costat 7.400 de lei noi, iar pentru cina de la Hilton de la 3 aprilie s-au plătit 13.000 de euro. Nici MIRA nu ne-a putut oferi detalii cu privire la cheltuielile făcute pentru Summit, motivînd că nu poate face asta decît în urma unei solicitări scrise, la care vom primi răspuns în două zile.


Cine a pierdut, cine a cîştigat

Rezultatele finale ale Summit-ului NATO de la Bucureşti sînt percepute în mod diferit de opinia publică din Rusia şi Statele Unite, fiecare avînd convingerea că reprezentanţii lor au pierdut în favoarea celeilalte părţi, relatează The International Herald Tribune. Blogurile din Rusia erau pline de aprecieri negative privind prestaţia delegaţiei ruse la Summit-ul NATO de la Bucureşti, considerînd că Vladimir Putin a pierdut în mod clar în faţa omologului său american, George W. Bush. Liderul de la Kremlin a împiedicat Ucraina şi Georgia să se alăture Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP), susţin bloggerii, dar Bush a cîştigat după ce NATO a precizat în mod clar că cele două foste state sovietice se vor integra în cele din urmă în Alianţa Nord-Atlantică. De cealaltă parte, americanii susţin contrariul. "Bush a pierdut clar la Summit. A susţinut aderarea la MAP a Ucrainei şi Georgiei, dar Merkel şi Sarkozy l-au refuzat. A obţinut doar o simplă declaraţie de intenţie privind şansa lor de a adera la NATO în viitor", a precizat un oficial de la Washington, prezent la lucrările Summit-ului de la Bucureşti. Totul se reduce la o simplă problemă de percepţie, scrie autorul analizei din International Herald Tribune, aşa cum şi liderul de la Kremlin a creat o falsă impresie a unei ameninţări reciproce între Rusia şi Statele Unite.


Dineu de oficial

Liderii politici prezenţi la Bucureşti pe perioada Summit-ului NATO au fost invitaţi la mai multe dineuri organizate la Palatul Cotroceni, la Palatul Victoria, dar şi la Hotel Hilton. Ficat de raţă în sos dulce, pere marinate în ţuică, calcan, icre de ştiucă, supă de raci, minicozonac şi tort de ciocolată cu mango şi fructul pasiunii în sirop de caramel. Cu asta s-au delectat cei mai importanţi lideri ai lumii participanţi la Summit-ul NATO în seara zilei de 3 aprilie la Hotelul Hilton, cu ocazia dinelui oferit de şeful statului român. Cina pentru cei 160 de participanţi a costat 13.000 de euro.


Întîi lustru şi apoi decontul

Camera Deputaţilor nu a putut prezenta detalii legate de cheltuielile efectuate pentru organizarea Summi-tului în termen de două săptămîni aşa cum s-a promis pentru că mai întîi mai marii Camerei s-au ocupat ca spaţiile folosite la Summit să fie aduse în stadiul iniţial. "Lucrările s-au terminat într-adevăr acum două săptămîni. Oaspeţii au plecat la 4 aprilie, vineri. Dar noi am terminat curăţenia abia duminică", a spus secretarul general al Camerei, Titu Ghiorghiof. Potrivit acestuia, săptămîna viitoare va fi făcută publică situaţia cheltuielilor care s-au făcut.

×
Subiecte în articol: special nato două milioane s-au summit-ului