x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Delta Dunarii - Ex-guvernatorul raspunde acuzatiilor

Delta Dunarii - Ex-guvernatorul raspunde acuzatiilor

de Alexandru Nastase    |    30 Aug 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Ex-guvernatorul raspunde acuzatiilor

Fostul guvernator al Rezervatiei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, a fost acuzat fatis de tot felul de ilegalitati. Plecat din fruntea ARBDD printr-o decizie politica ce nu a tinut cont de rezultatele pe care le-a avut in fruntea institutiei, Munteanu pune punctul pe "i" in ceea ce priveste acuzatiile.

Fostul guvernator al Rezervatiei Delta Dunarii, Virgil Munteanu, a fost acuzat fatis de tot felul de ilegalitati. Plecat din conducerea ARBDD printr-o decizie politica ce nu a tinut cont de rezultatele pe care le-a avut in fruntea institutiei, Munteanu pune punctul pe "i" in ceea ce priveste acuzatiile.

In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, nimeni nu a investit un leu din 1990 si pana in 2002. Acceptat de unii si minimalizat de altii, acest fapt este in totalitate recunoscut de toata suflarea care are legatura cu Delta, un paradis de ape si viata, unul din ultimele locuri salbatice ale Europei. Iar investitiile care s-au facut in rezervatie, mai ales in ceea ce priveste repopularile, au venit o data cu semnarea de catre Ministerul Mediului prin ARBDD a contractelor de concesionare a activitatilor de pescuit si recoltare a stufului in Delta. Legea care reglementa concesionarile, normele acesteia si multe completari au fost date chiar de actuala coalitie de guvernamant PD-PNL-UDMR in 1998. O lege organica finalizata inainte de schimbarea mandatului si pusa in practica dupa anul 2000. De aici a rezultat incheierea contractelor de concesionare.

PREEMTIUNEA. Intai au existat indoieli privind dreptul de preemtiune al localnicilor. S-a cerut o interpretare la Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane. Raspunsul primit? Dreptul de preemtiune nu se poate acorda in contractele de concesiune, ci doar in cele de vanzare-cumparare, iar formularea din lege este nepotrivita! Cine este mai in masura sa ofere lamuriri, daca nu Academia Romana. Apoi au aparut indoieli privind modul in care s-au facut licitatiile si s-au incheiat contractele. Atat intre 2000 si 2004, cat si in decembrie 2005. Au fost 11 controale care au incercat sa gaseasca acel ceva despre care vorbeste toata lumea. Unspreceze! Si nu s-a gasit nimic, indiferent ca a fost vorba de Corpul de Control al ministrului Mediului, de Garda Financiara sau de Parchetul National Anticoruptie! Nu s-a gasit nimic. Mai mult, noul ministru al Mediului a cerut asta-iarna un control. A citit raportul si a hotarat ca este prea "moale", drept pentru care a cerut o rescriere a lui, intr-un alt ton. Cererea s-a lasat cu demisii. Juristii implicati au refuzat sa semneze lucruri pe care nu le-au constatat si au preferat sa demisioneze! Asa a ajuns raportul la PNA, fara semnaturi, o ancheta fiind in desfasurare!

FARA REZILIERI. Daca in regimul trecut nu s-a reziliat nici un contract (desi unii sustin ca au fost multe clauze incalcate), de ce nu au fost reziliate anul acesta? Au existat cel putin doua cazuri de concesionari care nu si-au platit redeventa. Daca la unul a fost vorba de o contestatie si o discutie, la Isaccea nu a fost vorba de nici o confuzie si totusi contractul merge inainte. Se pare ca nu schimbarea de putere de la Bucuresti influenteaza aceasta atitudine fata de concesionari.

DELTA VERDE. Pana la urma sunt doar contracte comerciale incheiate intre stat si niste firme si care au clauze de reziliere. Adica se respecta legea, asa cum s-a intamplat si in mandatul guvernatorului Munteanu. Acesta este singurul interes pe care Virgil Munteanu il mai are in Delta Dunarii si acesta este unicul scop al fundatiei Delta Verde, al carei statut este public. Fundatia e singura institutie fara interes economic in Delta si deja a atras atentia prin impartialitate. Nici concesionarii, nici turismul din Rezervatie, nici alte interese in afara de repectarea legilor si de salvarea Deltei.

INVESTITII


"In Rezervatia Biosferei Delta Dunarii nimeni nu a investit un leu din 1990 si pana in 2002. Acceptat de unii si minimalizat de altii, acest fapt este in totalitate recunoscut de toata suflarea care are legatura cu Delta"
Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunarii

CONTROALE


"Au fost 11 controale care au incercat sa gaseasca acel ceva despre care vorbeste toata lumea. Si nu s-a gasit nimic, indiferent ca a fost vorba de corpul de control al ministrului Mediului, de Garda Financiara sau de PNA!"
Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunarii

PREEMTIUNE


"Dreptul de preemtiune nu se poate acorda in contractele de concesiune, ci doar in cele de vanzare-cumparare, iar formularea din lege este nepotrivita! Cine este mai in masura sa ofere lamuriri daca nu Academia Romana?"
Virgil Munteanu, fostul guvernator al Deltei Dunarii

Decizie judecatoreasca - Ordinul prohibitiv, abrogat ieri


INVINGATORI. Pescarii au avut castig de cauza in actiunea juridica deschisa impotriva ANPA
Ordinul care interzicea pentru trei ani pescuitul industrial pentru mai multe specii de peste in Delta Dunarii a fost abrogat ieri de catre instanta de judecata, care l-a declarat ilegal. Decizia instantei reprezinta solutionarea actiunii judecatoresti initiate de cateva din sindicatele de pescari din Delta Dunarii, care nu au fost de acord cu prevederile acestui ordin, semnat de ministrii Agriculturii si Mediului.

PREVEDERI. Ordinul 624/2005 interzicea pentru o perioada de trei ani pescuitul si valorificarea in scopuri comerciale a mai multe specii de pesti, intre care stiuca, linul si caracuda. Desi continea masuri apreciate ca fiind bune, de unii specialisti, precum protejarea speciilor aflate in declin de efective, Ordinul 624 nu s-a bazat in totalitate pe studii fundamentate stiintific. Cel mai bun exemplu este un studiu elaborat de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" din Tulcea, institutie care a fost consultata in eliberarea ordinului si care a re-fuzat sa dea viza pentru aceste masuri. Specialistii acestui institut au confirmat studiile care aratau declinul populatiilor de stiuca, dar aratau si revirimentul speciei dupa anii 2002-2003, adica dupa momentul concesionarilor. In acelasi timp insa, expertii spun ca "introducerea masurii de instituire a intregii Ro-manii ca zona de protectie pentru stiuca, lin si caracuda va avea o eficienta de conservare si protectie extrem de redusa (inefectiva), atata timp cat in aceleasi bazine acvatice se pescuieste comercial pentru alte specii". Cu alte cuvinte, oamenii de stiinta sustin ca prohibitia nu este solutia pentru salvarea speciei si recomanda sa se adopte masuri de reconstructie a habitatelor inundabile, actual indiguite, masuri de stopare a poluarii cu azot si fosfor, dar si alti poluanti si refacerea hidrologiei naturale. "Implementarea secventiala a acestor masuri poate conduce cu succes la conservarea si refacerea in Delta Dunarii a populatiilor speciilor de stiuca, lin si caracuda", se arata in studiul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii".

Initiatorul ordinului, care l-a propus Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura este asociatia "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu". Presedintele asociatiei, Liviu Mihaiu, a declarat saptamana trecuta faptul ca ordinul este unul strict ecologic si ca elaborarea lui nu a avut nici o legatura cu interesele ecologice din Delta Dunarii.

PUNCT DE VEDERE


"Introducerea masurii de instituire a intregii Romanii ca zona de protectie pentru stiuca, lin si caracuda va avea o eficienta de conservare si protectie extrem de redusa (inefectiva), atat timp cat in aceleasi bazine acvatice se pescuieste comercial pentru alte specii"
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii

HOTARARE
Nemultumite de emiterea Ordinului 624/2005, semnat de Ministerul Agriculturii si de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, sindicate de pescari din Delta Dunarii au cerut in instanta suspendarea actului normativ. Cazul a fost inregistrat impotriva Agentiei Nationale de Pescuit si Acvacultura la Curtea de Apel Bucuresti, in contencios. Dupa infatisari, cazul a fost rezolvat ieri de instanta, care a decis suspendarea ordinului. Decizia este conforma cu analiza prezentata saptamana trecuta de Jurnalul National, care a citat parerile exprimate de mai multi juristi din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor. Ordinul ramane suspedat pana in momentul in care se va pronunta verdictul in cazul unui eventual recurs.

×