x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Delta Dunarii - Ordinul a fost elaborat de experti

Delta Dunarii - Ordinul a fost elaborat de experti

de Alexandru Nastase    |    19 Aug 2005   •   00:00
Delta Dunarii - Ordinul a fost elaborat de experti

Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", spune ca ordinul de interzicere a pescuitului comercial la stiuca in Delta nu va produce dezechilibre ecologice.

Delta Dunarii este din nou impanzita de braconieri. Dupa doi ani, pestele se poate cumpara din nou, in toata Rezervatia, la negru. Autoritatile locale nu au reusit sa starpeasca fenomenul si par incapabile sa ia masuri.

Pana la inceputul acestui an, oricine voia sa cumpere peste din Delta Dunarii, indiferent daca era vorba de turisti sau localnici, se lovea de un incovenient: nu avea de unde. Cherhanalele nu vindeau peste la bucata, pentru consum, iar pescarii din zona se fereau ca dracul de tamaie sa vanda pestele prins in alta parte decat la cherhana. "Ne verifica astia, domnule! Concesionarii au pus paza peste tot, verifica tot timpul pescarii, verifica sculele de pescuit, verifica barcile, autoritatile sunt si ele foarte vigilente si ne controleaza la sange, cei care au incercat sa braconeze au fost prinsi si amendati, au ramas fara barca si scule. Sunt prea putini care mai incearca smecherii, pentru ca nu mai merge!", spuneau oamenii. Speriati de autoritati si mai ales de concesionarii care le pusesera gand rau, braconierii au disparut unul cate unul, foarte putini mai avand curaj sa pescuiasca in Delta cu dinamita, curent electric, plasa monofilament cu ochiuri mici sau alte ustensile interzise.

PAZA. Starpirea braconierilor s-a produs datorita semnarii in perioada 2002-2003 a contractelor de concesionare a activitatilor de pescuit si recoltare a stufului din Delta Dunarii. Semnarea acestor contracte a insemnat primul moment in 12 ani cand cineva a bagat bani in Rezervatie si nu a fost interesat numai de exploatare si castig. Investind multi bani in castigarea licitatiilor si stransi cu usa de plata redeventei si de celelalte investitii pe care erau obligati prin contracte sa le faca in Delta, concesionarilor nu le-a mai convenit ca braconierii sa-si faca de cap pe suprafetele in care numai ei aveau drept sa pescuiasca. Drept pentru care, in mod legal, au inceput sa-i verifi-ce la sange pe pescari, inspectandu-le barcile, sculele si pestele pe care il aveau. Cantitati din ce in ce mai putine de peste au ajuns in alta parte decat la cherhanale, la aceasta contribuind si institutiile statului cu drept de control, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, Garda de Mediu, Politia si Politia de Frontiera. Incet-incet, s-a ajuns la situatia ca in Delta sa nu se mai gaseasca peste pentru vanzare. Reducerea braconajului, ca si masurile pentru imbunatatirea situatiei ecologice a Deltei au atras diplome si aprecieri din partea unor organizatii si institutii internationale.

SCHIMBARI. Situatia s-a schimbat radical incepand cu aprilie 2005. Noul guvernator al Rezervatiei, Paul Cononov, a fost numit in functie pe motive politice, dupa cum singur a recunoscut, si a aratat ca nu se pricepe foarte bine la treburile Deltei. Presiunile la care este supus si faptul ca a actionat fara fermitate, a avut numeroase ezitari si a luat decizii controversate au stricat, in mare, ceea ce exista in Delta. Iar la situatia de haos contribuie si luptele incepute de reprezentantii Aliantei Dreptate si Adevar. Pe de o parte cele cu concesionarii, pe care vor sa-i scoata din Delta, pentru a-si pune proprii oameni in loc, iar pe de alta parte, cele interne, pentru cele mai bune posturi si pozitii de unde sa se poata imbogati repede si sigur. In acest timp, braconierii au invadat din nou paradisul de apa si viata de la gurile de varsare ale Dunarii. In localitatile din Delta Dunarii, pe toate canalele si in ghiolurile din Rezervatie se poate cumpara peste de la pescari, la negru.

Ordinul a fost elaborat de experti

PARERE. Liviu Mihaiu crede ca ordinul ii nemultumeste pe concesionarii din Delta Dunarii
Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu", discuta ordinul de interzicere a pescuitului comercial la stiuca.

Jurnalul National: Care este parerea dvs. despre acest ordin?
Liviu Mihaiu: In promovarea acestui ordin suntem implicati alaturi de personalitati media si personalitati stiintifice. Noi (Asociatia "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu") am promovat acest ordin si am lucrat 8 luni la elaborarea lui. Au contribuit numerosi specialisti, ihtiologi, s-a luat si parerea Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii" si al Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii. Acest ordin, fiind unul cu un continut ecologic (apara peste 40 de specii), n-a tinut cont de interesele unor concesionari care pana acum au facut evaziune fiscala, braconaj si alte lucrurl ilegale in Rezervatie, lucru semnalat in mai multe randuri in Academia Catavencu. Despre acest ordin s-a scris atat in presa locala, cat si in cea nationala. Este pentru prima data cand s-a emis de catre Ministerul Agriculturii un astfel de ordin de restrictie la pescuitul industrial la mai multe specii pe cale de disparitie, iar atmosfera penalo-social-democrata din Delta nu l-a inghitit. Este incredibil cum un ordin care nu urmareste nimic decat protejarea unei specii a produs atata contraofensiva cand pe vremea lui Adrian Nastase n-am vazut nici un pescar revoltat de ce i se intampla.

Ce fundament stiintific are acest ordin?
Daca nici expertii ihtiologi ai Institutului National de Cercetare-Dezvoltare "Delta Dunarii", ai Academiei Romane si ai Asociatiei Nationale de Pescuit si Acvacultura nu sunt suficienti, sa vina Jacques Yves Cousteau sa-l fundamenteze.

Ce consecinte ecologice are acest ordin?
Nici una! Nu se produc dezechilibre ecologice! Asa spun expertii pe care i-am consultat. Si vin si eu si intreb: De ce, daca trei institute imi certifica acest lucru, vine un multimilionar cu banii in off-shore-uri sa-mi spuna ca va fi dezechilibru ecologic?!

FARA INTERESE
"Acest ordin, fiind unul cu un continut ecologic, n-a tinut cont de interesele unor concesionari care pana acum au facut evaziune fiscala, braconaj si alte lucrurl ilegale in Rezervatie (...) Este incredibil cum un ordin care nu urmareste nimic decat protejarea unei specii a produs atata contraofensiva" - Liviu Mihaiu, presedintele Asociatiei "Salvati Dunarea si Delta - Academia Catavencu"
×
Subiecte în articol: special ordin dunării delta delta dunării