Problemele demografice ale Roma-niei au un "stapan": Comisia Natio-nala pentru Populatie si Dezvoltare. Functionarea ei este insa criticata chiar de o parte dintre membrii acesteia, iar intr-un an, de cand functioneaza comisia, s-a intrunit o singura data.
DEMOGRAFIE
Problemele demografice ale Romaniei au un "stapan": Comisia Nationala pentru Populatie si Dezvoltare. Functionarea ei este insa criticata chiar de o parte dintre membrii acesteia, iar intr-un an, de cand functioneaza comisia, s-a intrunit o singura data.
Romania are o Comisie Nationala pentru Populatie si Dezvoltare, organism consultativ al Guvernului, in subordinea directa a primului-ministru. Cata lume stie de ea? Putina. Responsabilitatile ei sunt insa numeroase si importante. Poate chiar prea numeroase. Printre altele, comisia ar trebui sa analizeze evolutia fenomenelor demografice, sa monitorizeze politicile cu impact direct asupra situatiei sociale, in functie de tendintele demografice.
INTALNIRI. Mai multi membri ai comisiei spun ca nu stiu decat de o singura intalnire a ei. Maria Muga, secretar de stat la Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, coordonatoare a comisiei, spune ca de la infiintarea ei, acum aproape un an, au fost trei asemenea intalniri. Functionalitatea ei ii pune pe ganduri pe membri. "N-am inteles nimic din functionarea ei si nu stiu la ce serveste si daca serveste la ceva", ne spune prof. univ.dr. Traian Rotariu, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea "Babes-Bolyai", dezamagit de modul in care functioneza comisia. Ca membru, el si-ar dori ca aceasta sa fie mai activa. Nici Vasile Ghetau, profesor de demografie la Facultatea de Sociologie din cadrul Universitatii Bucuresti si director al Centrului de Cercetari Demografice "Vladimir Trebici" al Academiei Romane, nu stie despre o alta intalnire. Desi esentiala, nu doar invitatia lipseste, ci si informarile de dupa eveniment.
IN LUCRU. Din multitudinea de studii, analize si strategii de care comisia este raspunzatoare, pana in prezent nimic nu este gata. Comisia ar trebui sa inainteze guvernului rapoarte anuale privind evolutiile demografice si principalele masuri intreprinse. Raportul pe 2005 e in ceata. "Vom vedea daca a fost finalizat si vi-l punem la dispozitie, fara doar si poate", ne promite Muga. Filip Stanciu, consilierul secretarului de stat, ne spune insa ca pe parcursul anului trecut nu se va face un raport, deoarece comisia a inceput sa functioneze abia in ultima parte a anului si ca primul raport trebuie sa il asteptam abia la toamna, cand se va implini un an de functionare.
Emigratia si imigratia, fenomene fundamentale ale demografiei, nu sunt luate in considerare. "Cel putin la ultimele discutii pe care le-am avut la nivelul acestor comisii nu am discutat daca Romania, din punct de vedere economic, se poate sustine pe urmatorii cinci-zece ani fara contributia fortei de munca venita din strainatate pe teritoriul Romaniei", ne spune Muga. Nici romanii plecati cu contracte temporare in strainatate nu sunt in atentia comisiei. Ce intentii au, mai vor ei sa se intoarca? Pentru raspuns suntem pasati la alte institutii. Nu atat faptul ca nu exista inca un raspuns este o problema, ci faptul ca subiectul nici nu prezinta interes.
"N-am inteles nimic din functionarea Comisiei Nationale pentru Populatie si Dezvoltare si nu stiu la ce serveste si daca serveste la ceva" - prof. univ.dr. Traian Rotariu, decan al Facultatii de Sociologie si Asistenta Sociala din Universitatea "Babes-Bolyai"
Citește pe Antena3.ro
ATRIBUTIILE PRINCIPALE
|
|
ABORDARE COERENTA
| |
|
Indemnizatie pentru capsunari
REACTIILE CITITORILOR
|
"Doamne ajuta! Lucrez ca preot la parohia Berivoiesti, Fieni, jud. Dambovita si am cunostinta de cauza despre ceea ce inseamna cresterea unui copil sau a mai multor copii. Articolul dvs. m-a pus pe ganduri, in sensul ca il banuiesc pe autorul (sau pe autorii) lui de atitudine pro-avortionista. Iata de ce: ceea ce scrieti despre cheltuielile necesare cresterii unui bebelus nu sunt adevarate. Ar insemna ca cei saraci nu au nici o sansa de a face copii, ca ar muri imediat micutii din lipsa de fonduri pentru cresterea lor. Poate ca la multe din produse ati redat preturile, rotunjite in plus, care pot fi intalnite prin magazine, dar insumarea lor nu are nici o noima"
Preot Stroilescu Constantin
"Am 38 de ani, abia acum am reusit sa am o casa si poate sa ma casatoresc cu prietenul meu. Abia acum ma gandesc sa fac un copil, daca s-o mai putea... daca nu, imi voi lua a doua pisica (cineva, ieri, era oripilat de "egoismul" unora care cresc doar pisici si caini). Daca as fi facut un copil mai demult, se prea poate sa fi avut soarta unei bune prietene care, din cauza lipsei de bani, a divortat, a stat cu chirie in niste case insalubre si din cauza asta a avut de suferit numai COPILUL. S-ar putea ca acest copil sa nu mai vrea sa auda de parintii care nu au putut (o sa creada ca nu au vrut) sa aiba grija de ea. Eu nu cred ca e bine sa gandesti ca faci un copil pentru a avea grija de tine la batranete, e un motiv egoist si nu inteleg de ce trebuie sa il faci pe copil sa creada ca iti este dator pentru ca l-ai nascut?"
cititor
"Dupa acest articol, fiti siguri ca tara noastra va ajunge la 16 milioane de locuitori (dupa cum spuneati zilele trecute) mai devreme de 2050. Pentru cei care nu au copii, sa nu creada nimic din acest articol, totul este o mare exagerare. Eu am doi copii mici si i-am crescut cu multe din produsele prezentate aici, dar luate la preturi mult mai mici... Si cu lapte de mama pana la 1 an... Si cu multa dragoste..."
Simsimona
"Intr-o tara ca Romania chiar ca nu poti sa dai atatia bani pe tot felul de chestii, cat de mult ai vrea pentru copilul tau. Nu am copii inca si nu stiu cand voi avea, pentru ca mi-e frica de multe - nu am o casa, stau numai cu chirie de vreo noua ani, am un prieten cu care nu m-am casatorit inca. Si muncesc si castig vreo 400 euro. Credeti ca ajung cei 800 RON pentru cresterea copilului sa stau acasa doi ani? Si nu cumparand cele scrise in articol, ci doar strictul necesar..."
lumy
"Sunt de acord ca un copil sau mai multi trebuie facuti cu responsabilitate, ca vine partea mai grea, crescutul lor, dar ce propui? Sa aiba doar bogatii dreptul de a face copii - ne umplem de plozii tembeli ai miliardarilor, crescuti la McDonalds (scuze de reclama) si in fata calculatorului. Asta da (de)generatie!!! bine gandit!"
|
SCRIETI-NE!
|
Asteptam comentariile dumneavoastra pe adresa de e-mail demografie@jurnalul.ro sau direct pe site-ul www.jurnalul.ro.
|