x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Denominare - Leul nou si-a aratat fata

Denominare - Leul nou si-a aratat fata

21 Apr 2005   •   00:00

De ieri stim cum arata leul nou. Pana sa il si folosim la cumparaturi mai sunt aproape doua luni, timp in care trebuie sa ne acomodam cu designul noilor bancnote. Pentru a promova leul nou, Banca Nationala a Romaniei va colabora cu Ministerul Administratiei si Internelor.

  • de ADRIAN MIHAI
  • EVENIMENT
  • Banca Nationala a Romaniei a prezentat ieri public leul nou ce va intra in circulatie incepand cu 1 iulie. Bancnotele, facute tot din plastic, sunt foarte asemanatoare cu cele vechi, pentru a simplifica procesul de recunoastere a lor. Puterea obisnuintei ne va usura utilizarea noilor insemne monetare. Astfel, bancnota de 1 leu nou, echivalenta cu cea de 10.000 lei vechi, va avea design similar cu aceasta.

    Noile bancnote vor avea mai multe elemente de siguranta. "Noile cupiuri cuprind aproape in totalitate ultimele descoperiri impotriva contrafacerilor", a anuntat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. Specimenele sunt publicate pe site-ul realizat special de BNR pentru acest eveniment: www.denominare.ro. De remarcat este faptul ca alaturi de valorile noilor bancnote nu apare cuvantul "nou".

    STANDARD EURO. Dimensiunile bancnotelor sunt acelea ale insemnelor monetare europene pentru a simplifica adaptarea la euro a automatelor bancare, eveniment ce va avea insa loc abia peste 10-12 ani. Dimensiunea bancnotei de un leu nou este aceeasi cu cea de 5 euro, iar cea de 5 lei are marimea celei de 10 euro. Urmeaza bancotele de 10 lei, 50 de lei si 100 de lei care pastreaza forma grafica a banilor vechi: 100.000 de lei, 500.000 de lei, respectiv un milion de lei.

    LEUL TARE. Cea mai mare valoare o va avea bancnota de 500 lei, care va deveni astfel cea mai ravnita de romani. Ea este insa destul de asemanatoare cu cea de 500.000 de lei actuali, atat in ceea ce priveste cromatica ei, cat si dimensiunea. Valoarea insa este de 10 ori mai mare. "Noroc" ca aglomeratia de bancnote de 500 lei in portofelele populatiei nu o sa fie prea mare, astfel incat probabilitatea unei confuzii se reduce. Pentru noua bancnota care nu are corespondent in actuala structura de cupiuri - 500 lei noi - Consiliul de Administratie al BNR a decis tiparirea portretului poetului Mihai Eminescu. Pe revers se gasesc un numar din ziarul Timpul, cladirea Bibliotecii Universitare din Iasi si un tei. Printre elementele de siguranta figureaza o fereastra transparenta in forma de clepsidra, filigran, banda aurie si element de siguranta de suprapunere fata/verso.

    BANCNOTE
    1 Leu nou = 10.000 Lei vechi; aceeasi dimensiune cu bancnota de 5 EURO (120 X 62 mm)
    5 Lei noi = 50.000 Lei vechi; aceeasi dimensiune cu bancnota de 10 EURO (127 X 67 mm)
    10 Lei noi = 100.000 Lei vechi; aceeasi dimensiune cu bancnota de 20 EURO (133 X 72 mm)
    50 Lei noi = 500.000 Lei vechi; aceeasi dimensiune cu bancnota de 50 EURO (140 X 77 mm)
    100 Lei noi = 1.000.000 Lei vechi; aceeasi dimensiune cu bancnota de 100 EURO (147 X 82 mm)
    500 Lei noi aceeasi dimensiune cu bancnota de 200 EURO (153 X 82 mm)

    DIVIZIUNEA
    Monedele nu au aceleasi dimensiuni ca acelea europene pentru a nu fi utilizate in automatele din UE. Compozitia monedei este insa aceeasi cu cea folosita la baterea monedei euro. Monedele sunt batute la Monetaria Statului, iar bancnotele sunt realizate in mare parte la Imprimeria Bancii Nationale a Romaniei. In ceea ce priveste monedele metalice, Isarescu a anuntat ca s-a renuntat la aliajele slabe, respectiv aluminiu. Moneda de un ban va fi realizata din otel placat cu alama, va avea cant neted si va fi de culoare galben. Cea mai mare moneda va fi de 50 de bani si va fi realizata din alama, avand o culoare galben deschis. Mugur Isarescu s-a aratat sigur ca Parlamentul va aproba propunerea BNR ca preschimbarea vechilor monede, dupa pierderea puterii circulatorii din 31 decembrie 2006, sa se faca pe termen nelimitat. Deputatii au adoptat propunerea, urmand ca sa-si exprime pozitia si Senatul.

    PROMOVARE
    Banca Nationala a Romaniei si Ministerul Administratiei si Internelor au incheiat un protocol de colaborare pentru derularea campaniei nationale de informare publica privind denominarea prin materiale tiparite: afise si pliante. Ministrul Administratiei si Internelor, prin reprezentantii sai in teritoriu, va asigura distributia si afisarea materialelor promotionale de catre unitatile aflate in subordine.
    ×
    Subiecte în articol: vechi eveniment bancnota