Unul dintre cei doi medici stomatologi arabi israelieni scoliti la Cluj si intrati in Hamas a fost coleg de an cu fiica fostului ministru al Invatamantului Liviu Maior.
Cazul celor doi fosti studenti arabi israelieni de la Facultatea de Stomatologie din Cluj, deveniti activisti ai miscarii palestiniene Hamas, continua sa atraga atentia presei din Romania si din Israel. De aceasta data, intra in scena avocatul unuia dintre suspecti, precum si tatal celuilalt suspect, care neaga orice legatura a acestora
cu miscarea Hamas.
Cei doi medici stomatologi arabi israelieni, care au fost acuzati ca au ajutat miscarea palestiniana Hamas sa lanseze atacuri antiisraeliene, au fost inculpati luni
de Tribunalul Districtual din Haifa, pentru "colaborare cu inamicul pe timp de razboi".
Cotidienele israeliene Haaretz si Ynet (editia electronica a cotidianului de mare tiraj Yediot Aharonot) au publicat ieri noi detalii legate de cazul celor doi stomatologi. Pentru Ynet, "scandalul este ultimul dintre exemplele de conexiuni cu retelele teroriste descoperite in Romania". Intitulandu-si articolul "Aripa romaneasca a terorii", autorul articolului publicat de Ynet se intreaba daca unul dintre cei doi suspecti a fost atat colaborator al Hamas, cat si "informator al serviciilor secrete romane", preluand o informatie strecurata, sub acoperirea anonimatului, intr-unul dintre ziarele de la Bucuresti.
Reluand, in detaliu, motivele pentru care Hussein Nazmi si Abdel Salam Zidan au fost arestati si inculpati in Israel, publicatiile citate adauga faptul ca, desi serviciul de securitate interna Shin Beth, care a participat la prinderea acestora, sustine ca suspectii si-au recunoscut legaturile cu organizatia Hamas, familiile lor sustin contrariul.
BA A FOST, BA N-A FOST. Ziad Zidan, tatal lui Salam Zidan, neaga faptul ca fiul sau ar fi avut legaturi cu miscarea palestiniana, autoare a numeroase atentate antiisraeliene. El si familia sa sunt convinsi de nevinovatia lui Salam, noteaza Haaretz.
Tatal suspectului a declarat ca, intr-adevar, Hamas
l-a contactat pe Salam in 1998 si a incercat sa-l recruteze, dar acesta a refuzat categoric. Salam ar fi avut o alta experienta cu Hamas in 2002, potrivit declaratiilor tatalui sau. Era in timpul unei excursii la Mecca, in Arabia Saudita. Ziad sustine ca si atunci fiul sau a respins categoric tentativele de recrutare a sa de catre Hamas.
DOAR TENTATIVE. "Din conversatiile pe care le-am avut cu ofiteri de securitate, mi-am dat seama ca fiul meu nu a fost recrutat si nu a pus la cale nici o operatiune contra statului. Greseala lui a fost aceea de a nu le spune fortelor de securitate despre tentativele Hamas de a-l recruta", a declarat tatal lui Salam Zidan, citat de Haaretz.
La randul sau, avocatul celuilalt suspect, Nazmi Hussein, afirma ca acesta din urma ar fi negat categoric orice legatura a sa cu Hamas sau cu vreo alta organizatie terorista. In plus, conform avocatului citat, clientul sau nu ar avea nici o implicare in politica.
Potrivit Shin Beth, organizatiile teroriste prefera recrutarea de arabi israelieni, pentru ca acestia se bucura de libertatea de miscare pe teritoriul Israelului. Shin Beth adauga ca aceste organizatii imita modelul Iranului, care, in ultimii ani, a recrutat arabi israelieni in cadrul Hezbollah, militia libaneza proiraniana.
PASAPORTUL ISRAELIAN, O PROBLEMA. Nici in Romania vestea ca Nazmi Hussein si Abdel Salam Zidan au fost racolati nu are prea mare crezare. Hammad Ghazi, reprezentant al Ligii Arabo-Musulmane din Cluj, a declarat, pentru Mediafax, ca nu crede in spusele securitatii israeliene. "In Israel tot timpul se intampla asa ceva. Toti cei care vin din strainatate dupa ce au studiat sunt condamnati. Sunt verificati si apoi eliberati. Ma mira ce am auzit", a afirmat Ghazi.
El sustine ca nu i-a cunoscut pe cei doi pentru ca aveau pasapoarte israeliene si nu se amestecau cu restul comunitatii arabe musulmane din Cluj-Napoca. "Poate se rugau si ei in moscheea de pe Strada Pasteur, singura din oras, daca erau musulmani, dar eu nu i-am cunoscut", a precizat reprezentantul Ligii Arabo-Musulmane din Cluj.
DECLARATI INDEZIRABILI
|
SRI a expulzat sau a declarat indezirabili, intre 1998 si 2005, 17 membri si simpatizanti ai organizatiei teroriste Hamas, a declarat pentru Jurnalul National un ofiter antiterorist. Totodata, "SRI a comunicat partenerilor israelieni date si informatii despre aproximativ 50 de persoane rezidente in Romania". Acesti rezidenti lucrau pentru organizatiile teroriste Fratii Musulmani si Hamas. "Relatiile de cooperare dintre SRI si serviciul de securitate israelian s-au dezvoltat in timp si acopera toate organizatiile terorist-islamice, cu prioritate Hamas", a adaugat sursa. Acesta a mai mentionat ca buna cooperare a facut posibila luarea unor masuri preventive pentru securitatea nationala a Romaniei si a Israelului. Conform ofiterului SRI, "activitatea Hamas a fost si este atent supravegheata pentru a fi identificate orice noutati aparute in evolutia organizatiei in Romania, cat si in structura organizatorica". (Razvan Belciuganu)
|
N-au mai facut specializarea
|
SUSPECTII. Abdel Salam Zidan si Hussein Nazmi vor fi mentinuti in stare de arest pe durata procesului
|
Nazmi era un student absolut normal, cel putin aparent, spun fostii lui colegi de la Facultatea de Stomatologie din Cluj. Despre Abdel Salam Zidan, care a terminat studiile cu un an inaintea lui Nazmi, in 1993, Jurnalul National a aflat ca a fost coleg cu Alina Maior, fiica fostului ministru al Invatamantului, Liviu Maior (1992-1996).
PE URMELE LOR. "Cum il cheama? ⦠Stiti cum e cu studentii acestia arabi, pe toti parca ii cheama la fel, Abdul Hussein Hassan si asa mai departe, in combinatie de cate trei. Iar la inceputul anilor â90 aveam 3.000 de studenti straini la Stomatologie. Daâ sa stiti ca dupa fata parca-parca l-as cunoaste. Si-mi aduc aminte ca era student bun. Mergeti dumnea-voastra la Decanat si uitati-va in registru, sa vedeti ce colegi romani a avut", ne-a sfatuit decanul Facultatii de Stomatologie, profesorul Alin Serbanescu.
SI S-AU DUS. Doamna P., de la Decanat, povesteste ca, pe vremea lui Ceausescu, nu erau decat 25 de studenti romani pe an la Stomatologie, restul, pana la 100, fiind straini: foarte multi greci, multi tineri din Orientul Mijlociu si Apropiat - Iran, Siria, Irak, Israel, de unde veneau si palestinieni - , dar si din Germania sau chiar din Norvegia si din Africa.
"Sa stiti ca nu mai sunt foarte multi colegi. Strainii au plecat inapoi in tarile lor si se pare ca si absolventii romani au cam plecat din tara", spune secretara. Aceasta a mai explicat ca studentii straini nu aveau voie sa faca rezidentiatul in Romania, ci numai specializarea, dar acestia doi, Nazmi si Zidan, spune secretara, nu au facut nici specializarea. "Zidan mi se pare ca a venit la noi prin transfer, daâ de unde, nu va pot spune", afirma secretara.
COLEGI. " Nazmi!! Da, da, da. Da, am fost colegi. Da vreau sa va spun ca nu aveam asa mari contacte cu ei, mai ales daca tinem cont ca inainte de â90 mai actiona si Securitatea. Dar parea un om absolut normal, cu toate ca nu poti sti ce e in mintea cuiva. Si e arestat? Judecat? Saracuââ¦". Interlocutorul nostru spune ca anul trecut a avut loc intalnirea de zece ani, dar Nazmi nu a aparut. Au venit doar doi colegi israelieni, care sunt arabi crestini.
N.C. isi mai aminteste ca mai aveau un coleg, al carui nume s-ar pronunta Ganaem. "Nu stiu cum se scrie, dar baiatuâ era infocat tare cand era vorba despre cauza palestinienilor. Era palestinian, fireste", spune stomatologul.
CAZARE. Din spusele acestuia, studentii straini erau cazati la acea vreme in caminele 11 si 13, considerate de lux, iar romanii mai mergeau la cate un chef si atunci mai socializau. "Da, ne mai scoteau si la restaurant. In general erau copii care proveneau din familii bune. Dar nu stiam mare lucru despre ei. Noi intre noi vorbeam lucruri normale. Despre scoala si gagici. Niciodata nu l-am vazut pe Nazmi in vreo situatie care sa mi se para ciudata si nici nu am auzit nimic despre el", mai spune medicul.
Un alt coleg de an de-al lui Nazmi, medic stomatolog in Dej, povesteste si el ca palestinianul era cunoscut drept un student bun, chiar sef de an la straini, pentru ca avea note mari. (Elena Stanciu)