x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Deputatul forestier Ion Dumitru şi-a cadorisit fiul cu terenurile altora

Deputatul forestier Ion Dumitru şi-a cadorisit fiul cu terenurile altora

de Alexandru Boariu    |    06 Aug 2009   •   00:00
Deputatul forestier Ion Dumitru şi-a cadorisit fiul cu terenurile altora
Sursa foto: Victor Stroe/Jurnalul Naţional

Achitat recent într-un dosar în care era acuzat de fapte grave de corupţie, deputatul PSD Ion Dumitru, fost director general al Romsilva, a intrat în vizorul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). În sesizarea de la ANI se arată că, în complicitate cu fostul director al Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda, precum şi cu ajutorul altor persoane din anturajul său, Ion Dumitru şi-a însuşit o serie de bunuri, îndeosebi terenuri, pe care le-a trecut fie pe numele fiului său, Dragoş Mircea Dumitru, fie pe cel al altor rude sau prieteni.



Unul dintre "capetele de acuzare" din sesizarea amintită relevă faptul că, prin diverse manevre, inclusiv prin falsuri în acte oficiale, Ion Dumitru, în complicitate cu fostul său adjunct de la Direcţia Silvică Dâmboviţa, Preda Costel, şi cu alţi câţiva interpuşi, a transferat în proprietatea fiului său, Dragoş Mircea Dumitru, un teren care de drept aparţine altor persoane. Este vorba despre familia Maria şi Anton Rădulescu din comuna Vulcana Pandele, judeţul Dâmboviţa, care a dobândit terenul, aflat în extravilanul comunei Moroieni, printr-un contract de vânzare-cumpărare încheiat la 21 decembrie 1999 cu proprietarul de drept, Enescu Ion. La rândul său, Enescu dobândise terenul cu titlul de proprietate nr. 95089/26.10.1999 prin retrocedare, fiind pus în posesie de Comisia Judeţeană cu acte în regulă pe vechiul amplasament.

Familia Rădulescu a început să construiască pe terenul cumpărat, a făcut un popas turistic, mai multe amenajări etc. După aproape zece ani, mai exact, în toamna anului 2008, familia Rădulescu s-a trezit chemată în judecată de Dragoş Mircea Dumitru pentru... tulburare de posesie. Reclamantul susţinea că o parte din terenul familiei Rădulescu de la Moroieni se suprapune cu un teren primit de el, prin donaţie, de la o mătuşă, recte, de la sora tatălui său, deputatul Ion Dumitru.

PROCURI, CONTRACTE, DONAŢII
Dar cum a ajuns fiul lui Ion Dumitru în posesia unui teren care, aşa cum arătam, fusese deja atribuit legal moştenitorului de drept, care apoi l-a vândut cu acte în regulă? Vom încerca să sintetizăm un lung şir de manevre, voit complicate de autorii lor, tocmai pentru a descuraja pe oricine ar încerca să le descâlcească. Nu şi pe noi. Aşadar, în decembrie 1999, Rădulescu Maria cumpără de la Enescu Ion (contract nr. 2067/21.12.1999) 4.400 mp teren-păşune, teren situat pe raza comunei Moroieni, pe care îl înregistrează în foaia cadastrală cu toate actele în regulă. Familia Rădulescu se apucă de construit un complex turistic cu autorizaţiile necesare. Numai că pe o parte din acest teren cu ieşire la un drum de munte pusese ochii conducerea Direcţiei Silvice Dâmboviţa: Ion Dumitru, director general, şi Preda Costel, director tehnic. Aceştia îl găsesc pe un anume Ion Purnichescu, care primise un teren în zona Runcu - 10 ha de pădure - pentru care primise şi titlu de proprietate (nr. 108943/2002). La 26 martie 2003, Purnichescu semnează o procură, autentificată la notarul Haralambie Mirela din Târgovişte, prin care îl împuterniceşte pe Preda Costel, directorul tehnic de la Direcţia Silvică Dâmboviţa, "să vândă cui va voi şi la preţul pe care-l va considera avantajos pentru mine terenul în suprafaţă de circa 10 ha, cu vegetaţie forestieră, situat pe raza judeţului Dâmboviţa".

La 9 aprilie 2003, "printr-o minune", Comisia Judeţeană Dâmboviţa îi anulează lui Purnichescu titlul de proprietate de la Runcu şi îl pune în posesia altor 10 ha... la Moroieni, din care două suprafeţe, una de 2.022 mp şi alta de 30 mp, se suprapun cu suprafaţa aflată în proprietatea familiei Rădulescu. De notat că acest transfer dubios s-a făcut şi în baza unei adrese oficiale semnate de directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Dumitru Ion (şeful lui Preda Costel), devenit ulterior deputat PSD şi director general la Romsilva. Dar Purnichescu declară şi azi în faţa instanţei că el nu a cerut niciodată teren la Moroieni, că habar nu a avut de acest transfer. Ceea ce confirmă în scris şi Primăria Moroieni, precizând că "nu există nici o cerere în acest sens formulată de numitul Purnichescu Ion". E suficient însă că "au avut habar" de acest transfer împuternicitul, directorul Preda Costel, şi şeful lui, Ion Dumitru. De aici încolo urmează o "sarabandă" de contracte, orchestrată probabil de Dumitru şi de Preda. Astfel, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 2676/19.03.2003, mandatarul Preda Costel, în numele lui Purnichescu, îi vinde soţiei sale, Preda Luminiţa, mai multe suprafeţe de teren, printre care şi 7.189 mp pe raza comunei Moroieni, care se învecinează cu terenul familiei Rădulescu. Apoi, prin contractul nr. 616/06.02.2006, Preda Luminiţa şi Preda Costel (devenit din mandatar proprietar alături de soţia sa) vând mai multe suprafeţe de teren cumpărătorilor Gagiu Adrian şi Gagiu Florica, inclusiv "blestemata" suprafaţă de 7.189 mp din Moroieni. La rândul lor, prin contractul 1614/20.06.2007, Gagiu Adrian şi Gagiu Florica vând către Nistor Elisabeta - "coincidenţă", chiar sora lui Ion Dumitru, bosul de la Romsilva - mai multe suprafeţe de teren, inclusiv cei 7.189 mp. După o lună, "generoasa" soră a lui Ion Dumitru îi donează fiului acestuia, Mircea-Dragoş Dumitru (act de donaţie autentificat sub nr. 2575/21.07.2008), nu mai puţin de 26 de suprafeţe de teren, din care la poziţia a 11 apar şi cei 7.189 mp din Moroieni! De notat că toate autentificările acestor acte poartă semnătura aceluiaşi notar: Haralambie Mirela, Târgovişte, Strada Cetăţii nr. 6.

UN NOTAR "ZELOS"
Documentul-cheie din toată această "manevră", prin care, în final, au fost aduse în proprietatea fiului lui Ion Dumitru suprafeţele de teren în cauză, este contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 2676/19 mai 2003 la Biroul Notarului Public Haralambie Mirela. Prin acest contract, numitul Purnichescu Ion, reprezentat prin mandatar Preda Costel (la acel moment, director tehnic la Direcţia Silvică Dâmboviţa, adjunct al lui Ion Dumitru, care era director general ), vinde doamnei Preda C. Luminiţa adică, soţiei mandatarului Preda Costel, mai multe suprafeţe de teren, printre care şi suprafaţa de 7.189 mp, care face azi obiectul litigiului. Toate bune şi frumoase, numai că planul de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate cu nr. 17616, fără de care contractul de vânzare-cumpărare nu putea fi autentificat, este datat de emitent, adică de Cadastru... cu trei săptămâni mai târziu, mai exact, la 5 iunie 2003. Oare ce motive l-au determinat pe notar, fie el şi din rândul "sexului slab", să-şi rişte cariera autentificând, iată!, în mod ilegal, acest contract? Să mai notăm că la o privire sumară se vede clar că numerele cadastrale ("aduse", aşa cum arătam, cu trei săptămâni mai târziu) sunt trecute în contract cu alte caractere decât cele folosite în textul anteredactat pe calculator, fiind mai degrabă asemănătoare cu cele ale maşinilor de scris. Să fi recurs "zelosul" notar la falsificarea documentului cu pricina în lipsa planului de amplasament şi delimitare a terenurilor? La această întrebare va răspunde, cu siguranţă, procurorul care va instrumenta plângerea penală depusă zilele trecute de Rădulescu Anton atât împotriva notarului în cauză, cât şi a "împuternicitului" Preda Costel, precum şi a soţiei sale, "comercianta funciară" Preda Luminiţa.

UN JUDECĂTOR "ORB"

Dar, dacă aşa stau lucrurile, se pune întrebarea: cum a reuşit beneficiara acestei "manopere", Preda Luminiţa, să-şi înscrie terenul la Cartea Funciară, acolo unde judecătorului de serviciu trebuie, musai, să-i fie prezentate toate documentele în regulă, în primul rând autentificarea notarială şi planul de amplasament şi delimitare de la Cadastru? Ei bine, la prima vedere se pare că în acest caz avem de-a face cu un judecător orb, la propriu. Este vorba despre dna judecător Mastacan Irina, de la Judecătoria Pucioasa, care "nu a observat" că planul de amplasament şi delimitare a corpului de proprietate este datat ulterior autentificării contractului de vânzare-cumpărare, şi anume, la o distanţă de peste trei săptămâni. Însă, studiind cu atenţie "Încheierea nr. 794/26.06.2003", semnată de dna judecător Mastacan, se observă cu uşurinţă că dânsa nu este oarbă, ci "doar" şmecheră, hoaţă! Astfel, pentru a nu ieşi în evidenţă succesiunea datelor, deci ilegalitatea făcută de notar şi, pe cale de consecinţă, imposibilitatea de a întocmi "Încheierea" pentru Biroul de Carte Funciară, la documentele cu pricina, dna judecător trece... doar anul, nu şi luna şi ziua! Şi anume, "contract de vânzare-cumpărare autentificat 1276/03", respectiv "plan cadastral 17616/03". Simplu. Cine să vadă ce se ascunde sub "03"? Dar asta nu-i totul. Dna judecătoare Mastacan Irina, "complicea" notăriţei Haralambie şi a familiilor Preda şi Dumitru în această afacere puturoasă, este cea care şi judecă acum dosarul cu această speţă (nr. 2095/283/2008), tot la Judecătoria Pucioasa! A picat "aleatoriu" tocmai pe dosarul în care este direct implicată! Adică îşi judecă singură actele încheiate ilegal. Coincidenţa dracului! Alo! CSM-ul? În ce ţară trăim, fraţilor?! Ce părere aveţi de această situaţie? Chiar nu mai există nici o instanţă curată în România?

"În spatele acestor manevre cu terenuri forestiere stă deputatul Ion Dumitru, împreună cu oamenii lui de la Romsilva"
Anton Rădulescu

"Nu am dat procură pentru punerea în posesie, ci pentru vânzarea terenurilor mele din judeţul Dâmboviţa"
Ion Purnichescu

×