Persoanele care întrunesc condițiile trebuie să facă o cerere către directorul penitenciarului, în care solicită să fie selectate pentru diverse activități. Se întrunește o comisie, care include și un medic, iar pentru cei care sunt apți de muncă, din punct de vedere medical, se aprobă cererea. Persoanele private de libertate pot munci în interiorul penitenciarului, acolo unde fac treburi gospodărești sau în exterior. În numele lor, directorul unității încheie contracte cu societăți care au nevoie de forță de muncă.
„Penitenciarul Mioveni are încheiate două contracte de prestări servicii cu beneficiari persoane juridice, Leoni Wiring Systems Pitești SRL și S.C. Plast Mould Part SRL. În afara penitenciarului desfășoară activități lucrative remunerate 46 de persoane private de libertate. (…) Calculul drepturilor bănești pentru persoanele private de libertate, folosite la muncă remunerată, se face la tariful orar negociat sau, după caz, la tariful orar corespunzător salariului minim pe economie, din care 40% revine persoanei condamnate și 60% revine administrației penitenciarului, constituind venituri proprii care se încasează, se contabilizează și se utilizează potrivit dispozițiilor legale privind finanțele publice”, a transmis pentru Jurnalul, Patric Daniel Ghebaru, director al Penitenciarului Mioveni.
În urma contractelor încheiate, deținuții pot merge să lucreze direct la beneficiar sau pot să presteze în închisoare. De exemplu, 5 deținuți de la Penitenciarul Mioveni asamblează mase plastice în penitenciar pentru una din cele două societăți. Pentru ceilalți firma care i-a angajat plătește transportul deținuților, cheltuielile de escortare și hrană. Programul lor de lucru este 6.30-14.30.
Banii, încasați de administrația penitenciarului
Salariile sunt încasate de administrația penitenciarului. Legea prevede ca din cei 40% care îi revin deținutului acesta să poată folosi numai 90%. Diferența de 10 % intră într-un cont la Trezoreria Statului, urmând să fie încasată în momentul punerii în libertate. Suma este special reținută pentru ca la eliberare persoana să aibă bani de transport.
„Sumele primite de deținuți ca urmare a muncii prestate sunt cuprinse între 100 și 1.000 de lei pe lună, acestea fiind influențate de tariful orar la care sunt încheiate contractele de prestări servicii și de numărul orelor lucrate de persoanele private de libertate”, a mai spus directorul Penitenciarului Mioveni. Din banii obținuți deținuții își plătesc cheltuielile judiciare, dacă nu au fost achitate. Aceștia pot folosi sumele pentru a plăti produsele cumpărate, pentru telefon, dar și pentru plata despăgubirilor la care au fost obligați prin sentință.
Marele câștig - zilele scăzute din pedeapsă
Pentru munca prestată în gospodărirea penitenciarului deținuții nu primesc bani. Ei sunt puși să facă reparații curente, renovări, îngrijire de spații verzi, cam tot ce este necesar într-o instituție din punct de vedere gospodăresc. Sunt selectați în funcție de specializări, de meseria pe care au avut-o înainte să fie condamnați, dar și de cursurile de calificare pe care le-au urmat în timpul detenției.
Pe lângă bani, deținuții care muncesc mai au un mare beneficiu, zile-câștig care sunt scăzute din pedeapsă. Potrivit legii, în cazul în care deținutul prestează o muncă remunerată, se consideră 5 zile executate pentru 4 zile de muncă, la deținuții care nu primesc bani pentru munca lor, se consideră 4 zile executate pentru 3 zile de muncă, în timp ce deținuții care muncesc pe timp de noapte beneficiază de 3 zile executate pentru două nopţi de muncă.