x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Diguri date pe ochi frumosi

Diguri date pe ochi frumosi

de Dorian Cobuz    |    05 Mai 2006   •   00:00
Diguri date pe ochi frumosi

Cand se retrag, apele care inunda Romania lasa loc unor afaceri de zeci de miliarde de lei pentru unii sau altii. Lucrari de aproximativ 25 de milioane de euro, bani din visti-eria statului, s-au acordat prin incredintare directa - pe criterii de nimeni stiute, dar profitandu-se de forta majora - cercului select, "premiantilor".

  • Oltenita/Dunarea trece pe sub diguri (fotoreportaj) Au venit apele peste romani. Cand se retrag, lasa loc unor afaceri de zeci de miliarde de lei pentru unii sau altii. Atribuirea lucrarilor fara licitatii a lasat loc nu numai speculatiilor de tot felul, ci si interpretarii legilor din partea celor care ar trebui sa supravegheze ca ele sa fie respectate.

    Prin trei Hotarari de Guvern, fondurile Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA) a fost suplimentat anul trecut pentru inlaturarea efectelor calamitatilor care i-au lovit pe romani, distrugandu-le nu doar agoniseala de o viata ci, unora, chiar vietile. Hotararea 828/2005 suplimenta cu 28 de milioane RON banii ministerului gospodarit de Sulfina Barbu. Suma se adauga celor 35 de milioane RON acordate pentru judetele Timis si Caras, afectate de ape in perioada aprilie - mai 2005 (HG 469/2005). Alte 14,5 milioane RON erau puse in punguta Ministerului la data de 20 septembrie. In total, 810 miliarde lei vechi. Vreo 25 milioane euro, in functie de cursul la care calculati. Bani din visteria publica. Bani din taxele si impozitele pe care stam noi cu totii la rand sa le platim. Aceste sume uriase au luat insa destinatii deloc ortodoxe.

    FORTA MAJORA. Sub acoperirea protejarii unor interese comerciale, autoritatiile care au primit dreptul de semnatura pe consistentele cecuri refuza acum sa faca publice destinatiile concrete ale banilor. "Eu sunt ordonator secundar de credite. Nu eu trebuia sa ma ocup de publicarea acestor date... Ministerul este cel care da banii", a comentat telefonic directorul general al Adminitratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR), inginerul Madalin Mihailovici, vorbind despre lipsa transparentei cu privire la destinatia acestor sume uriase. Ministerul nu poate insa, deocamdata, riposta la aceste remarci, intrucat, ni s-a spus, sefa institutiei este plecata in delegatie la Bruxelles.

    Potrivit legii, achizitiile publice trebuie sa se faca in conditii de transparenta, iar sumele si obiectul oricarui contract, ca si informatiile cu privire la cel care este acceptat sa furnizeze respectivele servicii sau bunuri, se fac publice prin intermediul Monitorului Oficial. Asta poate descoperi oricine are bunavointa sa consulte Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60 din 2001.

    Cum ANAR s-a ocupat cu acordarea lucrarilor prin negociere directa, ea ar trebui sa se ocupe si de publicarea acestor informatii. Directorul Mihailovici nu s-a grabit sa treaca insa la fapte, iar ministrul, care ne-a obisnuit sa pozeze deasupra digurilor, nu s-a sesizat deloc cu privire la aceasta flgranta incalcare a legii. "Suntem in stare de forta majora", s-a aparat Mihailovici.

    AFACERI. Inundatiile au produs pagube, ce se pot dovedi foarte profitabile pentru unii

    CIRCULATI, VA RUGAM! O fi vorba de o simpla scapare? Analizand mai atent situatia, constatam ca directorul "Apelor Romane" are o opinie foarte clara cu privire la cata transparenta crede dumnealui ca ar trebui sa acorde acestui caz.

    Firma italina COIS a intrat pe piata romaneasca in 2001 si, dupa multe procese si contestatii, a reusit sa-si faca loc intr-un spatiu in care se traieste doar din banii publici. De altfel, COIS pare sa fie singura societate cu capital strain care a avut curaj sa dea piept cu acest sistem "corupt de la un capat la altul", dupa cum il caracterizeaza arh. Cristi Irimia, directorul filialei romanesti a firmei. Lucrarile de specialitate se acordau in valuri, multe catre societati care nici macar nu aveau amenajari hidrotehnice la obiectul de activitate. In schimb, firma italiana are o experienta de peste 30 de ani de zile si echipamente performante.

    Cristi Irimia a solicitat lui Mihailovici publicarea acestor informatii. Raspunsul, dat in scris si semnat de directorul ANAR, a fost dezarmant: "Referitor la solicitarea dumneavoastra de a indica numele executantilor, va invederam faptul ca aceasta informatie este exceptata de la accesul liber al persoanelor, fiind informatie comerciala care, o data publicata, ar aduce atingere principiilor concurentei neloiale". Mihailovici a vrut probabil se mentioneze "liberul acces la informatii" stipulat de Legea 544/2001 si nu la libera circulatie a persoanelor, obiectul de activitate al Ministerului de Interne. Cat priveste asa-numitul caracter cofindential, pana la pronuntarea Justitiei (pentru ca Irimia a chemat Administratia in instanta pe baza Legii 544), cat timp respectivele societati s-au angrenat in lucrari pe bani publici si-au asumat si "riscul" vizibilitatii.

    PETROL IN APA. Alte 140 de miliarde de lei vechi au fost directionate catre MMGA anul acesta prin Hotararea 373 a Guvernului. Destinatia banilor ramane la fel de putin cunoscuta. Cateva informatii cu privire la ciudatele "incredintari directe" facute de institutia condusa de Madalin Mihailovici se gasesc in Monitorul Oficial. Directia Apelor Buzau, probabil necunoscand legile dupa care se conduce seful general al "Apelor Romane", a publicat o astfel de lista. Tehnologica Radion, Petrom Service, Dimar si Concifor sar in ochi chiar de la o prima lectura. Acestea nu sunt specializate in lucrarile hidrotehnice si nu au experienta in domeniu. Petrom Service este celebra societate de intretinere a Petromului, cu o foarte bogata activitate in industria petrolului si a gazelor, iar legaturile companiei cu omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu sunt bine cunoscute. Firma este cunoscuta si pentru prezenta considerabila pe piata media, unde controleaza cateva institutii.

    Tacerea cu care aceasta uriasa afacere este inconjurata lasa loc unei intregi serii de intrebari.

    ASFALTATORII CU SCANDAL
    MIRARE. Potrivit panotajului, drumul proaspat modernizat ajunge pana la Barbuceanu. In realitatea, nu
    Dimar SRL, una dintre societatile care au beneficiat de contracte prin incredintare directa din partea DA Buzau, este cunoscuta reporterilor "Jurnalul National" din alte investigatii referitoare la lucrarile de modernizare si intretinere a drumurilor din Romania. La o intersectie a DN1A, o placa pusa cu ocazia lucrarilor de modernizare a drumului Butimanu - Barbuceanu purtand inscrisul binecuvantator "finantat de Sparad" informeaza ca lucrarea a fost executata in 2004. Cele 28,5 miliarde nu i-au ajuns, se pare, constructorului, acesta turnand bitum pe doar doua treimi din tronsonul supus modernizarii. Lucrare neterminata. Aceeasi societate a devenit celebra in urma unui reportaj tv. O nefericita conducatoare auto a nimerit intr-o groapa mai adanca de trei metri, pe strada Icoanei. Angajatii Dimar, care executau lucrarile de reparatie a strazii, au sarit atunci la bataie la reporterii TV.

    SESIZARI
    O serie de nereguli ale administratiei conduse de Madalin Mihailovici, dar si lipsa de transparenta in jurul incredintarilor directe, au fost puse inca de pe 17 aprilie pe masa premierului Calin Popescu Tariceanu. Managerul COIS, satul de lupta cu hatisurile ANAR, a inaintat Cancelariei premierului, dar si Presedintiei, o scrisoare deschisa referitoare la toate acestea. O varianta tradusa a acesteia a fost inmanata sefului Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, societatea italiana intentionand chiar sa demareze o serie de presiuni diplomatice cu privire la neregulile usor de pus sub semnul coruptiei.
  • ×
    Subiecte în articol: eveniment