De la inceputul anului m-am tot gandit la o emisiune despre Adrian Paunescu. Sincer, n-am crezut ca va fi atat de greu sa gasesc interlocutori care sa-si doreasca sa vorbeasca "Dincolo de aparente" despre maestrul Paunescu.
M-am incapatanat si n-am ramas doar cu ideea, asa ca am insistat la Andrei Paunescu, sa vina impreuna cu sora sa Ana Maria. Stiam ca nu sunt sorti de izbanda prea mari pentru ca Ana nu apare la televizior. Am sunat-o, m-a ascultat, dar raspunsul ei a fost ferm: "Inca nu pot sa citesc despre el, mi-ar fi si mai greu sa vorbesc". Inainte de a fi facut, interviul era programat pentru difuzare pe 20 iulie, ziua in care s-a nascut Adrian Paunescu. Era o zi de vineri, zi in care emisiunea intra pe post de la ora 17:00. Si s-a intamplat. Invitati: Andrei Paunescu si Corneliu Vadim Tudor! Cu greu ne-au ajuns cele 68 de minute dedicate, insa invitatii mei au fost generosi in povesti. "Am fost adversari, dar nu ne-am luat unul altuia, beregata. Nu am spus lucruri ireversibile", marturiseste dl Vadim. Andrei mi-a povestit ca l-a intrebat pe tata ce crede despre pamfletele usturatoare, dure, scrise de C.V. Tudor la adresa lui. Tatal sau i-a raspuns ca apreciaza talentul de pamfletar al lui Vadim si nu ia in considerare ca e nervos pe el. La un moment dat dl Vadim i-a spus lui Andrei ca el este cel care l-a anuntat pe maestrul Paunescu ca va fi strabunic. Andrei a zambit, a reactionat usor si l-a lasat sa creada ce vrea, desi eu cred ca telespectatorii i-au dat crezare lui Andrei. Cu dl Vadim in emisiune, disputele se nasc usor, dar eu profitand de "farmecul meu nebun", cum m-a complimentat, am insistat sa-mi spuna de cate ori in toti anii in care si-au vorbit, i-a spus lui Adrian Paunescu, la multi ani. Dl Vadim a ras, evitand sa-mi raspunda punctual la intrebare si mi-a raspuns ca i-ar fi adus cadou, carti, pentru ca astea il bucurau foarte tare pe maestru. Andrei a vorbit apasat despre faptul ca tatalui sau nu-i placea sa bea, singurul sau viciu fiind femeile si apropo de carti, Andrei a povestit ca de fiecare data cand ii iesea cate o carte de sub tipar, maestrul exulta. "Se uita la ea cu dragoste, o atingea, o mangaia, ca pe un copil."
Personalitatea tatalui sau a fost coplesitoare, atat pentru cunoscuti, dar mai ales pentru familie, iar fiul sau, crescut indeaproape de tata, nu putea evolua altfel decat marcat de el. Inca nu stie in ce anume ii seamana, dar a recunoscut cu sinceritate ce poezii scrise de tatal sau i-ar fi placut sa-i apartina. "Opinia mea", "Un om pe niste scari" si nu s-ar fi oprit aici. Cat despre dl Vadim, desi nu stie nici o poezie de-a maestrului, pe dinafara, in sufletul sau s-au asezat versurile poeziei "Ruga pentru parinti".
Eu m-am oprit la cateva versuri din poezia sa de dragoste: "Mai miros a tine, mai mirosi a mine,/ O sa vina vremea sa ne stearga ea,/ Incercare aspra, misiune grea,/ noua, niciodata, nu ne va fi bine".