x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Diplomat SUA: Pedeapsa cuvenită pentru Ceauşescu ar fi fost statul la coadă toată viaţa

Diplomat SUA: Pedeapsa cuvenită pentru Ceauşescu ar fi fost statul la coadă toată viaţa

19 Dec 2009   •   00:00
Diplomat SUA: Pedeapsa cuvenită pentru Ceauşescu ar fi fost statul la coadă toată viaţa

Jeri Guthrie-Corn, însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti, a relatat că la Revoluţie era la Bucureşti, de unde a fost evacuată de Crăciun şi a aflat cu bucurie când a ajuns în SUA de moartea soţilor Ceauşescu, gândidu-se mai târziu că pedeapsa cuvenită ar fi fost "statul la coadă toată viaţa".



Guthrie-Corn a ajuns în România în iulie 1989. A fost evacuată împreună cu alţi diplomaţi în noaptea din ajunul Crăciunului şi s-a reîntors la post 19 ani mai târziu, în iulie 2008. Ea a participat, ieri, la MAE, la un eveniment dedicat aniversării a două decenii de la Revoluţia din 1989, ocazie cu care a povestit experienţa de dinainte de căderea regimului comunist.

"Timp de şase luni am trăit în regimul Ceauşescu. În timpul Revoluţiei am rămas în Bucureşti până în noaptea din ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie", îşi aminteşte diplomatul american, citat de Mediafax.

Însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti a povestit că tot personalul diplomatic american s-a mutat în incinta Ambasadei încă din data de 23 decembrie 1989. Acolo au stat împreună cu ambasadorul Germaniei, al Marii Britanii, cu singurul om de afaceri american din Bucureşti de la acea dată şi cu nişte studenţi din Japonia.

"Au fost nişte vremuri provocatoare, trepidante", a povestit diplomatul american. Jeri Guthrie-Corn a spus că a organizat în seara de 24 decembrie 1989 un convoi de 38 de maşini cu 148 de persoane la bord, care au fost evacuate în Bulgaria, la Sofia, de unde au plecat cu toţii către SUA.

"Evacuarea s-a făcut din cauza zvonurilor legate de terorişti, despre care se spunea că se antrenau în baze speciale din România. Nu ştiu dacă această informaţie s-a confirmat vreodată, dar a fost motivul pentru care Washingtonul a decis că trebuie să plecăm din ţară", spune Guthrie-Corn, care sosise în România în iulie 1989.

Jeri Guthrie-Corn a spus că a aflat de moartea soţilor Ceauşescu în ziua de Crăciun, atunci când a ajuns în Statele Unite iar reacţia a fost de "bucurie".

"Când am aterizat în America ni s-a spus că Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost executaţi. Reacţia noastră a fost atunci - este jenant să recunosc acum - de bucurie", a spus Guthrie-Corn. Ea a adăugat că, mai târziu, a recunoscut că nu acesta era modul în care prefera să-l vadă dispărând pe Ceauşescu. "Ar fi trebuit pus să stea la coadă pentru tot restul vieţii sale", a spus ea.

Diplomatul american şi-a mai amintit şi de imensa problemă a mâncării în timpul regimului Ceauşescu şi de faptul că de două ori pe lună venea un avion din SUA cu provizii pentru angajaţii Ambasadei. "Era plin cu semipreparate congelate. Pentru puţinele alimente proaspete - fructe şi legume - se organiza o loterie între angajaţi. Cine primea trei mere era chiar norocos. Şi noi am fost privaţi de anumite lucruri, dar bineînţeles că nu este comparabil cu ceea ce au suferit românii", a spus Guthrie-Corn.

"Dacă aţi văzut filmul «4 luni, 3 săptămâni, 2 zile», atunci exact acesta este modul în care arăta România atunci. Este numai o singură schimbare pe care aş face-o la cum îmi amintesc Bucureştiul. Doctorul nu trebuia plătit în bani gheaţă. Doctorii erau plătiţi atunci numai cu ţigări Kent. De fapt, Kent-ul erau moneda universală atunci. La Ambasadă aveam un depozit plin cu pachete de Kent", a spus ambasadorul american.

După 19 ani, Guthrie-Corn a revenit în România în calitate de însărcinat cu afaceri şi spune că a găsit o ţară complet diferită.

"Am revenit în iulie 2008 la Bucureşti, după o absenţă de 19 ani. Totul era diferit. Cea mai importantă schimbare pe care am remarcat-o este libertatea. În 1989 nu era niciun fel de libertate. Probabil că cea mai apropiată imagine a Bucureştiului de atunci şi a României din acea vreme este Coreea de Nord", a spus Guthrie-Corn, amintindu-şi că în acea epocă era "un cult al personalităţii enorm", dar şi "foarte multă represiune".

×
Subiecte în articol: special