Fiul Teleormanului, Liviu Vasilică, a reuşit cu stilul său haiducesc de interpretare să aducă un suflu nou în muzica românească. Românii l-au plăcut, i-au ascultat cântecele. Şi au cerut mai multe cântece cu Liviu Vasilică. Vă aducem "Discul de Aur".
O nouă Ediţie de Colecţie dedicată lui Liviu Vasilică. O nouă bijuterie muzicală. Un CD de Colecţie de excepţie. Jurnalul Naţional. Pentru cititorii noştri. Facem împreună Recurs la România. Mergem pe uliţele ei. Îi căutăm păstrătorii valorilor, oamenii pentru care sângele românesc apă nu se face! Liviu Vasilică era unul dintre cei care se puteau înscrie în galeria aleasă a românilor autentici. Se cuvine să-i cinstim memoria.
CĂUTĂTORUL
Profesia? Medic. Iubirea? Cântul, România, foclorul, spiritul românesc. Liviu Vasilică, la cabinetul medical, îi trata cu blândeţe pe copii. Era pediatru. Apoi pleca de la cabinet şi trata România. Îi culegea foclorul adevărat, îi căuta de boale cântecul tradiţional şi-l vindeca. Îl scotea din boala urâtă a uitării şi-l aducea în prim-plan. Considera, după cum declara coregraful Viorel Vatamaniuc: "Cercetarea, căutarea, verificarea, găsirea şi transmiterea folclorului generaţiilor următoare, toate acestea erau pentru Liviu Vasilică acte patriotice. Folclorul, cântecul tradiţional... lucruri sfinte pentru Liviu, ceva care trebuia păstrat cu toată credinţa omenească".
Era un haiduc. Un căpitan de ceată. Nu-i mai căuta pe ciocoi de galbeni, căuta prin sipetele şi lăzile de zestre veşmintele tradiţionale ale românului. Le îmbrăca el, le dădea spre purtare tovarăşilor de haiducie cântată.
CÂNTA DESPRE OAMENI
Cum a apărut foclorul? Cântecul tradiţional? Ţăranii, în singurătatea lor, atunci când vreun sentiment le dădea târcoale, fie de bucurie, fie tristeţe, îl cântau. Stâmpărarea inimii se făcea prin cântec, prin cuvinte cântate. Liviu Vasilică avea în el focul trăirilor ţărăneşti. Plecase dintre ei, dar fără să uite. Prin muzică trăia. A ales să cânte într-o manieră haiducească, cu un grup de bărbaţi în spate. Un model nou de interpretare, copiat din ce în ce mai mult astăzi. Cu cântece de foc şi jale, de bărbăţie ori de dor, peste tot în România, dar şi în lume, Liviu Vasilică şi al său grup au dus vestea unei comori de nepreţuit. Cuvintele cântate ale românului, păstrate în lada de zestre ale neamului. Cânta într-o formă simplă, dar tocmai această simplitate dădea nobleţe interpretării. Atunci când cânţi neamul, sufletul lui, nu-ţi trebuie artificii, doar inimă curată, iubire adevărată şi har de la Dumnezeu. Iar Liviu Vasilică avea tot ce-i trebuia...
Noi, Jurnalul Naţional, am ales să realizăm o nouă Ediţie de Colecţie Liviu Vasilică. Să scriem despre acest artist fără pereche şi mai ales, să vă dăruim un nou CD de Colecţie excepţional. O colecţie cu cântece inedite din repertoriul teleormăneanului. Un proiect pe care Liviu Vasilică nu a mai apucat să-l pună în practică, "Discul de Aur". Fiul lui, Florin Vasilică, continuatorul muncii lui Liviu, ne-a venit în ajutor. Aşa am reuşit să dăruim un nou CD al marelui interpret. Un Compact Disc pe care se regăseşte doar muzica tradiţională, doar cântecele aduse din vatra ţăranului român. O Ediţie de Colecţie Liviu Vasilică, un CD de Colecţie, ca o bijuterie fără de preţ. Luni, 9 februarie 2009, împreună cu Jurnalul Naţional.
Se numeşte "Discul de Aur"
Este cel de-al doilea CD de Colecţie care conţine nepieritoarele cântece ale lui Liviu Vasilică. Este proiectul neterminat al artistului. Majoritatea pieselor de pe CD reprezintă cântece înregistrate în timp de Liviu Vasilică şi needitate pe nici un alt CD. O tolbă cu nestemate. "Cântă cobză şi răsună, Dor de la inima mea, Am pus şaua sus pe cal, Uite, lunca-mboboceşte, Ce mi-e mie drag pe lume, Dă mamă din cui oglinda, I-auzi nunta cum nunteşte, Mireasă nu mai plângea, Dragă mi-eşti leliţă, floare, Fir-ai tu să fii de dor, I-auzi lele, cucu-ţi cântă, Patru boi suciţi în coarne, Mi-a-nflorit florile-n crâng, Sus pe culmea dealului, Stă mândra pe tropozan, Nu te-ntrista ginerel, Unde Vedea se coteşte, Stau ca jaru-aprins în vatră, Fir-ai tu să fii de murg.""Ar fi bine ca, astăzi, tinerii care vor să păşească pe acest drum să-l aibă ca reper pe Liviu Vasilică. Fiindcă el se află în rândul artiştilor care au ştiut să înnobileze cântecul popular, care ne identifică pe noi ca români"
Niculina Merceanu, cântăreaţă
"Cercetarea, căutarea, verificarea, găsirea şi transmiterea folclorului la generaţiile următoare, toate acestea erau pentru Liviu Vasilică acte patriotice"
Viorel Vatamaniuc, coregraf
Citește pe Antena3.ro