x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Distributia gazelor - Afaceri pe spinarea contribuabilului

Distributia gazelor - Afaceri pe spinarea contribuabilului

de Veronica Micu    |    15 Noi 2006   •   00:00
Distributia gazelor  -  Afaceri pe spinarea contribuabilului

Urmare a aparitiei, in decursul anului 2004, a unor acte normative din sectorul gazelor naturale, operatorii sistemelor de distributie, autorizati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor (ANRGN), fac abuz de pozitia dominanta. Unul dintre acestia este societatea Vital Gaz SA, acuzata ca practica santajul, impunand beneficiarilor, pentru lucrari de racordare, tarife foarte mari.

La inceputul anului 2003, locuitorii din cartierul rezidential Paradisul Verde, situat in comuna Corbeanca, au ajuns la concluzia ca ar fi necesar un sistem de alimentare cu gaze naturale. Si asta din cauza pretului ridicat al butanului si al motorinei. S-a obtinut racordarea la o conducta de gaze de inalta presiune, care, de altfel, trece chiar prin Corbeanca. Urma sa se desemneze firma care sa puna in aplicare proiectul. Si s-a desemnat. In urma licitatiei de la 9 iulie 2001, SC Reghev Instal SA (ulterior, si-a schimbat numele in Vital Gaz SA) a obtinut concesionarea de la Primaria Corbeanca a executarii retelelor de distributie, precum si distributia de gaze naturale pe teritoriul comunei.

CONTRACT DE MONOPOL. Astfel, in anul 2003, intre Asociatia de Proprietari a Complexului rezidential "Paradisul Verde" si compania Vital Gaz SA Bucuresti s-a perfectat un contract de prestari servicii prin care societatea s-a obligat sa realizeze extinderea retelei de distributie in vederea racordarii la gaze a caselor din complex. Valoarea contractului a fost de 65.000 de dolari, suma pe care Asociatia trebuia s-o achite esalonat, ultima transa efectuandu-se imediat dupa punerea in functiune a retelei de gaze. Conform contractului, lucrarile de executie nu ar fi trebuit sa dureze mai mult de 180 de zile de la data achitarii avansului. Numai ca, desi toate platile catre SC Vital Gaz au fost efectuate, unul dintre cei mai mari distribuitori privati de gaze naturale din Romania, nu si-a onorat la timp angajamentele. Mai mult, pe langa cei 800 de dolari perceputi pentru racordare, se pare ca societatea a mai cerut, din usa in usa, taxe fiecarei familii, sumele osciland intre 1.000 si 2.000 de dolari.

ISTORIA SE REPETA SI IN 2006. Legea actuala spune ca operatorul care a executat racordarea la sistemul de distributie trebuie musai sa se ocupe si de extinderea retelei de distributie in vederea racordarii la gaze. Mai precis, sa execute bransamentul de gaze, respectiv legatura dintre conducta apartinand sistemului de distributie a gazelor si imobilul clientului. In cazul nostru, societatii Vital Gaz i s-a solicitat in martie a.c., de catre Asociatia de proprietari a Complexului rezidential "Paradisul Verde", extinderea retelei de distributie in vederea racordarii la gaze a inca 200 de locuinte. Numai ca Vital Gaz a conditionat inceperea lucrarilor cu un deviz prin care Asociatia trebuia sa le plateasca 53.000 de euro. Iar asta, in conditiile in care investitia pe gaze din incinta complexului rezidential a fost facuta in totalitate de populatie, si nu de concesionar, asa cum se prevede in lege.

ARANJAMENTE LA NIVEL INALT. Toti membrii Asociatiei de proprietari sunt nemultumiti de modul in care lucreaza Vital Gaz, insa spera ca cineva va lua pozitie si va indrepta situatia. Razvan Popescu, proprietar al unei locuinte din complex, ne-a spus: "Mi s-a sugerat de cei de la Vital Gaz sa-mi retrag banii daca nu-mi convin tarifele si modul in care lucreaza. Si, la iarna, sa raman fara gaze. Nu este posibil asa ceva".

Cristian Tantareanu, proprietarul Complexului rezidential "Paradisul Verde", ne-a declarat: "Vital Gaz n-a facut nici o investitie. Totul este facut pe banii populatiei, ei avand profit procedand prin santaj si intimidare. Vrei sa nu mori de frig, tu cu copiii tai, imi dai cat vreau eu. Nu, la revedere. Asta este practica lor. Iar cei de la ANRGN sunt direct raspunzatori de acest dezastru. In Paradisul Verde, pe preturile practicate pana acum, atunci cand vor fi gata cele 1.200 de case, populatia va trebui sa achite 1,5 milioane de euro, din care profitul, numai in faza de constructie, al Vital Gaz va fi 500.000-600.000 de euro. Eu as fi fost mult mai vehement la adresa Vital Gaz, am multe de spus pe acest subiect, dar au venit recent la mine si mi-au promis ca nu-i va lasa pe cei din Paradisul Verde sa moara de frig. Stiu foarte multe despre cei implicati in aceasta afacere, dar eu nu sunt justitiarul Romaniei".

ABUZ. Pentru racordarea la reteaua de gaze, unii agenti percep tarife de trei-patru ori mai mari decat valoarea reala a lucrarii

MONOPOL SI IN AMARA SI TANDAREI. Vital Gaz are o afacere profitabila si in Ialomita. Este vorba despre lucrarile de racordare a locuintelor din Amara si Tandarei la reteaua de gaze, concesionate societatii Vital Gaz pe o perioada de 49 de ani. Si aici, Vital Gaz isi mentine aceleasi practici, a tarifelor impuse, chiar daca acestea sunt duble fata de costul real al lucrarii. Schema urmata este una simpla: Vital Gaz impune clientului costuri imense pentru realizarea racordului. Tarife recunoscute, de altfel, de ANRGN. Oricum, clientul plateste, pentru ca nu are alta alternativa.

Urmeaza luarea in subantrepriza a lucrarii de o alta societate careia Vital Gaz ii plateste jumatate din suma ceruta pentru realizarea racordului, iar cealalta jumatate intra in conturile Vital Gaz. Fara sa faca nimic. Foarte grav este ca lucrarile, care au fost platite in totalitate de beneficiari, devin parte din patrimoniul Vital Gaz.

PARADISURI FISCALE. Vital Gaz a fost infiintata in 1998, sub numele Reghev Instal SA, de doi oameni de afaceri romani, in urma deciziei statului de a concesiona o parte din serviciile de distributie a gazelor naturale si a apei potabile. Compania a fost creata in vederea participarii la deschiderea coridorului caspic, mai precis, la traversarea Romaniei de catre conductele petroliere si de gaz caucazian. Proiectul a fost lansat la initiativa consilierului fostului presedinte Emil Constantinescu, Dan Capatana.

La data demararii programului, omul de afaceri israelian si, in acel moment, proprietarul de facto al societatii, Zev Regev, infiintase deja si alte cateva companii de profil in tara. In prezent, majoritatea actiunilor la Vital Gaz SA sunt detinute de doua firme cu sedii in paradisuri fiscale: JTC Trustees Ltd, din Jersey Channel Island, si Ged Eastern Fund Ltd, din Cipru. Firmele de acest tip nu platesc taxe, iar actionariatul lor este secret. In societate mai detin actiuni Alesandru Dan Victor, fost secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului, Stoica Liviu Daniel, Constantinescu Dragos Adrian si Alesandru Ion. Iar ca persoane juridice mai sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare din Marea Britanie, cu 17,7%, si Fundatia Post Privatizare, cu 10,64%.

"DOAR EXECUT!"
Am incercat sa luam legatura cu Dan Alesandru, directorul general al Vital Gaz, dar fara succes. Secretara dansului ne-a comunicat insa ca Vital Gaz nu raspunde la nici o intrebare legata de Corbeanca: "Puteti discuta despre orice alte probleme, mai putin despre Corbeanca". De aceeasi reticenta ne-am lovit incercand sa stam de vorba cu directorul sucursalei Corbeanca a Vital Gaz. Foarte iritat, domnul Mihai Ghita ne-a declarat: "Eu n-am de gand sa va raspund la nimic. Eu doar primesc ordine de la sediul central si le execut. Mai multe n-am ce sa va spun. Execut si atat!".
×