x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Divorţ fericit!

Divorţ fericit!

de Sînziana Stancu    |    12 Iul 2009   •   00:00
Divorţ fericit!
Sursa foto: /ISTOCK

După ce au spus „DA!", jurându-şi credinţă până la moarte, puţine cupluri se mai gândesc că asta s-ar putea să nu ţină o veşnicie. Totuşi, astăzi se ajunge tot mai des la divorţ. De-aici, încep necazurile.



De obicei, femeile sunt cele mai afectate, mai ales când, la mijloc, sunt şi copii. Există totuşi câteva soluţii pentru a amortiza impactul unei despărţiri, pe care fiecare femeie e bine să le ştie, chiar dacă va avea o căsnicie fericită.

Rămâi cu capul pe umeri! Nu uita că orice decizie iei, te poate afecta pentru tot restul vieţii. De obicei, până la divorţul propriu-zis, eşti supărată, frustrată, speriată şi nu poţi gândi clar. Cere sfatul unui psiholog. Te va ajuta să-ţi descoperi părţile bune ale personalităţii şi să-ţi aduni forţele pentru a depăşi cât mai bine momentul.

Stai cât mai mult de vorbă cu prietenii cei mai de încredere şi cu oameni tonici, optimişti.
Nu te lăsa intimidată de soţ. O să te ameninţe poate că îţi va lua copiii, că o să te lase pe drumuri, fără nici o leţcaie. Nu el hotărăşte asta, ci judecătorul. Nu îţi crea sindromul „fetiţa lui tăticu", ci ai încredere că te vei putea descurca şi singură.

Abţine-te de la mişcări greşite, cum ar fi să îi arunci lucrurile pe fereastră sau să i le distrugi, să îi tai cauciucurile sau să îi zgârii maşina (atenţie, bărbaţii iubesc maşinile ca şi pe femei!) sau să îi trimiţi mesaje scrise de ameninţare amantei lui (dacă are vreuna). Toate astea pot fi folosite la divorţ ca probe împotriva ta.

AFACERE DE NEGOCIAT
Să nu faci gesturi „rotunde", din orgoliu sau de supărare, cum ar fi să-i spui „păstrează tu casa, mie nu-mi mai trebuie nimic!" Cât timp nu eşti în pericol, nu părăsi casa în care locuiţi împreună, pentru că îţi pierzi şi marele avantaj de a-i urmări toate mişcările soţului tău şi de a strânge astfel cât mai multe probe pentru proces. Divorţul e, de fapt, o afacere în care trebuie să vă negociaţi la sânge avantajele. Nu uita că ai dreptul la cel puţin o jumătate din toate bunurile pe care le-aţi făcut împreună.

Supraveghează-ţi copiii, iar dacă vezi că el îi neglijează, notează într-un carnet timpul pe care îi petrece cu ei şi dacă, după ce îi aduce înapoi, sunt murdari sau înfometaţi şi dacă au avut probleme cu el.

Dacă aveţi conturi bancare comune, e bine să-ţi iei partea şi o treci pe un cont personal. Vei avea astfel acces la bani, cu condiţia să păstrezi evidenţa cheltuielilor pe care le faci, pentru a nu încurca împărţeala după divorţ. În plus, eviţi riscul ca el să facă banii nevăzuţi şi tu să alergi apoi mult şi bine după partea care ţi se cuvine.

Dacă ai îndoieli serioase că te părăseşte pentru o altă femeie şi dacă aveţi un computer comun, poţi încerca să îi spionezi corespondenţa electronică, facturile online, conturile secrete. Dar cu multă discreţie şi cu ajutorul unui specialist. Dovezi pentru divorţ poţi să găseşti chiar şi în coşul de gunoi, unde mai scapă facturi, extrase de cont sau vreo notă de plată de la restaurant, pentru o masă în doi, a doua persoană nefiind tu.

AVOCAT BUN
Este esenţial să ai un avocat bun, răbdător, care să te ia în serios şi cu care să te sfătuieşti chiar şi asupra celei mai mărunte chestiuni. Şi cel mai mic amânunt poate schimba oricând situaţia. Nu îţi abandona cazul complet în mâinile lui şi, mai ales, nu îl lăsa pe el să hotărască în chestiunile care te privesc. Dacă nu te înţelegi cu avocatul, schimbă-l de la început, iar până să îţi angajezi unul, consultă vreo trei. Şi nu uita că există acum şi calea medierii, e ca o negociere, e mai amiabilă şi mai echitabilă, vă scuteşte de cheltuieli exagerate şi evitaţi amândoi stresul unui proces în sala de judecată.

Încă un amănunt util: pe criza asta, dacă aveţi vreo casă de împărţit sau acţiuni, nu le vindeţi, mai bine amânaţi totul până vin vremuri mai bune, ca să vă alegeţi cu mai mulţi bani!

×
Subiecte în articol: tentaţii