x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special DNA acuză: Prunea a luat bani!

DNA acuză: Prunea a luat bani!

de Florin Gongu    |    16 Mai 2009   •   00:00
DNA acuză: Prunea a luat bani!
Sursa foto: Elly Cîrstea/

După cum Jurnalul Naţional v-a informat încă de ieri, Florin Prunea, directorul de Relaţii Interna­ţionale din cadrul FRF, este acuzat de procurorii DNA că a intervenit la comisiile federale pentru a reduce una dintre amenzile primite de patronul FC Argeş, Cornel Penescu. Pentru aceasta, el ar fi luat bani de la Cristian Mincă, preşedintele clubului.



Cotidianul Curierul Zilei din Piteşti a reuşit să pu­nă mâna pe unele file din dosarul de anchetă, ce vor apărea şi în rechizitoriu. După cum veţi ob­ser­va, Florin Prunea este învinuit pentru că a primit o dată 2.000 de USD şi altă dată 10.000 de USD. Cu alte cuvinte, la ora actuală, Florin Prunea este urmărit pe­nal pentru luare de mită! Diferenţa dintre el şi Gheor­ghe Constantin, fostul şef al CCA, este aceea că unul este cer­cetat în stare de libertate, iar altul în stare de arest preventiv. Gheorghe Constantin a avut decenţa să-şi dea demisia imediat ce a aflat acuzele care i se aduc. Prunea nu a făcut acest lucru! Poate purcede la acest gest de onoare până nu se trezeşte cu brăţările la mâini. Vă prezentăm în continuare pasajul care îl in­cri­minează pe Florin Prunea, care este consemnat în rechizitoriu:

AR FI PRIMT 12.000 DE DOLARI
"Din cercetări a rezultat că inculpatul Penescu Gheor­ghe a oferit, prin intermediul lui Mincă Cristian, preşedinte al Clubului de Fotbal FC Argeş Piteşti, în datele de 30.09.2008 şi 21.10.2008, numitului Prunea Florian, suma de 2.000 USD pentru ca acesta să intervină la Comisia de Disciplină din cadrul Federaţiei Române de Fotbal pentru a nu fi sancţionat pentru o abatere, iar la data de 03.11.2008, prin acelaşi Mincă Cristian a oferit numitului Prunea Florian suma de 10.000 USD pentru ca acesta să intervină la Comisia de Apel din cadrul Federaţiei Române de Fotbal în ve-derea anulării sau reducerii sancţiunii de 300.000 de lei primite de inculpat". "De remarcat că, deocamdată, Prunea este precizat "numit" şi nu "inculpat".

ISTORIC
În octombrie 2008, Penescu se duela în vorbe cu Po­rumboiu. "Nu are nici un rost sa ne prezentăm la Vas­lui, deoarece se ştie cum suntem arbitraţi acolo. Avem experienţa ultimelor două meciuri de la Vaslui, când ne-a arbitrat Drăganescu şi, mai ales în ultimul meci, ne-a dezavantajat clar. Şi acum cred că va fi la fel. Nu ştiu cine va arbitra meciul, dar am semnale că echipa gazdă va fi iar ajutată de arbitri. În aceste condiţii, ce rost mai are să ne prezentăm? Nu mai cheltuim bani, nu ne mai facem nervi şi nu-şi mai bate nimeni joc de noi", spunea Penescu, înaintea meciului pe care FC Argeş avea să-l câştige cu scorul de 1-0. Pentru declaraţia din octombrie 2008, Penescu a fost amendat cu 300.000 de lei de Comisia de Disciplină, însă această sancţiune a fost înjumatăţită de Comisia de Apel, condusă de Doru Viorel Ursu, primul avocat al lui Constantin Gheorghe, la momentul arestării! După cum se observă, lui Penescu îi plăcea să facă plăţile în dolari. Amenda primită era de circa 100.000 de dolari. Cu alte cuvinte, el ar fi plătit 10.000 de dolari pentru a i se înjumătăţi penalitatea, câştigând astfel 40.000 de dolari! Este de aşteptat ca săptămâna viitoare să vină la DNA Piteşti şi şefii Comisiilor de Disciplină (Daniel Marian Cernat) şi de Apel (Doru Viorel Ursu).


Cercetările s-au extins asupra inculpaţilor

Conform procurorilor, asupra incul­pa­ţi­lor din lotul Penescu s-au extins cer­ce­tările. "Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a rezultat că inculpaţii au săvârşit şi alte fapte penale de natura celor pentru care au fost cercetaţi până în prezent sau de altă natură, astfel că... s-a dispus extinderea cer­cetărilor penale şi începerea urmăririi pena­le faţă de sus-numiţii, după cum urmează":

PENESCU
"Pentru inculpatul Penescu Gheorghe Cornel au fost extinse cercetările penale şi înce­pu­tă urmărirea penală pentru trei infrac­ţiuni de cumpărare de influenţă..., cât şi pentru alte acte materiale ale in­fracţiunii de da­re de mită. Astfel, a rezultat că inculpatul Pe­nescu Gheorghe Cornel în afara arbitrilor că­rora le-a remis sume de bani prin inter­me­diul inculpatului Făcăleaţă Liviu Ilie, men­ţionaţi în rezoluţia de începere a urmă­ririi penale din data de 13.04.2009, a mai dat sume de bani, prin acelaşi inculpat, arbitrilor Caia Sorin Cristian, Danşa Laurenţiu Liviu, Tripa Claudiu, Toderici Mircea, Mar­tiş Marius Marian şi Dan Cristian Lucian, iar inculpatului Ivan Ionel i-a oferit suma de 5.000 dolari prin inculpatul Făcăleaţă Liviu Ilie, oferta însă fiind refuzată de arbitru."

FĂCĂLEAŢĂ
"În ceea ce priveşte pe inculpatul Făcăleaţă Liviu Ilie a fost extinsă urmărirea penală faţă de acesta pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită, ... având în ve­dere actele materiale descrise mai sus pri­vind pe inculpatul Penescu Gheorghe Cornel. De asemenea, faţă de inculpatul Făcă­lea­ţă Liviu Ilie au fost extinse cercetările..., în­tru­cât cu ocazia percheziţionării do­mi­ciliare efectuate la data de 13.04.2009 la locuinţa acestuia au fost găsite 180 fio­le de efedrină, fără a poseda documente legale de deţi­nere". Efedrina este folosită pentru sporirea adrenalinei din organism, şi a capacităţii de fugă şi luptă, fiind considerată substanţă dopantă. Acest lucru poate induce la ideea că jucătorii Argeşului ar fi putut juca în multe meciuri sub efectul acestor dopante!

LIBERTATU
"Referitor la inculpatul Libertatu Dan Cristian au fost extinse cercetările penale şi începută urmărirea penală..., întrucât din actele de cercetare penală a rezultat că în funcţia pe care o avea, în mai multe rânduri, nu a luat măsurile legale faţă de mai mulţi patroni de localuri (restaurante sau disco­teci) care nu respectau prevederile Legii nr. 349/2002 (legea fumatului) sau alte legi respectiv etichetarea produ­selor alimentare, favorizând pe patronii respectivi şi în acelaşi timp prejudiciind statul prin neaplicarea sancţiunilor (amenzi contravenţionale) şi, de asemenea, a informat mai mulţi patroni de localuri cu efectuarea unor eventuale controale din partea Oficiului Ju­deţean pentru Protecţia Consu­matorilor Argeş, pentru ca aceştia să-şi ia măsurile necesare, să nu fie sancţionaţi. "Această acuză nu are probe în dosar şi, oricum, nu are legă­tură, cu corupţia din fotbal.

CONSTANTIN
"În cauză se efectuează veri­fi­cări faţă de inculpatul Constantin Gheorghe privitor la săvârşirea unor alte fapte penale, respectiv primirea de la inculpatul Penescu Gheor­ghe Cornel a unor sume de bani sau alte foloase pentru ca să-i desemneze arbitrii solicitaţi de acesta din urmă. "

MARTORII - A TURNAT BOGACIU?
"Din cele de mai sus rezultă cu certitudine că se impune în continuare privarea de li­ber­tate a inculpaţilor, deoarece cercetarea acestora în stare de libertate ar putea influenţa buna desfăşurare a actelor de urmărire penală care se efectuează în cauză, cât şi a procesului penal. În cauză a fost audiat în calitate de martor numitul Ianovschi Mihail, acesta desfăşurându-şi activitatea în cadrul Clubului FC Argeş ca antrenor, având calitate şi de arbitru de Liga a II-a, asupra acestuia putând avea influenţă atât inculpaţii Penescu Gheorghe Cornel, Făcăleaţă Liviu Ilie, Constantin Gheorghe, cât şi ceilalţi arbitri cer­cetaţi în cauză. De altfel, în confrun­ta-rea efectuată între martorul Ianovschi Mi­hail şi inculpatul Bogaciu Dumitru Aurelian a rezultat că declaraţiile martorului se coroborează cu celelalte probe administrate în cauză, respectiv interceptările convorbirilor telefonice, inculpatul încercând să determine o altă declaraţie a martorului."


Tribunalul a admis ieşirea lui Penescu
Tribunalul Argeş a judecat, ieri, prima cerere de eliberare sub control judiciar a finaţatorului echipei FC Argeş, Cornel Penescu, arestat la data de 14 aprilie. Fiul lui Penescu, Andrei, a împlinit chiar ieri 18 ani şi, în loc de petrecere de majorat, a păzit Tribunalul, sperând la eliberarea tatălui său. Cornel Penescu a mai avut o încercare de eliberare pe con­trol judici­ar, cerere depusă de apără­torii săi la 24 aprilie, numai că patronul FC Argeş a ce­rut retragerea do­cumen­tu­lui. Penescu a precizat în faţa instanţei că prin ares­ta­rea sa s-a creat o panică în rândul furnizorilor şi colaboratorilor firmei PIC, ca­re cred că societatea va in­tra în faliment. Tribunalul a admis ce­rerea lui Pe­nescu, dar decizia a fost ata­cată cu recurs. Până la judecarea lui, probabil luni, finan­ţa­torul FC Argeş rămâne în arest. "Nu do­resc ca­do­uri, nu doresc maşini de ziua mea, dore­sc doar să-l ţin pe tati de mâ­nă", a spus Andrei, fiul lui Penescu. - Elly Cîrstea (Piteşti)

×