Vineri, ora 17:00. Ultimatumul dat de teroristi este transmis de postul arab Al Jazeera. Rapitorii dau 4 zile statului roman pentru a-si retrage trupele din Irak, altfel cei trei jurnalisti vor fi ucisi. Timpul se scurge intr-o presiune ingrozitoare asupra autoritatilor, familiilor si colegilor celor trei ostatici. Problema ostaticilor devine o problema a intregii Romanii.
|
VANDUTI. Cei trei
jurnalisti se afla acum in mainile unei grupari teroriste afiliate
temutului Al Zarqawi |
ZIUA 1. Postul arab Al Jazeera difuzeaza o noua inregistrare video cu romanii
rapiti la 28 martie, in Irak. Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian sunt incatusati, au pistoale la tampla. Marie Jeanne si Sorin sunt zguduiti de lacrimi, Ovidiu apatic. Intr-un alt cadru, Mohammed Munaf apare si el sub amenintarea armelor. Teroristii se identifica acum: Escadroanele Muâadh bin Jebel, o grupare afiliala temutei Ansar al Sunnah, a celebrului terorist iordanian Al Zarqawi. Marie-Jeanne cere romanilor sa iasa in strada pentru a convinge autoritatile sa retraga trupele romanesti din Irak. Munaf ii cere si el ajutorul presedintelui american George Bush. Rapitorii dau un ultimatum: patru zile, altfel ostaticii vor fi lichidati.
Presedintele Traian Basescu se intoarce de urgenta de la Chisinau si convoaca celula de criza de la Cotroceni. Dupa aproape sase ore, comunicatul acesteia anunta ca inregistrarea este proba ceruta de autoritatile romane pentru a se convinge ca persoana cu care comunica negociatorii este cea care ii detine pe rapitori si ca ostaticii sunt in viata.
Redactiile Prima TV si Romania Libera sunt in stare de soc. Ele anunta ca sustin eforturile autoritatilor de a-i salva pe jurnalisti si spera ca amenintarea teroristilor sa fie doar o etapa a negocierilor. Familiile ostaticilor fac un apel disperat la autoritati sa rezolve situatia.
In scurta vreme, colegii celor trei jurnalisti se aduna la portile Palatului Cotroceni. Presedintele Traian Basescu vine in mijlocul lor pentru a-i asigura ca autoritatile fac tot ce este omeneste posibil pentru a-i salva pe ostatici. El anunta insa ca situatia nu este comoda, iar gruparea cu care se negociaza acum nu mai este aceeasi care i-a rapit pe cei trei jurnalisti si pe insotitorul lor. Familiile celor rapiti sunt de asemenea invitate la o discutie cu presedintele in Palat.
ZIUA 2. Familiile si colegii ziaristilor rapiti sunt in continuare in fata Palatului Cotroceni, asteptand vesti despre demersurile facute de autoritati pentru eliberarea lui Marie-Jeanne, Sorin si Ovidiu. Presedintele Basescu vorbeste din nou cu acestia, asigurandu-i ca "se incearca" negocieri pentru eliberarea ostaticilor. Familiile jurnalistilor sunt chemate din nou in Palat de catre membrii celulei de criza. Consilierul prezidential Claudiu Saftoiu anunta ca Administratia prezidentiala "a transmis un mesaj catre gruparea care ii detine pe jurnalisti inainte ca cele patru zile fatidice sa se termine".
Nu se precizeaza insa care este continutul acestui mesaj.
In Piata Universitatii, mai multi colegi din mass-media isi demonstreaza solidaritatea cu jurnalistii rapiti.
Ambasada Statelor Unite spune ca "situatia curenta este extrem de delicata" si ca nu o comenteaza.
ZIUA 3. In fata Teatrului National continua manifestari de solidaritate cu jurnalistii rapiti, actiuni similare avand loc si la Constanta si Sibiu. Comunitatea araba transmite si ea apeluri pentru eliberarea ostaticilor. Televiziunea quatariota Al-Jazeera a transmis un apel al Ligii Culturale si Islamice din Romania, prin care aceasta organizatie cere eliberarea, fara intarziere, a celor patru rapiti si transmite rapitorilor ca ceea ce au facut contravine principiilor Islamului.
Uniunea Arabilor din Romania cere si ea eliberarea jurnalistilor. Vicepresedintele Uniunii, nimeni altul decat negociatorul Mohamed Yasim, anunta si el un apel catre rapitori prin intermediul postului de televiziune Al-Jazeera.
Partidul Umanist propune coalitiei guvernamentale retragerea trupelor din Irak, iar presedintele sau, Dan Voiculescu, anunta ca este dispus sa se "puna gaj" in schimbul eliberarii celor trei jurnalisti romani.
POPULATIA CERE RETRAGEREA TRUPELOR
|
70% dintre romani sustin retragerea trupelor romanesti din Irak pentru a salva viata jurnalistilor rapiti, asa cum au cerut rapitorii, releva un sondaj de opinie, realizat de CURS in perioada 23-24 aprilie 2005. Doar 18% dintre intervievati spun ca nu sunt de acord, iar 12% nu stiu/nu raspund. 67% dintre persoanele chestionate, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 ani, s-au pronuntat in favoarea retragerii trupelor ca solutie pentru salvarea jurnalistilor, lucru sustinut si de 71% dintre cei intre 31 si 55 ani si 73% dintre cei care au peste 56 de ani. Intrebati daca Romania ar trebui sa retraga trupele indiferent daca jurnalistii sunt eliberati sau nu, 57% dintre intervievati au raspuns da, 33% nu si 10% nu raspund/nu stiu. In privinta modului cum a reflectat mass-media criza ostaticilor, cei chestionati au acordat o nota medie de 7,2, iar pentru preocuparea autoritatilor - celula de criza - in rezolvarea problemei celor rapiti, o nota medie de 6,9. Sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.020 de persoane si are o marja de eroare de 3%, fiind realizat la comanda postului de televiziune Antena 1.
|