x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Document - Averea Casei Regale si destinul ei

Document - Averea Casei Regale si destinul ei

de Ilarion Tiu    |    Cristina Vohn    |    03 Dec 2005   •   00:00
Document - Averea Casei Regale si destinul ei

La 30 decembrie 1947, printr-o intelegere cu guvernul comunist condus de Petru Groza, Mihai I a renuntat la tron si a plecat in exil. Cititi in pagina 7 un extras din inventarul bunurilor Casei Regale, realizat de Securitate in 1948.

La 30 decembrie 1947, printr-o intelegere cu guvernul comunist al Romaniei, condus de Petru Groza, Mihai I a renuntat la tron si a plecat in exil. Prezentam astazi prima parte a inventarului bunurilor Casei Regale realizat de Securitate in 1948, dupa ce fostul rege a plecat din tara.

In 1948, regimul comunist considera ca incheiase toate socotelile cu monarhia, astfel ca a initiat linistit inventarierea bunurilor ce apartinusera lui Mihai. Petru Groza va declara dupa 30 decembrie 1947, data abdicarii, ca ajunsese la o intelegere "amiabila" cu fostul rege, asa ca nu se temea ca acesta va revendica proprietatile din Romania. Drept compensatie, spuneau liderii comunisti, Mihai avusese dreptul sa ia cu el la plecare o serie de bunuri de valoare, pe langa cele personale, care apartinusera patrimoniului Casei Regale. In primul rand colectia de tablouri.

Prezentam in continuare un extras din inventarul realizat de Securitate in 1948 asupra domeniilor agricole ce apartinusera Casei Regale:

"Propuneri pentru repartizarea si atribuirea definitiva a bunurilor inventariate care au apartinut sub diferite forme fostei familii regale:

Toate bunurile mobile si imobile care au apartinut sub diferite forme fostei familii regale au fost inventariate si predate provizoriu in custodie, pentru a fi conservate.

Pentru ca repartizarea si atribuirea lor sa fie cat mai rationala si mai utila intereselor obstesti, in propunerile ce urmeaza, am tinut seama, in primul rand, de natura bunurilor inventariate, adica:

Toate bunurile constituind mijloace de productie, care se pot exploata in continuare sau pot fi puse in valoare productiva, am propus a fi repartizate unitatilor administrative care, prin legile lor de organizare, se ocupa in prezent cu activitatea economica respectiva si care vor putea, astfel, sa le exploateze rational si cu cele mai bune rezultate pentru economia generala.

Prin mijloace de productie intelegem domeniile agricole si forestiere si instalatiile industriale cu toate cladirile, inventarul viu si mort, necesare exploatarii.

Propunem: Urmatoarele domenii agricole si forestiere, fermele, utilajul industrial pentru prelucrarea lemnului, crescatoriile de animale cu toate cladirile, terenurile, inventarul viu sau mort, precum si materialele existente la exploatarea respectiva (mai putin acelea carora prin raportul de fata li se da o alta destinatie) necesare unei mai bune exploatari sa se repartizeze Ministerului Agriculturii si Domeniilor:
  • Domeniul Pers din judetul Ilfov;
  • Domeniul Cocioc din judetul Ilfov;
  • Domeniul Gherghita din judetul Prahova, in suprafata totala de 390,03 ha Teren arabil si 3.146 ha padure, foste domenii ale Coroanei;
  • Domeniul Rusetu din judetul Braila, exploatare agricola si forestiera, fost domeniu al Coroanei;
  • Domeniul Busteni, Azuga, Predeal din judetul Prahova, fost domeniu al Coroanei, exploatare forestiera cu instalatii de industrializare a lemnului, cu exceptia bunurilor;
  • Domeniul Busteni-Azuga-Predeal din judetul Prahova, fosta proprietate a lui Mihai, domeniu forestier in suprafata de 11.971,15 ha;
  • Domeniul Segarcea din judetul Dolj, in suprafata de 2.179,89 ha arabil si 2.621,80 ha fost domeniu al Coroanei;
  • Domeniul Sadova din judetul Dolj, in suprafata de 214,85 ha arabil si 4.418,06 ha padure, fost domeniu al Coroanei;
  • Domeniul Dobrovat din judetul Vaslui, in suprafata de 325,63 ha arabil si 4.555,69 ha padure, fost domeniu al Coroanei;
  • Bicaz din judetul Neamt, padure in suprafata de 11.863 ha, fost domeniu al Coroanei;
  • Borca din judetul Neamt, padure in suprafata de 21.262,43 ha, fost domeniu al Coroanei;
  • Malin din judetul Baia, padure in suprafata de 22.431,70 ha, fost domeniu al Coroanei;
  • Livada de pomi fructiferi in suprafata de 10 ha de la Castelul din Curtea de Arges, proprietatea statului care a fost in folosinta Casei Regale;
  • Padurea in suprafata de 4.669 ha si teren arabil impreuna cu cele doua case de administratie, moara, cladirile de la ferma si via cu tot inventarul respectiv, de la Castelul Savarsin, din judetul Arad, fosta proprietate a lui Mihai;
  • Capalnas, din judetul Severin, padure in suprafata de 2.731,46 ha, fosta proprietate a lui Mihai."

    RETROCEDARE
    "Familia Regala a Romaniei va beneficia de retrocedarea in natura a tuturor imobilelor care i-au apartinut, inclusiv Palatul Peles, Castelul Pelisor si Complexul Foisor, vom aplica Legea 10, ca pentru toti ceilalti cetateni romani pentru aceste cladiri" - Bogdan Olteanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul 10 noiembrie 2005

    PACALEALA
    "Desi decizia (neconstitutionalitatea despagubirii pentru Peles - n.n.) este definitiva si executorie, din punctul meu de vedere este gresita si fara temei. Statul a facut o afacere proasta: 30 de milioane euro sunt mult sub valoarea reala a domeniului regal" - Adrian Vasiliu, Avocatul Casei Regale 10 noiembrie 2005

    ACTUL DE ABDICARE
    Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala rege al Romaniei

    La toti de fata si viitori, sanatate!

    In viata statului roman s-au produs in ultimii ani adanci prefaceri politice, economice si sociale, care au creat noi raporturi intre principalii factori ai vietii de stat.

    Aceste raporturi nu mai corespund astazi conditiunilor stabilite de pactul fundamental - Constitutia tarii - , ele cerand o grabnica si fundamentala schimbare.

    In fata acestei situatiuni, in deplina intelegere cu factorii de raspundere ai tarii, constient de raspunderea ce-mi revine, condider ca institutia monarhica nu mai corespunde actualelor conditii ale vietii noastre de stat, ea reprezentand o piedica serioasa in calea dezvoltarii Romaniei.

    In consecinta, pe deplin constient de importanta actului ce fac in interesul poporului roman,

    ABDIC

    Pentru mine si pentru urmasii mei la tron, renuntand pentru mine si pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca rege al Romaniei.

    Las poporului roman libertatea de a-si alege noua forma de stat.

    Mihai R.
    Dat la Bucuresti,
    Astazi, 30 decembrie 1947

    CITITI LUNI!
    Inventarul averii lui Mihai I realizat de Securitate in anul 1948, dupa ce fostul rege a plecat in exil, precum si declaratiile lui Petru Groza despre negocierea abdicarii.
  • ×