La 30 decembrie 1947, printr-o intelegere cu guvernul comunist condus de Petru Groza, Mihai I a renuntat la tron si a plecat in exil. Cititi in pagina 7 un extras din inventarul bunurilor Casei Regale, realizat de Securitate in 1948.
La 30 decembrie 1947, printr-o intelegere cu guvernul comunist al Romaniei, condus de Petru Groza, Mihai I a renuntat la tron si a plecat in exil. Prezentam astazi prima parte a inventarului bunurilor Casei Regale realizat de Securitate in 1948, dupa ce fostul rege a plecat din tara. In 1948, regimul comunist considera ca incheiase toate socotelile cu monarhia, astfel ca a initiat linistit inventarierea bunurilor ce apartinusera lui Mihai. Petru Groza va declara dupa 30 decembrie 1947, data abdicarii, ca ajunsese la o intelegere "amiabila" cu fostul rege, asa ca nu se temea ca acesta va revendica proprietatile din Romania. Drept compensatie, spuneau liderii comunisti, Mihai avusese dreptul sa ia cu el la plecare o serie de bunuri de valoare, pe langa cele personale, care apartinusera patrimoniului Casei Regale. In primul rand colectia de tablouri. Prezentam in continuare un extras din inventarul realizat de Securitate in 1948 asupra domeniilor agricole ce apartinusera Casei Regale: "Propuneri pentru repartizarea si atribuirea definitiva a bunurilor inventariate care au apartinut sub diferite forme fostei familii regale: Toate bunurile mobile si imobile care au apartinut sub diferite forme fostei familii regale au fost inventariate si predate provizoriu in custodie, pentru a fi conservate.Citește pe Antena3.ro
"Familia Regala a Romaniei va beneficia de retrocedarea in natura a tuturor imobilelor care i-au apartinut, inclusiv Palatul Peles, Castelul Pelisor si Complexul Foisor, vom aplica Legea 10, ca pentru toti ceilalti cetateni romani pentru aceste cladiri" - Bogdan Olteanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul 10 noiembrie 2005 PACALEALA
"Desi decizia (neconstitutionalitatea despagubirii pentru Peles - n.n.) este definitiva si executorie, din punctul meu de vedere este gresita si fara temei. Statul a facut o afacere proasta: 30 de milioane euro sunt mult sub valoarea reala a domeniului regal" - Adrian Vasiliu, Avocatul Casei Regale 10 noiembrie 2005
ACTUL DE ABDICARE
|
Prin gratia lui Dumnezeu si vointa nationala rege al Romaniei
La toti de fata si viitori, sanatate!
In viata statului roman
s-au produs in ultimii ani adanci prefaceri politice, economice si sociale, care au creat noi raporturi intre principalii factori ai vietii de stat.
Aceste raporturi nu mai corespund astazi conditiunilor stabilite de pactul fundamental - Constitutia tarii - , ele cerand o grabnica si fundamentala schimbare.
In fata acestei situatiuni, in deplina intelegere cu factorii de raspundere ai tarii, constient de raspunderea
ce-mi revine, condider ca institutia monarhica nu mai corespunde actualelor conditii ale vietii noastre de stat, ea reprezentand o piedica serioasa in calea dezvoltarii Romaniei.
In consecinta, pe deplin constient de importanta actului ce fac in interesul poporului roman,
ABDIC
Pentru mine si pentru urmasii mei la tron, renuntand pentru mine si pentru ei la toate prerogativele ce le-am exercitat ca rege al Romaniei.
Las poporului roman libertatea de a-si alege noua forma de stat.
Mihai R.
Dat la Bucuresti, Astazi, 30 decembrie 1947 |
CITITI LUNI!
|
Inventarul averii lui Mihai I realizat de Securitate in anul 1948, dupa ce fostul rege a plecat in exil, precum si declaratiile lui Petru Groza despre negocierea abdicarii.
|