x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dolj - Subventii date pe spranceana

Dolj - Subventii date pe spranceana

de Alexandru Boariu    |    04 Aug 2006   •   00:00
Dolj - Subventii date pe spranceana
ANCHETA
Pentru agricultura romaneasca, anul 2006 ar fi trebuit sa fie unul al "repetitiei generale" inaintea integrarii in UE. Bunaoara, autoritatile ar fi trebuit sa distribuie subventiile "in conditii europene", adica strict pe criteriile stabilite prin lege. Din pacate, lucrurile stau exact pe dos: subventiile sunt acordate in functie de interese politice sau personale, cu ignorarea celor mai elementare reguli. Prezentam azi un astfel de caz descoperit de Jurnalul in judetul Dolj.

Potrivit situatiei centralizate de Ministerul Agriculturii, la subventiile acordate pe baza OUG nr. 117/2005 (cate 2,5 milioane de lei la 1 ha grau, celor care detin pana la 5 ha teren agricol), judetul Dolj se afla cu mult deasupra altor judete, similare ca suprafata agricola. Astfel, in Dolj s-au acordat subventii pentru 220.000 de hectare insamantate cu grau, in timp ce in Teleorman s-au acordat doar pentru 125.000 ha, in Olt pentru 103.000 ha, in Calarasi pentru doar 112.000 ha etc. Explicatia am gasit-o urmarind situatiile raportate de satele si comunele din Dolj. Bunaoara, satul Padea, din comuna Dranic, dintr-o suprafata arabila totala de 1.823 ha, raporteaza ca suprafata insamantata cu grau 1.440 ha, din care pentru 1.135 ha a acordat subventia de 2,5 milioane de lei vechi la ha. Dar daca adunam si celelalte suprafete, cultivate cu floarea-soarelui (circa 700 ha), orzoaica (200 ha) etc., inclusiv cele 100 ha parloaga, reiese ca s-a depasit suprafata arabila a satului cu aproape 500 ha(!).

O "AFACERE" DE FAMILIE. Un control efectuat de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj in aprilie 2006, la fata locului, a constatat ca primarul comunei Dranic, Dorin Borcan, si referentul Primariei, Georgeta Borcan (sotia primarului), dadeau locuitorilor din Padea subventiile pe orice criterii, numai pe cele legale nu. Astfel, verificand pe teren daca pe suprafetele pentru care Primaria a acordat satenilor bonuri valorice destinate infiintarii culturilor de grau - terenuri receptionate si validate de "dna referent Geta Borcan" - a fost intr-adevar semanat grau, echipa de control a constatat ca, in multe cazuri, legea era incalcata de doua ori: o data ca suprafata cu pricina nu era semanata cu grau, ci cu orzoaica sau cu altceva (deci, subventiile au fost acordate ilegal), si inca o data pentru ca suprafata in cauza era data in arenda unei societati comerciale, unitate la care ar fi trebuit sa ajunga de fapt subventia.

BANII INAPOI! Echipa de control a dispus returnarea banilor primiti pe nedrept de locuitorii satului Padea, de la primarul Dorin Borcan, la recomandarea "profesionala" a sotiei acestuia, referentul Georgeta Borcan. De exemplu, Caluseru Ecaterina va restitui contravaloarea bonurilor valorice primite pentru 1,95 ha, care erau semanate cu grau in toamna anului trecut doar pe hartiile intocmite de referentul Geta Borcan, in realitate suprafata in cauza fiind data in arenda si semanata de arendas abia in primavara acestui an cu orzoaica. Miercure Moraru Dumitru, Moraru Petre, Mitran Ion, Ruset Marin, Tudoran Dumitru, Popa Dumitru si alti locuitori din Padea vor trebui sa returneze, de asemenea, banii primiti drept subventie pentru suprafete de la 0,5 pana la 5 ha, deoarece echipa de control de la DADR Dolj a constatat ca suprafetele in cauza fie nu au fost semanate deloc, fie au fost semanate cu altceva, si nu cu grau, fie erau date in arenda unor societati care ar fi trebuit sa incaseze subventiile respective.

IN VIZOR. "In comuna Dranic este, intr-adevar, o situatie speciala, oamenii au luat banii, mai exact, bonurile valorice, pentru ca pur si simplu li s-au dat de la Primarie si acum le vine greu sa restituie, brusc, cateva milioane", ne-a declarat Valentin Bulumac, director general adjunct la DADR Dolj. Acesta a recunoscut insa ca "vina apartine atat autoritatilor, cat si satenilor, care, stimulati sau nu, au dat declaratii mincinoase" si a precizat ca "DADR Dolj a trimis in aceste zile o echipa la fata locului, care urmeaza sa prezinte situatia reala si sa propuna masurile necesare, inclusiv sa sesizeze organele de cercetare penala, daca va fi cazul".

N-AM SEMNAT NIMIC!
"Intr-adevar, situatia e incurcata in satul Padea, dar asta se datoreaza dusmanilor mei, care se tin numai de reclamatii. Eu nu am aprobat nici o subventie ilegala, iar vina sotiei mele, care este referentul Primariei Dranic, este doar aceea ca, slaba din fire, a semnat procesul-verbal intocmit de echipa de control de la Directia Agricola, care a interpretat gresit datele din teren. In privinta situatiei terenurilor insamantate, transmisa la judet, s-ar putea sa fie unele greseli, dar eu nu le-am sesizat, nici n-am semnat documentul" - Dorin Borcan, primarul comunei Dranic, judetul Dolj

RISCURI
"Din pacate, in unele localitati, primarii acorda subventiile dupa bunul plac, fara sa tina cont de legile care reglementeaza strict aceasta activitate. Daca astfel de situatii se vor inregistra si dupa integrare, Romania va primi sanctiuni dure de la organismele europene, riscand chiar sa piarda o parte din fondurile alocate pentru sprijinirea agriculturii, inclusiv din asa-numitele plati directe, de circa un miliard de euro, destinate subventionarii micilor fermieri" - Stancu Vasile, sef serviciu in Ministerul Agriculturii

VINE UN MILIARD DE EURO
Daca in 2006, subventiile din agricultura insumeaza circa 200 de milioane de euro, pachetul financiar negociat de Romania cu UE pentru agricultura, pe perioada 2007-2009, cuprinde nu mai putin de 4 miliarde de euro, din care plati directe, adica subventii, 968 de milioane de euro. Avand in vedere suma uriasa de bani aflata in joc, Romania trebuie sa-si pregateasca infrastructura si mecanismele capabile sa asigure absorbirea acestor fonduri de fermierii romani. Una dintre conditiile esentiale pe care statul roman trebuie sa le indeplineasca pentru a putea absorbi aceste fonduri este crearea unui sistem care sa asigure administrarea si controlul riguros al cererilor de subventie, astfel incat sa previna fraudarea bugetului comunitar, situatie in care Romania ar fi supusa unor sanctiuni drastice.

×