x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dosare la secret - Arhiva terorii

Dosare la secret - Arhiva terorii

de Vasile Surcel    |    27 Noi 2006   •   00:00
Dosare la secret - Arhiva terorii

Cea mai fidela radiografie a "politiei politice" care a terorizat Romania intre anii 1945 si 1989 este depozi-tata si acum in Arhivele Instantelor Militare. Sute de mii de dosare sunt plimbate de la Ministerul Justitiei la MApN.

De aproape 17 ani, Arhivele Instantelor Militare sunt plimbate de la Ministerul Justitiei la Ministerul Apararii. Este vorba de cateva sute de mii de dosare care contin cea mai fidela radiografie a "politiei politice" care a terorizat Romania intre 1945 si 1989.

Cativa kilometri de rafturi aflate intre zidurile fostei cazarmi Cernica adapostesc peste o suta cincizeci de mii de dosare penale, instrumentate de justitia militara comunista. Este vorba despre dosarele complete ale celor mai multe procese politice intentate "dusmanilor poporului" si ai oranduirii socialiste. Alte zeci de mii de astfel de dosare se afla la tribunalele militare din Cluj Napoca, Timisoara si Iasi. Conform H.G. nr.731, din 7 iunie 2006, arhivele trebuiau sa ajunga la CNSAS. In ciuda acestui act oficial, ele sunt tot in custodia Armatei. De fapt, nici CNSAS nu se prea omoara cu firea sa aduca aceaste arhive in propria "ograda". Se multumeste sa scurme doar in "coaja" fenomenului, lasand neatins stratul gros de mizerie in care s-au balacit toti cei care au facut parte din sistemul represiv comunist.

ARHIVELE CERNICA. Urmele adevaratei "politii politice" se afla in aceste arhive care conserva dosarele romanilor anchetati, judecati si condamnati pe baza prevederilor incluse in "Partea speciala" a Codului penal comunist. Acolo sunt dosarele majoritatii proceselor politice judecate intre 1945 si 1960, cand puscariile comuniste au fost tixite cu sute de mii de detinuti politici, condamnati la peste doua milioane de ani de temnita grea. Fiecare dosar pastreaza fidel, inscrise in clar, nume de anchetatori ai Securitatii, de procurori si judecatori "colaborationisti" care au dat pedepse decise "de sus", pe linie de partid, magistrati care au cooperat, fara sa clipeasca, la instaurarea terorii. Tot acolo sunt si dosarele judecate in anii ’70 si ’80, in procesele intentate celor care au vrut sa fuga din Romania lui Ceausescu si ale tuturor celor care, intr-un fel sau altul, au "fluierat in biserica" in acea perioada. Tot ele pastreaza si numele "turnatorilor" care au ajutat efectiv adevarata politie politica. In plus, de acolo poate sa porneasca si descalcirea legaturilor oculte care uneau Justitia cu Securitatea.

DRUMUL DOSARELOR. Conservarea dosarelor instrumentate de instantele militare a fost decisa in urma cu peste 50 de ani, in baza H.C.M. nr. 1310/1954, lege care stabilea ca dosarele intrau in custodia Securitatii. In Decembrie ’89, Directia Securitatii Statului (DSS), cu tot cu arhivele sale, a intrat in subordinea MApN. Apoi, o data cu infiintarea SRI, arhivele au fost preluate de noul serviciu secret, mostenitor institutional al fostei Securitati. Dupa cateva luni, prin H.G. nr. 1134 din 1990, arhivele tuturor tribunalelor militare au fost transferate de la SRI la Ministerul Justitiei, in "ograda" Directiei Instantelor Militare. Din cauza dublei subordonari a justitiei militare, fata de MJ si MApN, acest transfer nu s-a facut insa, practic, niciodata, iar arhivele au ramas tot in custodia Armatei. Situatia s-a complicat dupa 1999, o data cu infiintarea CNSAS si promulgarea Legii nr.187/1999, privitoare la accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica. Potrivit art.20 din lege, CNSAS urma sa preia toate documentele care au vreo legatura cu fosta Securitate, cu exceptia celor legate de siguranta nationala. Pana asta-primavara, cand asupra CNSAS s-a prabusit avalansa de 1,5 milioane de dosare, serviciile secrete si-au predat arhivele cu taraita si dupa bunul lor plac. Iar, in privinta dosarelor militare, nu s-a prea facut mare lucru.

INDIFERENTA. CNSAS nu se grabeste sa ia in primire dosarele pastrate la Instantele militare

MINISTRUL DA, ARMATA BA. In aprilie 2006, in urma dispozitiilor date de CSAT, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a cerut ca MApN sa comunice data la care arhiva de la Cernica va fi predata Ministerului Justitiei, asa cum ar fi trebuit sa se intample, conform HG nr.1134, inca din anul 1990. Prin raspunsul sau oficial, concretizat in scrisoarea inregistrata sub nr. 1893/05.06.2006, MApN a comunicat ca predarea arhivei catre CNSAS se realizeaza in mod direct, fara a mai fi trecuta in custodia Ministerului Justitiei. In plus, Ministerul Apararii Nationale sustine ca predarea arhivelor catre CNSAS se face deja, pe baza unor protocoale incheiate intre sefii celor doua institutii. Afirmatiile Armatei sunt insa contrazise chiar de catre CNSAS. Printr-o adresa oficiala privitoare la acest subiect, Colegiul ne-a informat ca "Preluarea arhivelor de la instantele militare va avea loc dupa ce se vor finaliza lucrarile de amenajare a spatiului de arhiva al CNSAS de la Popesti-Leordeni". Este foarte posibil ca in spatele acestei tergiversari sa se asunda insa alte interese.

Ramasa fara "obiectul muncii", dupa reducerea de competente jurisdictionale, Directia Instantelor Militare, al carei sef a fost pana de curand generalul Doinel Dinuica, se agata de custodia acestor arhive, care ii mai da o anumita justificare a existentei sale, ca structura aparte in cadrul MApN. De altfel, chiar printre magistratii militari exista opinia ca pastrarea acestor arhive in subordinea Directiei este menita doar sa creeze "o functie pentru un om". Cert este un singur lucru: gestionarea informatiilor deosebit de importante privitoare la justitia din ultimii ani ai comunismului confera o reala influenta in cadrul societatii actuale.

"L-AU FURAT PE BRATIANU"
Un alt dosar de la Cernica contine povestea unui om care, cu putin umor, putea sa fie considerat mai curand erou de comedie decat opozant politic. Este vorba de un betiv din Bucuresti care, odata iesit de prin carciumi, avea un traseu fix, jalonat de repere care il orientau pe drumul catre casa. Spre ghinionul lui, unul dintre repere era marea statuie a lui Bratianu. Omul nu a avut nici o problema atat timp cat statuia a stat acolo, unde o stia el. La un moment dat, comunistii au scos-o de pe locul ei si au dus-o prin cine stie ce depozit. Nefiind la curent cu schimbarea de peisaj, chefliul s-a trezit ca nu mai este in stare sa-si gaseasca drumul spre acasa. Ramas "in ceata", s-a invartit de cateva ori prin zona dupa care a inceput sa zbiere disperat ca "Hotii astia l-au furat pe Bratianu". In urmatorii zece ani n-a mai apucat sa ajunga acasa. A fost arestat pe strada, judecat si condamnat in regim de urgenta pentru actiuni dusmanoase fata de puterea populara.

"PORCUL STALIN"
Dosarele arhivei Cernica decodifica modul in care a functionat teroarea instaurata de comunisti imediat dupa venirea lor la putere si demonstreaza ca orice roman ajuns pe mana Securitatii avea o singura cale de urmat: drumul puscariei. De altfel, pe atunci se si spunea ca "Chiar si nevinovat sa fii si tot iei patru ani de inchisoare". La Cernica se afla dosarele majoritatii "partizanilor" care au luptat in munti. Dar si multe altele care, desi mai putin impresionante, sunt la fel de dramatice. Toate la un loc arata ca organele de represiune comuniste au trimis oamenii in ocna la gramada, de foarte multe ori pentru motive stupide, care nu aveau nimic in comun cu politica. Prin 1950, un tigan dintr-un sat de prin Baragan, care-si ajutase niste vecini la taiatul porcului, n-a avut ce face si dupa ce a parlit oratania a exclamat: "Ba, ia uite ce capatana mare are asta, parca ar fi porcu’ de Stalin". "Aflat" de Securitate, guralivul macelar a fost arestat dupa cateva ceasuri. Trimis in judecata, tiganul a fost condamnat, in prima instanta, la cinci ani de puscarie. N-a fost de ajuns, pentru ca, dupa recurs i s-au dat opt ani.
×
Subiecte în articol: special cnsas dosarele militare arhivele