Miercuri, ora 10:00. Imbracat intr-un costum gri-deschis, cu o camasa alba peste care atarna o cravata dungata in rosu, Decebal Traian Remes asteapta, cu ochii inchisi, sa-i vina randul. Pare resemnat. Nu mai are mustata, iar parul i-a albit si i s-a rarit. E doar un batran ce sta, cu umerii lasati, pe ultima bancuta din sala 103, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La un metru de el, Ioan Muresan comenteaza, cu voce joasa, ce se intampla in sala. Traieste ca la un meci de fotbal. "Asa se delibereaza?" Se judeca dosarul fraudarii examenului de prim-procuror la Curtile de Apel. Dosar greu, sala e plina de magistrati. Inculpati, avocati, instanta, cati incap in ea. Sala 103 arata ca un separeu, cu doar patru bancute pe care incap cate trei oameni. E inghesuiala. Se invoca inregistrarile din probatoriu, avocatii solicita contraexpertize, se da un nou termen. Totul dureaza mai putin de jumatate de ora, apoi sala se goleste. Soarele loveste bland in geamuri. Raman doar cei din dosarul "Caltabosul". Remes se muta mai in fata, fix in mijlocul salii. Isi indreapta umerii, isi pune ochelarii. Muresan se asaza in spatele lui, mai spre margine. Poarta un costum inchis la culoare, din stofa moale si-o palarie cu boruri largi pe care-o tine alaturi. E pieptanat lins, pe spate. Cei doi nici nu se privesc.
Avocatii fac schimb de amabilitati si de glume. "Ce face clientul dvs.?" "Bine, nu raspunde la telefon." "Clientul" e cel de-al treilea inclupat in dosar, Gheorghe Ciorba, mituitorul. Lipseste. Co-inculpatilor nu le e insa dor de el. In asteptarea intoarcerii completului, se discuta despre Popoviciu, Nastase, Dan Diaconescu si se fac pronosticuri. E o atmosfera calma si intima, ca-n sufrageria unei familii. Mi se aude pixul zgariind hartia. In mai 2008, toata presa vuia de declaratii, stenograme si interceptari, audio sau video. Dosarul "Caltabosul" a fost un deschizator de drumuri, un Crucisator in lupta cu coruptia. Astazi, dupa 33 de termene (dintre care: o incheiere, o suspendare si restul – amanari), din dosarul "Caltabosul" n-a mai ramas mai mult decat un crenvursti...
Onorata instanta intra in sala. Incepe procesul. Avocatul lui Muresan solicita o noua amanare, pentru ca expertul parte (aflat in SUA) sa primeasca clone dupa toate intregistrarile depuse de DNA la INEC si nu doar dupa cele depuse la dosar si care au legatura cu cauza. "Fata de practica acestei instante, va solicit sa admiteti cererea", incheie avocatul. Instanta respinge. "Va amintesc ca la termenul trecut solicitarea inculpatului a fost sa fie expertizate anumite CD-uri cu anumite convorbiri", argumenteaza presedinta completului. Cand ea vorbeste, Remes scruteaza prezidiul cu barbia ridicata. Muresan tine ochii plecati. "Dar, daca tot suntem aici, domnule Muresan, v-ati hotarat sa faceti declaratii in cauza?" El se ridica in picioare, isi drege vocea. "Onorata instanta, impreuna cu avocatii mei voi lua o decizie." "Dar azi?", insista judecatoarea. "In acest moment nu doresc sa dau o declaratie", precizeaza Muresan. 33 de termene, doua ridicari de exceptii de neconstitutionalitate, doar cinci termene in tot anul 2009. "De ce dureaza atat?", il intreb pe Remes. "Nu stiu, eu vreau sa se termine." "Sunt multe amanari." "Ei le cer. Eu n-am cerut. Ei, ceilalti inculpati", zice si se uita, in sfarsit, spre Muresan. Pentru a raspunde solicitarii expertului, instanta a acordat un ultim termen pentru 31 ianuarie.