Ultimul intrat pe harta stihiilor, judetul Harghita a devenit noul loc de pelerinaj al autoritatilor. Moartea sensibilizeaza, iar plimbatul televizat in cizme si plansul pe umarul celor loviti de soarta puncteaza la popularitate si incredere.
Harghita a devenit noul loc de pelerinaj
al autoritatilor. Moartea sensibilizeaza, iar plimbatul televizat in cizme si plansul pe umarul celor loviti de soarta puncteaza la popularitate si incredere.
Titluri din articol :
Case inghitite de pamant la Barbatesti
Evaluarile calamitatilor, fix cand "vor muschii" lor
Diguri spulberate la Galati
Dobitoacele, decimate
Numarul persoanelor decedate in judetul Harghita, din cauza inundatiilor catastrofale, a ajuns deja la 15. Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Harghita, o victima, neidentificata deocamdata, a fost gasita joi, inecata in zona Alszek, aflata in apropierea localitatii Morareni. Alte doua persoane sunt inca date disparute, autoritatile continuand insa cautarile.
TEORII SAVANTE. Vasile Blaga a spus, cand a vizitat zona impreuna cu nelipsita Sulfina Barbu, ca necesarul pentru judetul Harghita va fi trimis de la Bucuresti si trebuie facuta evaluarea pagubelor cat mai repede pentru a se putea acorda ajutorul necesar, iar vicepremierul Mark" B...la a declarat ca se impune urgent acordarea unui ajutor substantial, in primul rand financiar.
La randul sau, Traian Basescu a fost ieri, cu elicopterul, in Harghita, unde a mers sa vada la fata locului efectele produse de inundatii. Seful statului a declarat, din nou, ca Romania nu este pregatita pentru tipul acesta de clima si ca trebuie luat in considerare un sistem de protectie impotriva inundatiilor, chiar si pe paraurile foarte mici.
EGALITATE DE TRATAMENT. Incaltat cu cizme de cauciuc, Basescu a vorbit cu localnicii, a intrat in casele afectate de ultimele inundatii din judet, i-a consolat si i-a incurajat pe acestia, indemnandu-i sa nu-si piarda speranta. "Trebuie sa punem resurse deoparte, ca nu o sa facem din tara un spatiu al inundatiilor anuale. Trebuie sa luam masuri, indiferent cat costa, trebuie sa concentram resurse aici", a declarat presedintele. In opinia lui Basescu, trebuie evitata crearea de categorii diferite de ajutor pentru sinistrati.
IMPRESIONAT. Traian Basescu a afirmat ca exista in Banat o categorie de sprijin pe care a acordat-o Guvernul si in Moldova s-a acordat un sprijin si n-ar vrea ca in Harghita sa fie un alt tip de sprijin. "Guvernul va trebui sa trateze toate zonele afectate in mod egal", a precizat presedintele Romaniei. "Sunt oameni puternici si ceea ce este impresionant la ei este ca nu-si pun nadejdea in ajutorul care va veni de la Guvern - care in mod cert va veni - ,un tip de ajutor ca si cel din Moldova, poate materializat altfel, dar valoric trebuie sa fie la fel", a conchis seful statului.
Turul de forta aeropurtat al presedintelui a continuat cu localitatea Maracineni, unde acesta s-a declarat multumit de ritmul lucrarilor de reconstructie la celebrul pod, promitand ca, daca nu vor aparea probleme majore, traficul rutier greu pe pod ar putea fi reluat in data de 1 noiembrie a acestui an.
Case inghitite de pamant la Barbatesti
|
TRAP. Oameni disperati, solutii disperate |
Case transformate in ruine bantuite de suferinta. Fanare darapanate in care oamenii dorm la un loc cu animalele. Agoniseala de-o viata inghitita ca in morminte de pamantul despicat. Batrani loviti de soarta care plang si lesina langa temelii. Aceasta este imaginea unui sat intreg din comuna Barbatesti care se scufunda pe zi ce trece. In urma dezastrului nu au mai ramas decat amintiri pustii care trosnesc la adierea vantului si se prabusesc la caderea unui strop de ploaie. ½i blestemul continuaâ¦
LINISTEA DINAINTEA FURTUNII. Cosmarul din satul Negrulesti din comuna Barbatesti a inceput in urma cu trei zile. Saptamana trecuta era liniste. Acum, oamenii spun ca au trait linistea dinaintea furtunii. Dupa ce ploile torentiale s-au oprit, falii intregi de pamint au luat-o la vale, distrugand totul in jur. Numai suflarea umana din zona a avut putere sa se salveze. Printre crapaturi se scurg suvoaie de apa. Blestemul vine insa din munti. Acolo unde sunt stanci multe, in urma cu cativa ani s-a format un lac imens. Amenintarea naturii de abia acum s-a aratat cand stancile s-au fisurat, iar apa s-a revarsat. Imbibat, terenul a plecat peste casele oamenilor bolnavi si asa amarati. Patru familii au fost deja evacuate de autoritati. Jale la drumul mare. Toata lumea plange jaful naturii nedrepte.
BUCATA DE PUSTIU. Casa Vasilicai Ciortan e devastata. Peretii sunt crapati si printre daramaturi vezi pe ulita. Azi-maine va cadea cu totul. Batrana de 76 de ani plange, trage aer in piept si lesina. S-a zis cu viata ei. "Uite asa ne scufundam. M-am trezit cu var pe mine. Eram alba toata. S-a curmat viata mea de cand dorm iepureste. De acum incepe raul. O sa fie lac toata zona asta. De frica traiesc cu pastile⦠soba plina. Daca mor, nu au nici cu ce sa ma ingroape", spune Vasilica. Sus, mai in deal, alte strigate de ajutor. "Veniti sa vedeti! Cade totul peste noi. Nici lacrimi nu mai avem sa plangem. Cine se gandea la asa nenorocire? Te apuca groaza cand auzi cum se crapa cate un firicel din perete si trosneste tavanul", marturiseste Nineta Tudosie, o alta localnica afectata de alunecarea de teren. Cei care au apucat sa se salveze si-au ticsit si lucrurile in garaje sau magazii derapanate. Neavand unde locui, altii fac naveta zilnic. Chiar daca numai cateva familii si-au parasit casele, blestemul continua. Zilnic cate o palma de pamant mai ruineaza ceva. De aceea, satul Negrulesti tinde sa devina o bucata de pustiu. (Alexandra Chivu)
Evaluarile calamitatilor, fix cand "vor muschii" lor
Unii angajati de la Comisia de Dezastre din cadrul Prefecturii Valcea isi respecta atributiile numai cand au chef si timp. Desi un inginer "insarcinat" cu evaluarea calamitatilor naturale a fost chemat la Barbatesti pentru a studia starea caselor afectate de o alunecare de teren, acesta s-a lasat asteptat. Uitand ca este platit din bani publici, angajatul s-a gandit sa faca pe seful, afirmand ca va veni in comuna atunci cand va dori. "L-am sunat si mi-a raspuns obraznic ca are alt traseu si ca nu poate veni. Cand a vazut ca insist s-a rastit la mine si a declarat ca va ajunge in comuna numai cand vor vrea muschii lui. De fapt, intentiona sa faca evaluarea a doua zi, desi atunci cand l-am contactat se afla la cativa kilometri de zona surparii", a precizat Constantin Banacu, primarul din Barbatesti. Cu putine interventii, Laurentiu Papa, inginerul din cadrul Comisiei de Dezastre a Prefecturii Valcea, a fost trimis de urgenta in comuna. Vazand cat de grava era situatia, inginerul si-a cerut scuze fata de sinistrati si s-a aparat, motivand ca deplasarea a insemnat munca suplimentara. "Nu i-am vorbit urat primarului. Mi s-a dat suplimentar! A fost o discutie intre noi asaâ¦doar nu credeti ca a fost un meci. Daca ati sti ca pe mine m-au deranjat si din concediu si noaptea⦠Acum scrieti ce vreti", a mentionat Laurentiu Papa. Prefectul de Valcea nici gand sa ia masuri, insa recunoaste ca subalternul sau este epuizat psihic, din cauza volumului imens de munca pe care il depune. Cert este ca, in localitatea in care inginerul a refuzat initial sa se duca, cinci familii au fost evacuate, iar casele stau sa se prabuseasca. (Alexandra Chivu)
Diguri spulberate la Galati
|
SIRET. Lupta disperata cu apele revarsate
|
Circulatia autovehiculelor pe DN 25, intre localitatile galatene Tudor Vladimirescu si Hanu Conachi, se desfasoara pe un singur sens, echipaje ale Politiei Rutiere asigurand fluidizarea traficului. In aceasta zona digurile provizorii facute din saci cu pamant sau nisip,
de-a lungul soselei, au fost depasite de apele Siretului, iar apa a ajuns pana in marginea carosabilului. In zona au fost aduse mai multe motopompe de mare putere pentru a se asigura evacuarea apei.
Punctul critic unde Siretul ameninta zona locuita este in comuna Fundeni, unde apele au trecut de prima indiguire, iar satenii, jandarmii si pompierii lucreaza la un al doilea dig din pamant si saci cu nisip pentru prevenirea inundarii locuintelor si a drumului ce duce spre Focsani. In localitatile Umbraresti, Namoloasa si Liesti se continua lucrarile de inchidere provizorie a breselor, iar la Tudor Vladimirescu s-a inceput executia unui dig de pamant pe malul stang al Calmatuiului, intre terasamentul de cale ferata si DN 25, pentru blocarea apei. De asemenea, in dreptul localitatii Sendreni se continua lucrarile la o portiune de indiguire cu piatra bruta pentru protejarea caii ferate Galati-Tecuci si a DN 25. (Erik Hoosz)
Dobitoacele, decimate
Aproape 18.000 de animale si pasari domestice au murit si mai mult de 6.000 au disparut, in urma inundatiilor din ultimele zile, informeaza Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor. Apele au ucis 17.094 de pasari si 847 de animale si au dus la disparitia a 6.053 de pasari si a 228 de animale. De asemenea, 172 de familii de albine si melcii din doua ferme au murit.
Pierderile cele mai mari s-au inregistrat in judetul Buzau (unde au murit 7.140 de pasari) si in judetul Dolj (unde 3.029 de pasari au pierit inecate). Pagube au fost inregistrate si in alte 15 judete: Arges, Bacau, Bistrita, Botosani, Cluj, Harghita, Iasi, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Suceava si Teleorman.
Medicii veterinari de la directiile judetene se ocupa cu evacuarea animalelor din adaposturile inundate si cu asigurarea furajelor si a apei. Ei incearca sa previna aparitia unor boli in randul animalelor ori extinderea la oameni a unor astfel de afectiuni, neinregistrandu-se nici un astfel de caz pana in momentul de fata.