x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Drumuri de suflet pe Dealul Patriarhiei

Drumuri de suflet pe Dealul Patriarhiei

de Daniela Cârlea Şontică    |    28 Oct 2007   •   00:00
Drumuri de suflet pe Dealul Patriarhiei

La racla cu moaştele Sfăntului Cuvios Dimitrie, aflată pe Dealul Patriarhiei, au urcat zilele acestea sute de mii de pelerini din toată ţara.

SMERENIE - Peste 300.000 pelerini, la moaştele Cuviosului Dimitrie cel Nou


La racla cu moaştele Sfăntului Cuvios Dimitrie, aflată pe Dealul Patriarhiei, au urcat zilele acestea sute de mii de pelerini din toată ţara.

Credincioşii au stat la rănd ore in şir, cu credinţa că nevoinţa lor nu va fi trecută cu vederea nici de Sfăntul smerit din Basarabi, la ale cărui moaşte s-au inchinat, nici de insuşi Hristos, la care mijlocesc sfinţii lui. Tot la fel ar fi stat şi dacă nu ar fi primit ceaiuri calde şi sandvişuri, prin grija Patriarhiei. Dar aşa s-au simţit ocrotiţi şi măngăiaţi sufleteşte.Â

Â

PARFUMURI. Incă de miercuri dimineaţa imprejurimile Patriarhiei s-au umplut de parfumul amărui şi discret al tufănelelor multicolore, al crizantemelor şi busuiocului cu care bătrănele zgribulite te imbiau pe trotuare. La fel de prezent şi de plăcut, parfumul tămăii sau al mirului din hainele călugărilor presăraţi prin zonă a făcut mai acută atenţia credincioşilor sau simplilor trecători spre ceea ce se petrece lăngă Palatul Patriarhal. Frumoasele slujbe de priveghere sau liturghiile din aceste zile ale patronilor de suflet ai Capitalei şi-au trimis murmurul cu sonorităţi bizantine pănă dincolo de poalele Dealului. Călăuziţi sau nu de aceste mici amănunte, toate drumurile credincioşilor au dus zilele acestea la Patriarhie, unde au mai căntat o dată cu toţii in gănd sau cu voce tare: "Bucură-te, făcătorule de minuni, Sfinte Părinte Dimitrie!".

Â

PELERINI. Referindu-se la pelerinii veniţi la Sfăntul Dimitrie, dar şi la inţelesul duhovnicesc al pelerinajului in general, Prea Fericitul Părinte Patriarhul Daniel a spus că "pelerinii sunt ca nişte prieteni ai Măntuitorului Iisus Hristos care, de-a lungul veacurilor, Il iubesc şi-L mărturisesc pe Unul Sfănt, pe Cel ce este «Calea, Adevărul şi Viaţa» (Ioan 14, 6)… Dacă invăţăm să trăim ca pelerini, călători in această lume, nu mai contăm in primul rănd pe noi inşine, pe avere sau putere, ci trăim din iubirea lui Dumnezeu".

Â

DISTINCŢIE. Preşedintele Romăniei, Traian Băsescu, prezent la slujba Sfăntului Dimitrie Basarabov, a primit din partea Patriarhiei Romăne Crucea Patriarhală, cea mai inaltă distincţie oferită unui mirean. Motivul a fost ajutorul dat pănă acum activităţilor Bisericii, dar mai ales promisiunea că vor incepe lucrările la Catedrala Măntuirii Neamului.

Â

SFINŢII DIMITRIE. Sfăntul Dimitrie Basarabov, sărbătorit la 27 octombrie, Sfăntul Cuvios Dimitrie cel Nou, a trăit in veacul al XIII-lea. S-a născut in localitatea Basarabi, lăngă Dunăre. A fost un simplu păstor de vite in satul lui dar, cunoscănd dragostea de Dumnezeu, s-a retras intr-o peşteră şi a trăit in post şi rugăciune, murind neştiut de oameni. Trupul lui neputrezit şi făcător de minuni, a fost descoperit la mult timp după trecerea la Domnul. Moaştele sale au ajuns la noi in 1774. Sărbătoarea lui a fost aşezată imediat după cea a Sfăntului Mare Mucenic Dimitrie, care a trăit in vremea impăraţilor romani Diocleţian şi Maximilian Galeriu. Acesta şi-a dat viaţa pentru Hristos, la Salonic, in anul 311. Amăndoi Sfinţii Dimitrie sunt consideraţi ocrotitorii oraşului Bucureşti.

Â

Centru de presă

Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de un sobor de ierarhi, a sfinţit studiourile Televiziunii Trinitas şi ale radioului cu acelaşi nume, care fac parte din centrul de presă Basilica. Patriarhul a accentuat denumirea de "centru", nu de "trust" de presă, deoarece componentele lui fac activitate misionară. In direct la Trinitas TV, acesta a spus că se simte "mai misionar şi mai bogat sufleteşte", subliniind că acest centru de presă nu face concurenţă celor laice, ci doar le completează şi doreşte cooperarea cu ele. In semn de recunoştinţă pentru sprijinul oferit pănă acum, Părintele Patriarh a oferit distincţia Crucea Moldavă şi Diploma "Sfinţii Impăraţi Constantin şi Elena" atăt preşedintelui CNA, Răsvan Popescu, căt şi lui Radu Teodorel, membru CNA. "Timpul petrecut privind şi ascultănd la radio şi Trinitas TV este un timp care se inveşniceşte", a mai spus PF Daniel.Â

Â

×
Subiecte în articol: eveniment dimitrie