x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

17 Mai 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Dumnezeu, dupa ce a facut lumea, a hotarat sa-l faca pe om si sa-l puna stapan al fapturilor. „Si l-a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Sau" (Biblia, Facere 1,26).
COSTIN ANGHEL

In continuare, „Domnul Dumnezeu l-a zidit pe om din tarana luata din pamant, si a suflat asupra lui suflare de viata si s-a facut omul intru suflet viu" (Facere 2,7). Dumnezeu i-a pus numele Adam omului creat si la facut stapanul lumii pe care a creat-o. „Dar Domnul Dumnezeu vazandu-l pe Adam a zis: Nu este bine ca omul sa fie singur, sa-i facem ajutor pe potriva lui" (Facere 2,18).

Cununia din Biserica reprezinta de fapt binecuvantarea lui Dumnezeu. Slujba poate fi oficiata de episcopi sau preoti. Anumite canoane bisericesti ii opresc pe calugari sa oficieze Cununia (Canonul 28, Sinodul al VI-lea Ecumenic). Din acest motiv si episcopul trebuie sa fie asistat de un preot sau un diacon. Tinerii care vin la Cununie trebuie sa fie logoditi inainte, motiv pentru care, inainte de slujba propriu-zisa a Cununiei, preotul le face Logodna, slujba binecuvantarii inelelor. Inainte de cununie mirii trebuie sa se spovedeasca si sa se impartaseasca. Astfel, ei isi imbraca sufletele in haine de sarbatoare. La cununie, mirii vin insotiti de nasi si parinti. Dupa cununie, nasii devin parintii spirituali ai tinerilor. Efectul Cununiei este potrivit Sfintei Scripturi: „Cei doi devin un singur trup" (Efeseni 5, 29). Biserica a oranduit ca sa se savarseasca in zi de sarbatoare, dupa Sfanta Liturghie.

Cununiile

Cel mai important moment al Cununiei il reprezinta punerea cununiilor pe capul mirilor si rostirea formulei specifice cununie, de catre preot, de trei ori, „Se cununa robul lui Dumnezeu (numele) cu roaba lui Dumnezeu (numele), in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh". Din acest moment tinerii fiind considerati casatoriti, preotul si nasii, impreuna cu tinerii inconjoara masa pe care se afla Sfanta Evanghelie. La primul inconjur ei canta imnul „Isaia dantuieste...", la al doilea se canta „Sfintilor mucenici...", iar ultima data se canta „Marire Tie, Hristoase, Dumnezeule, lauda Apostolilor...". Puse pe capul mirilor de care preot, cununiile simbolizeaza o rasplata. Se rasplateste prin cununi cinstea tinerilor, fecioria mirilor. Cea mai importanta semnificatie se refera la puterea data de Dumnezeu celor binecuvantati, ei devin partasi, alaturi de Dumnezeu, la procrearea si dainuirea neamului omenesc. „Doamne Dumnezeul nostru, cu marire si cu cinste incununeaza-i pe dansii!"

Cand nu se pot casatori oamenii

Preotii spun ca de cele mai multe ori, motivele pentru care oamenii nu-si pot uni destinele sunt chiar inrudirile dintre acestia. Fie ca sunt inruditi fizic, moral sau religios. Sinodul al VI-lea Ecumenic prin canoanele 53 si 54 reglementeaza impedimentele la casatorie nascute din legatura rudeniei si stabilesc ca inrudirea de sange si de cuscrie constituie impediment la casatorie pana la gradul IV inclusiv, pe linie colaterala. In acest grad al IV-lea, tinerii care sunt verisori de al doilea nu se pot casatori decat in cazuri extreme si cu dispensa de la episcopul locului. Un alt impediment important este in cazul in care cineva a fost cununat, chiar si cu dispensa, de trei ori. Trebuie spus ca a doua si a treia casatorie a unui om sunt permise numai cu dispensa insotite de canoane de pocainta. Nunta a patra este considerata de Biserica o faradelege. Preotii sunt opriti a o sluji sub pedeapsa caterisirii.

Un preot are voie sa se casatoreasca doar o data in viata. Nunii sunt datori sa stie ca Sfanta Evanghelie nu ingaduie divortul decat in caz de desfranare si moarte. Potrivit poruncii a noua a Bisericii, nu se pot face nunti in cele patru posturi de peste an: Postul Sfintelor Pasti, Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, Postul Adormirii Maicii Domnului, Postul Nasterii Domnului. De asemenea nu se mai fac nunti in toate zilele de post din cursul anului: miercurea si vinerea, Ziua Crucii (14 septembrie), de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul (29 august).

Logodna

Potrivit Bisericii, logodna reprezinta liberul angajament luat de un tanar si o tanara in vederea casatoriei. In Vechiul Testament, logodna este des intalnita, era obligatorie inaintea casatoriei. De la logodna pana la casatorie trecea de regula un an. Cuvantul logodna are aceeasi semnificatie, fagaduinta. Tinerii isi ofereau unul altuia, ca semn vazut al logodnei, inele. In trecut, dar si in prezent, aceste inele se pun pe degetul inelar al mainii drepte. In crestinism, logodna isi pastreaza sensul de fagaduinta, precede nunta si poate dura atata vreme cat cei doi tineri se invoiesc. Este obligatoriu acceptul parintilor si prezenta martorilor. Verighetele sunt, si ele, semn al legaturii dintre cei doi. De multe ori, slujba logodnei are loc o data cu taina Cununiei. Din punct de vedere bisericesc, logodna nu poate fi confundata cu casatoria.

Legea casatoriei

Biserica spune ca, prin binecuvantarea data de Dumnezeu lui Adam si Evei, „cresteti si inmultiti-va si umpleti pamantul si supuneti-l!", Dumnezeu a infaptuit prima nunta, deoarece nunta inseamna binecuvantarea unirii dintre barbat si femeie. Cei doi intemeiaza o familie si procreeaza. Apostolul Pavel a interpretat legatura indisolubila pusa de Dumnezeu astfel: „Celor ce sunt casatoriti le poruncesc nu eu, ci Dumnezeu; femeia de barbat sa nu se desparta. Iar daca s-a despartit, sa ramana nemaritata, ori sa se impace cu barbatul ei, tot asa barbatul sa nu-si lase nevasta" (I Corinteni 7,5). Pentru cei despartiti si pentru cei ramasi singuri prin decesul unuia din soti apare binecuvantarea lui Dumnezeu intru a doua casatorie, „femeia este legata prin lege atata vreme cat traieste barbatul ei. Daca barbatul ei va muri, sloboda este sa se marite" (I Corinteni 7,39).

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Nunta la romani

Cum a zburat puiul de cuc din Casa Regala

Petreceri domnesti

Sarbatoare in tot satul

Idila se nastea la sezatoare

1944: „Se desfac cu viteza inimaginabila..."

Voie buna cu secera si ciocanul in spate

Dumnezeu a cerut oamenilor sa fie perechi

La "Nunta Zamfirei" astazi se joaca altfel

Nunta cu protocol, in Marginimea Sibiului

Pirostriile se pun in Cimitirul Vesel

Nunta in Frumusita

„Sa imbatraniti pe aceeasi perna!"

Masa bogata si voie buna

Mireasa de ieri, mireasa de astazi

A fost mai intai sot si apoi a devenit print

Ceremonii cu fite

Virginitatea e o floare pe cale de disparitie

Afacerea "Nunta"
×
Subiecte în articol: special nunta dumnezeu logodna