x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dunarea preseaza Portile de Fier

Dunarea preseaza Portile de Fier

de Carmen Plesa    |    13 Apr 2006   •   00:00

Ploile torentiale au pus de ieri sta-panire pe toata tara. Pe langa loca-litatile riverane Dunarii, alte cateva judete au intrat in "zodia inundatii-lor". Reporterii nostri transmit din punctele cele mai sensibile de pe traseul Dunarii, de la intrarea in tara si pana in Delta. Presiunea pe barajul de la Portile de Fier e urmarita continuu de specialisti ● fotoreportaj

Click pt fotoreportaj
CRESTERE. Debitul Dunarii se mareste dintr-un moment in altul
FOTOREPORTAJ

Record. Dunarea a intrat ieri in zona Portile de Fier 1 cu un debit de 15.000 de metri cubi pe secunda. "Acesta este cel mai mare debit pe care l-am inregistrat pe fluviu de cand exista Portile de Fier. Recordul anterior, de 14.760 de metri cubi pe secunda, data din 1981", a declarat directorul general de la Portile de Fier, Teodor Pavelescu.

Pavelescu a mai adaugat ca in cazul in care debitul va mai creste in urmatoarele zile pana la aproximativ 15.500 de metri cubi pe secunda, asa cum preconizeaza hidrologii, fluviul va ajunge foarte aproape de cel mai mare debit inregistrat in ultimii 165 de ani de masuratori facute pe Dunare, in zona Portile de Fier. Este vorba de o valoare inregistrata in urma cu mai bine de un secol. Astfel, la 17 aprilie 1895, fluviul a avut un debit de 15.900 de metri cubi pe secunda.

VESTI PROASTE. In amonte de intrarea Dunarii in Romania, in zona Belgrad, apele fluviului erau ieri in crestere. Mai mult, pe teritoriul tarii vecine se inregistrau ieri ploi importante cantitativ, ceea ce ar duce la marirea cantitatii de apa pe care o varsa in Dunare afluentii de pe teritoriul Serbiei.

Potrivit conventiei internationale, la un debit mai mare de 11.500 de metri cubi pe secunda nu se mai stocheaza apa pentru hidrocentrale. Astfel, in acest moment, Portile de Fier deverseaza intreaga cantitate de apa pe care o primesc: intra 15.000 de metri cubi de apa pe secunda, ies 15.000 de metri cubi de apa pe secunda. La Bazias, Dunarea a atins ieri cota de 780 de centimetri.

PAGUBELE. In judetul Caras-Severin, in zonele Divici, apa a intrat in cateva case de vacanta si a afectat cateva anexe ale unor gospodarii, aflate pe malul Dunarii. La Moldova Noua, o casa aflata foarte aproape de fluviu a fost inconjurata preventiv cu saci de nisip.

In judetul Mehedinti, in satul Cozia, Dunarea a intrat in curtile gospodariilor de la marginea satului si continua sa creasca. Locuitorii din zona asteptau sa primeasca saci cu nisip cu care sa-si poata face un dig pentru a-si apara casele.

COTE. In Portul Bechet apa depasea ieri o jumatate de metru

PANICA. In satul Cozia exista si un iaz care a crescut foarte mult in ultima sapta-mana. Lipsesc doar cativa metri pentru ca iazul sa devina una cu Dunarea si apa sa se intinda peste tot satul. Oamenii carau ieri saci cu spatele sau cu bicicleta pentru a construi un dig care sa opreasca inaintarea apelor Dunarii spre iazul din localitate.

Oamenii se mai tem ca fluviul ar putea rupe digul mai sus de ei, la Chesoni, si sa se pomeneasca inconjurati de apa din toate partile. "Cine sa stie ca vine pana aici? Malul Dunarii era asta-vara la un kilometru si jumatate de casele astea la care a ajuns acum. Si apa era mult in josul malului. Trebuia sa coboram cand spalam haine", explica una din satence.

Autoritatile nu s-au ingramadit in zona, in ciuda insistentelor satenilor care nu intelegeau "de ce nu vine Armata". In schimb, cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Mehedinti ne-au asigurat ca au forte care lucreaza intensiv la ridicarea si intarirea digurilor care protejeaza fermele piscicole de la Gruia si Garla Mare, unde, in caz ca fluviul va trece peste dig, s-ar putea produce importante "pagube materiale".

EVACUARE. La Calafat, Dunarea a spart ieri un stavilar si a intrat pe unul din canalele care colecteaza apa din oras. Mai multe case erau inundate si cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta se pregateau sa evacueze aproximativ 100 de persoane in cazul in care stavilarul la care se lucra nu ar face fata apelor fluviului.

In Portul Calafat, din cauza apei este intrerupta activitatea de incarcare a barjelor. Circulatia vaporului care facea legatura cu malul bulgaresc a fost intrerupta, deoarece Dunarea a acoperit puntile care legau pontoanele de uscat, ceea ce face imposibila imbarcarea pasagerilor.

In Portul Bechet, care a fost inchis in urma cu cateva zile, apa trecea ieri de jumatate de metru si nu se mai distingea locul unde se termina cheiul si unde incepea fluviul.

Si in Portul Corabia oamenii au facut diguri din saci cu nisip. Din fericire, casele oamenilor se afla pe o portiune mai inalta, departe de malul fluviului. Ar putea fi afectate doar portul, hotelul de langa port si un siloz din apropiere, de unde se incarca cereale pe vapoare.

Lefter: "Apa se va dispersa pana la Tulcea"


PROGNOZA. Prefectul de Tulcea, Chirica Lefter (centru), este optimist atunci cand vorbeste despre pericolul care apasa asupra judetului
Desi viitura este la cateva zile distanta de Tulcea, autoritatile locale sunt optimiste si spera ca vor scapa de inundatii. Pana acum, s-au ridicat cateva diguri si s-a amenajat o tabara in afara Tulcei, pentru cazarea eventualilor sinistrati. Un ponton este pregatit pentru a prelua oamenii.

FARA GRIJA. Prefectul de Tulcea, liberalul Chirica Lefter, spune ca este optimist in privinta viiturii care ameninta judetul, desi, pana acum, 399 de gospodarii sunt afectate de ape, intr-o proportie mai mare sau mai mica. "Intr-adevar, am avut ceva probleme din cauza debitului mare al Dunarii, dar oamenii din Delta sunt obisnuiti, pentru ca in fiecare an avem inundatii primavara", a declarat prefectul. Lefter spune ca, pana acum, apele au cuprins in special curti, gradini si acareturi, dar si 70 de case, iar alte sapte cladiri sunt distruse in localitatea Plauru. Majoritatea caselor luate de ape sunt, potrivit prefectului, constructii saracacioase, ridicate fara autorizatie foarte aproape de apa sau direct pe diguri. 15 oameni din aceasta localitate sunt cazati provizoriu in cateva corturi militare la Plauru. "Asteptam sa treaca inundatiile, sa vedem ce masuri putem lua pentru a-i ajuta pe acesti oameni. Luam in calcul inclusiv acordarea de ajutoare financiare ca sa-si reconstruiasca locuintele", a spus Chirica Lefter.

ZONE DE PERICOL. In afara de Plauru, deja sub ape se afla Ilganii de Sus, Vulturu si Pardina, gradinile si acareturile din gospodarii fiind inundate, apa neintrand si in case. In restul judetului sunt in pericol de inundare, potrivit avertizarilor hidrologice, localitatile Tulcea (faleza, platforma Tudor Vladimirescu si suburbia Tudor Vladimirescu), Smardan, I.C. Bratianu, Isaccea, precum si doua treimi din asezarile Deltei. Principalele vizate: Gorgova, Crisan, Partizani, Caraorman si Sulina. Autoritatile locale spun ca au consolidat digurile la Victoria, Grindu, Rachelu, Mila 23, Crisan, Nufaru, Victoria, Bestepe, Mahmudia, Sulina, Patlageanca si Ceatalchioi. Prefectul Chirica Lefter a declarat ca s-au investit 500 de milioane de lei vechi pentru saci de nisip (care costa 5.000-7.000 de lei/sac) si au primit donatii din judetul Constanta alti aproximativ 20.000 de saci. Tabara de la Bididia, de langa Tulcea, este, de asemenea, pregatita sa cazeze eventualii sinistrati. Un ponton, Gilordul, este trimis la Gorgova pentru a prelua si caza oamenii in eventualitatea ruperii digurilor.

"VOM SCAPA!" Chirica Lefter spune ca nivelul Dunarii nu va mai creste la Tulcea in urmatoarea perioada si astfel Delta va scapa de inundatii. "Pana la Tulcea, Dunarea trece prin insula mare a Brailei, exista lunca Dunarii, lunca Ialomitei, apa se va dispersa acolo. De asemenea, in Delta exista cele trei brate care vor prelua din cantitatea de apa. Aceste date ne face sa fim optimisti. Credem ca Dunarea va mai creste cu maximum 12 centimetri la Tulcea si cu 5-8 centimetri in Delta. Comandamentele locale de urgenta sunt in alerta, la fel si cel judetean", a declarat prefectul.

IN MEMORIE, 1970. Toata lumea la Tulcea face referire la inundatiile din 1970 cand vorbeste despre viitura. Debitul inregistrat in acel an a fost de 17.100 de metri cubi pe secunda, in vreme ce anul acesta este prognozat un debit maxim de 14.600. In urma cu 36 de ani, digurile au suportat presiunea viiturii, insa au cedat la o saptamana dupa trecerea pericolului si asta s-ar putea intampla si in 2006. Mecanismul prin care digul se surpa este foarte simplu: apa gaseste galeriile sapate de rozatoare sau radacinile putrezite de plante si se infiltreaza in aceste nise. Cateva minute mai tarziu, intreaga bucata de dig cade sub furia apelor. In 1970, astuparea unui dig spart s-a putut face doar prin scufundarea in dreptul fisurii unei ambarcatiuni propuse spre casare si umplute cu roci. Autoritatile spera ca astfel de situatii nu vor mai fi intalnite in acest an. (Alexandru Nastase)

Nu exista riscul deversarii Dunarii


Debitul Dunarii a ajuns la 15.000 de metri cubi pe secunda si va creste in continuare, dar simularile facute de specialisti au aratat ca digurile pot suporta un volum de pana la 15.500 de metri cubi pe secunda, fara sa existe riscul deversarii, a anuntat Oana Marinescu, purtatorul de cuvant al Guvernului, dupa intrunirea de ieri a Comitetului pentru Situatii de Urgenta. Autoritatile au ca obiectiv in perioada urmatoare supravegherea digurilor, astfel incat sa nu apara spargeri mecanice ale acestora, ca la Isaccea. Pentru identificarea din timp a eventualelor infiltratii din diguri, la dispozitia specialistilor de la Administratia Nationala Apele Romane si de la Administratia Nationala de Imbunatatiri Funciare au fost puse elicoptere pentru a putea survola in permanenta Dunarea. Si autoritatile locale au fost insarcinate sa supravegheze digurile, pentru a se putea interveni in timp util daca apar semne ca digurile vor ceda .

FOC CONTINUU. In cadrul tuturor ministerelor reprezentate in Comitetul pentru Situatii de Urgenta, precum si in cadrul prefecturilor vor fi activate celulele operative de interventie, care vor functiona 24 de ore din 24.

In paralel cu aceste masuri, va continua si evacuarea persoanelor din casele ridicate fara autorizatie de constructie in zonele inundabile.

ASIGURARI. Toti proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele impotriva cutremurelor, inundatiilor si alunecarilor de teren, conform memorandumului aprobat ieri de Guvern. Valoarea maxima garantata va fi de 20.000 de euro, pentru care fiecare familie va plati o prima anuala de 20 de euro.

"Daca o casa asigurata are o valoare mai mica de 20.000 de euro, atunci se va asigura la valoarea respectiva, si prima anuala va fi mai mica. Daca valoarea e mai mare, obligativitatea ei este sa se asigure pana la 20.000 de euro, iar daca cetateanul doreste sa o asigure la intreaga valoare, e problema lui, dar 20.000 de euro sigur i se asigura de catre stat", a explicat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. (Florina Zainescu)

La Galati, faleza a fost deja inundata


METAMORFOZA. Bicicletele vor fi schimbate in curand cu barci
Curiosi sa vada cum apele Dunarii au invadat Faleza Inferioara, sute de galateni au iesit din case pentru a imortaliza ceea ce nu s-a mai intamplat de foarte multi ani. Dunarea a depasit cota de inundatie, iar previziunile hidrologilor arata ca aceasta va ajunge la aproximativ 627 cm, cu 27 cm peste cota. Debitul crescut al fluviului a adus tone de PET-uri si trunchiuri de copaci, care au fost impinse la mal. Multe dintre acestea au ajuns pe Faleza Inferioara a Dunarii, iar galatenii care s-au imbulzit sa vada apa umflata au facut slalom printre gunoaiele de pe mal. O data cu ridicarea nivelului apei, pe malurile inundate ale Falezei s-au aciuat si pescarii amatori, netinand cont de faptul ca a fost decretata perioada de prohibitie. Zeci de undite si plase erau manevrate de pescarii galateni, in asteptarea concursurilor de pescuit din ziua Floriilor, cand la Galati se va desfasura traditionalul Festival al Scrumbiei.

PREGATIRI. Prefectul Judetului Galati, Mihai Capra, a solicitat fortelor abilitate sa intervina in caz de dezastre naturale sa monitorizeze atent Dunarea si Prutul si sa ramana in alerta, pentru a putea sa actioneze impotriva efectelor pe care prognozatele cresteri ale cotelor si debitelor acestor ape le vor avea in urmatoarele zile. Hidrologii sustin ca Dunarea a trecut cu 9 cm peste cota de inundatie si are un debit de 12.975 mc/s. Previziunile celor de la "Apele Romane" arata ca, in urmatoarele zile, nivelul si debitul Dunarii vor continua sa creasca in zona Galatiului si ar putea sa ajunga in jurul datei de 18 aprilie la cota de 627 cm si un debit aproximativ de 13.410 mc/s.

Digul Badalan, situat intre Dunare si Prut, este mentinut in faza I de aparare, cu un nivel in crestere cu 2 centimetri fata de ziua precedenta. Raul Prut a ajuns la nivelul de 540 cm, ceea ce inseamna ca a fost depasita cota de atentie cu 40 cm, in sectorul Oancea. In doar 24 de ore, Prutul a crescut cu 22 cm, iar in urmatoarele 24 de ore, nivelul raului, pe sectorul Oancea, va creste cu aproximativ 27-29 cm, ceea ce inseamna ca va fi cu 67 cm pana la 69 cm peste cota de atentie. (Erick Hoosz)

Cinci judete linistite


In intregul Bazin hidrografic Somes-Tisa nu s-a inregistrat, in cursul zilei de ieri, nici o situatie ingrijoratoare din punct de vedere al cotelor apelor. Potrivit dispecerului de serviciu, in cele cinci judete care se afla in aria Bazinului Somes-Tisa (Cluj, Maramures, Bistrita-Nasaud, Salaj, Satu-Mare), care au primit avertizari hidrologice, nu s-au inregistrat inundatii. "Nu ne asteptam la mari probleme, pentru ca terenul este acum dezghetat, zapezile s-au topit si, oricum, toate barajele sunt pregatite sa preia o eventuala revarsare a apelor", a declarat dispecerul. (Larisa Neagoe)

Avertizari intarziate!


In timp ce debitul Dunarii a atins ieri la amiaza 15.000 de metri cubi pe secunda, Ministerul Mediului avertiza ca abia in jurul serii va fi atins acest debit. Avand in vedere precipitatiile cazute in bazinul hidrografic al Dunarii, amonte de intrarea in Romania, debitul Dunarii in aval de Hidrocentrala Portile de Fier are tendinta de crestere. Datele transmise de Ministerul Mediului nu corespund cu datele de pe teren, iar Dunarea creste din ora in ora. Specialistii stabilesc masurile urgente ce se impun pentru diminuarea pagubelor. (Elena Stan)

Hunedoara - Pleaca dealurile!


Alunecarile de teren din pricina inundatiilor au inceput sa afecteze si zone din judetul Hunedoara. Astfel, bucati mari dintr-un deal aflat in satul Cincis - Cerna au inceput sa se surpe. Pamantul se darama cu cate 20-30 de centimetri in fiecare zi. In zidurile a opt case au aparut crapaturi, iar doua dintre acestea sunt grav afectate. Alunecarile de teren s-au produs din cauza ploilor, insa situatia a fost ingreunata si de conducta de alimentare cu apa a localitatii. Aceasta s-a spart, iar apa se scurge in pamant. Dealul Iuba este imbibat cu apa, iar pamantul nu mai poate sa absoarba cantitatea prea mare de lichid. Deja autoritatile locale au cerut Ministerului Administratiei si Internelor sa trimita in zona case modulare, in care sa fie mutate cele doua familii. De altfel, administratia locala a evaluat situatia si a solicitat Guvernului alocarea a 11 miliarde de lei vechi pentru lucrari de consolidare a dealului Iuba si pentru stramutarea familiilor sinistrate. Doua detasamente de pompieri si jandarmi au fost trimise in zona si fac santuri de drenaj, prin care sa se scurga apa de pe deal. Furnizarea apei potabile a fost sistata partial in zona, oamenii beneficiind doar cinci ore pe zi de acest serviciu. Directia de Sanatate Publica Hunedoara monitorizeaza calitatea apei potabile si a avertizat locuitorii din zona sa foloseasca apa minerala sau fiarta. (Monalise Hihn)

Alunecari de teren si inundatii in Alba


DISPERARE. Oamenii isi fac podete din sacii de nisip
Mai multe drumuri comunale si forestiere din judetul Alba au fost afectate ieri de alunecari de teren si de inundatii produse de viituri. Astfel, in comuna Sohodol din Muntii Apuseni un drum comunal a fost blocat pe o distanta de 100 de metri din cauza unei alunecari de teren. De asemenea, drumul comunal 90 a fost distrus pe aproape o jumatate de kilometru de torentii formati pe versanti. In comuna Avram Iancu, un drum forestier a fost inundat pe o portiune de 2 kilometri de o viitura produsa pe raul Ariesul Mic. O alta alunecare de teren a avut loc si la Zlatna, un drum forestier fiind afectat pe o lungime de 1 kilometru, iar doua podete au fost colmatate. Ploile din ultima perioada au provocat alunecari de teren care ameninta sa distruga biserica, cimitirul, un drum comunal si un grup de case din comuna Cut. Prefectul Cosmin Covaciu a declarat ca se va finanta din surse locale un studiu de prefezabilitate, necesar efectuarii lucrarilor din zona. (Lucian Dobrater)
×