In sudul Vrancei, ploile au incetat. Pentru o vreme, cel putin. Oamenii din comuna Vulturu, epicentrul potopului din ultimele zile, incearca sa revina pe la casele lor doar pentru a aduna ceea ce mai poate fi recuperat dintre zidurile ce stau sa cada.
"Nu va duceti in Focsani", imi recomanda un taximetrist caruia i-am cerut sa-mi indice directia spre Nanesti si Vulturu. Nu se poate. Reporterul televiziunii publice austriece, alaturi de care am pornit spre zonele calamitate, nu ar accepta un abandon. Nu ii traduc sfatul taximetristului vrancean. Ii sugerez sa mergem, sa inaintam cat se poate. La Vulturu, in fata Primariei, o dubita a Crucii Rosii incarca bidoane de plastic cu apa potabila si conserve. Intrebam de primar si suntem indrumati spre un barbat maruntel, in cizme de cauciuc. E prins in administrarea situatiei de criza. Renuntam sa-l mai deranjam. Ce-ar putea sa ne spuna? Statistici sunt comunicate, periodic, de la Guvern. Ne suim in masina si trecem pe langa un camion al Armatei, in care se ingramadesc cativa batrani. "Au fugit de la Nanesti, din calea viiturii, si acum vor sa ajunga sa vada ce-a ramas in urma lor." Le-o luam inainte. DEZNADEJDE. Pe soseaua ce leaga Focsanii de Galati si Braila, pe podul peste Milcov, plin de masinile refugiate ale satenilor din comuna Vulturu, intrebam un politist. Ne priveste masina, un 4x4, si ne garanteaza ca putem continua spre Braila. Catre Galati, nici o sansa. "Podul", ne explica omul legii, "e in regula, dar pana la pod nu razbiti". Coboram de pe pod si dam de primul obstacol: soseaua este inundata. Ne lipim de o coloana de Dacii. Daca trec ele, trecem si noi. Dincolo de mijlocul traseului, pe cand adancimea apei cobora sub nivelul jeantei, una dintre masinile din coloana se opreste. Soferul, un pusti care, cu siguranta, de-abia si-a luat carnetul, coboara geamul si imi spune ca i-a murit motorul. Ne descaltam si punem mana pe capota incinsa sub razele fierbinti ale soarelui. Odata esuat pe uscat iahtul de ocazie, pornim mai departe. Ajunsi in sat, ne dorim, pentru o clipa, ca vehiculul Armatei sa se strice pe drum. Groaza prin care au trecut, trezindu-se cu apa peste ei, a fost o spaima de moment. Cand insa vor da ochii cu propriile gospodarii, ii va cuprinde jalea si deznadejdea. Fundatiile caselor din Nanesti zac, pe mai departe, in potop, zidurile putrezesc cu repeziciune si crapa, riscand sa se prabuseasca. In rest, un peisaj apocaliptic: printre crengile prunilor, atarnand grele sub rod, usi plutind prin curti, alaturi de obiecte smulse de puhoaiele ce au ravasit prin case. "Parca ieri-seara nu era asa de mare apa", se plange o sateanca, sigura ca nivelul a mai cresut cu vreo 30 cm. "Cine stie ce o mai veni de sus."Citește pe Antena3.ro
SOLIDARITATE
|
"Se vede ca a plouat, anul acesta, nu gluma", imi spune, la un moment dat colegul de la televiziunea publica austriaca ORF, in timp ce ne indreptam spre Focsnai. Pe traseu, pe ambele parti ale soselei, comerciantii de lubenite si pepeni abunda ca niciodata parca. Il aprob, dar il las sa se convinga cu propriii ochi. Seara, in studioul in care isi editeaza materialul ce va intra in principalul buletin de stiri al zilei, imi cere parerea despre corectitudinea informatiei pe care o va transmite telespectatorilor din intregul spatiu germanofon, jurnalul fiind preluat de 3sat, un fel de TV5 al vorbitorilor de germana. "Sper totusi sa se inteleaga ca, singura, Romania nu poate sa treaca peste dezastru", imi spune si mie si, mai apoi, si colegilor sai din redactia de la Viena.
|
Ajutoare - Pod aerian in Bacau
Pilotii de la Baza 90 Transport Aerian Otopeni au asigurat, incepand cu seara zilei de joi, un pod aerian cu aeroportul din Bacau. Zilele cele mai intense de zbor au fost vineri si sambata, cand aeronavele Fortelor Aeriene au transportat spre Moldova 184 de tone de alimente de stricta necesitate. Astfel, in ziua de 15 iulie, cinci avioane au dus sinistratilor 95 de tone de apa plata si 12 tone de paine si paste fainoase, facand in total 19 curse. Sambata, avioanele au facut 16 curse si au transportat 65 tone de apa si 12 tone de ulei. Ultima cursa a avut loc ieri, un C-130 "Hercules" plecand spre Bacau cu provizii pentru judetele greu incercate. Seful Statului major al Fortelor Aeriene, generalul Gheorghe Catrina, a dispus ca toate fondurile care urmau sa fie folosite pentru sarbatorirea, la 20 iulie, a Zilei Aviatiei Romane, sa fie donate romanilor incercati de calamitati. (Razvan Belciuganu)
BUCATARIE
|
Marinarii militari au instalat ieri o bucatarie de campanie rulanta auto la spitalul din Maicanesti, judetul Vrancea. Totodata, o coloana de patru autocamioane a Fortelor Navale au dus ieri in Vrancea apa minerala si alimente provenite din donatiile marinarilor militari. In zona Nanesti, 33 de infanteristi marini au intervenit din 14 iulie cu trei autocamioane, o autocisterna si 10 barci in ajutorul sinistratilor.
|
Pe Siret - Cosmarul continua
In cursul noptii de vineri spre sambata apele Siretului au luat prin surprindere echipele de interventie, putin dupa miezul noptii viitura indreptandu-se spre un canal de irigatii, inspre localitatea Schela, rupand apoi mai multe diguri din dreptul localitatilor Independenta si Piscu. Comuna galateana Tudor Vladimirescu a fost inconjurata de ape, in cursul noptii de vineri spre sambata, dupa ce digul de aparare de pe Siret a cedat. Zeci de case au fost inundate, iar cei peste 2.000 de localnici s-au refugiat la o manastire de maici aflata pe un deal. Pe DN 25, intre localitatile Vames si Tudor Vladimirescu, apa a depasit inaltimea de doi metri, ajungand pana in dreptul semnelor de circulatie de pe marginea soselei. Starea de alerta continua si pentru localitatile aflate spre varsarea Siretului in Dunare, asta dupa ce digurile de aparare au inceput sa cedeze unul dupa altul. Ultimul dig care s-a rupt a fost cel de la Independenta, dar situatia este acum dramatica la Sendreni, Movileni si Barbosi. Siretul a atins, la varsarea in Dunare, un debit de peste 3.000 mc/s. VIZITA. Circulatia pe DN 25, intre Galati si Tecuci a fost intrerupta, sambata dimineata fiind montat un indicator cu "Drum inchis", chiar la intrarea in localitatea Sendeni. In rest, ministrii Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, al Mediului, Sulfina Barbu, si al Sanatatii, Mircea Cinteza au survolat sambata zona calamitata din Galati, zona ce cuprinde localitatile Namoloasa, Vames si Tudor Vladimirescu. (Erik Hoosz)
Iresponsabilitate - Despaduriri fatale
Exceptand furia puhoaielor de apa, la Valcea inundatiile au fost cauzate si de mana omului. Fara a se gandi la consecinte, localnicii, unii chiar magistrati si-au construit poduri ilegale, blocand canalizarile. In zonele de munte taierile haotice de arbori, infaptuite chiar de angajati ai ocoalelor silvice au declansat prabusirea versantilor, peste case. In ultimii ani, politistii au sanctionat sute de persoane care au fost surprinse taind ilegal arborii din paduri. Mai mult, chiar si oamenii legii sunt de vina. In localitatea Brezoi "comoditatea" unei judecatoare din Ramnicu Valcea a afectat zeci de gospodarii contruite in jurul vilei sale. Edilii orasului au actionat-o in judecata pentru faptul ca, folosindu-se de autorizatii false a astupat canalizarea din strada. Prin acest fel, toata apa s-a revarsat in curtile si casele vecinilor. TUPEU. Cartierul Nord din municipiul Ramnicu Valcea a fost si el afectat de precipitatii, dupa ce patronul unei societati comerciale a construit ilegal pe domeniul public un pod. Acest lucru a dus la inundarea unei intregi strazi, dupa ce canalizarea a fost blocata. Pentru lipsa autorizatiilor de constructie firma in cauza a fost amendata cu 100 de milioane de lei. In mai toate localitatile afectate de puhoaiele de apa continua evaluarea pagubelor. (Alexandra Chivu)