x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dupa potop, lacrimi si durere

Dupa potop, lacrimi si durere

de Daniel Mihalascu    |    23 Iun 2006   •   00:00
Dupa potop, lacrimi si durere

Locuitorii din zonele afectate de ultimele inundatii incearca sa-si revina din soc. Abia dupa noaptea care a trecut de la potop ei au putut vedea urmarile dezastrului: case distruse, terenuri si culturi afectate, animale moarte si mal peste tot. Cei mai multi dintre locuitorii ale caror case au fost afectate s-au adapostit la rude sau la prieteni si asteapta ajutorul promis de autoritati.

S-A RUPT CERUL. Galatenii afectati de torentele de la inceputul saptamanii si-au pierdut orice fel de speranta. Nici unul dintre ei nu se gandea la faptul ca ceea ce au vazut anul trecut sau la inceputul acestui an, in zonele din apropierea Dunarii sau de-a lungul Siretului, vor trai pe viu. Un parau aparent inofensiv s-a revarsat, iar torentele de aluviuni de pe dealurile ce imprejmuiesc casele din Branesti au acoperit totul, au distrus zeci de case si gospodarii, au inecat animale. "S-a rupt cerul. Am zis ca murim. Am auzit o huruitura de afara, apoi deodata a intrat apa in casa. Nu stiam unde sa ne ducem. Ne-am urcat in patul doar cu ce-am avut pe noi si am stat acolo, pe paie, rugandu-ne pana ne-au salvat jandarmii", ne-a povestit Dobrita Dumitrascu, o taranca din Branesti. La cei 70 de ani pe care ii are, femeia spune ca nu a mai vazut asa potop.

"VIZITE DE LUCRU". Locuitorii celor cinci comune afectate de inundatii asteapta acum un semn de bunavointa din partea autoritatilor. Primul ajuns in zona a fost, dupa autoritatile locale, directorul de la Apele Romane, urmat apoi de ministrul Mediului, Suflina Barbu, care a dat asigurari celor afectati ca vor primi sprijinul cuvenit. "Pana isi vor rezolva problema cu casele, vor sta la rude. Nimeni dintre cei afectati nu a solicitat un spatiu de cazare. Noi am inceput sa distribuim alimente si apa, facem o evaluare si vom incepe sa dam materiale pentru a-si ridica din nou locuintele", ne-a spus prefectul judetului Galati, Mihai Capra.

Ieri, in Branesti, era un calm sinistru. Dupa potop, malul si mirosul baltilor cu apa statuta impanzisera fiecare colt de comuna. Oamenii au iesit sa-si curete ulitele si curtile. (Daniel Mihalascu)

COPIL MORT DIN GRIJA PENTRU ANIMALE
Si Aradul se inscrie pe lista judetelor care au o victima cauzata de inundatii. Este vorba de un copil de 11 ani, din localitatea Brazi, care fusese dat disparut inca de marti si care a fost gasit mort ieri dupa-amiaza. Ionel Stetcu era mezinul unei familii modeste, pentru care animalele din ograda reprezinta principalele resurse pentru supravietuire. De aceea, la inceperea ploii, micutul a incercat sa gaseasca si sa adaposteasca vaca familiei. Se pare ca baiatul a fost luat de ape in timp ce incerca sa traverseze un parau. Pentru gasirea micutului au fost mobilizate o suta de persoane: localnici si angajati ai Directiei Silvice, jandarmi si politisti, dotati inclusiv cu caini-lup. Cel care a reusit sa il descopere a fost un jandarm, cu ajutorul unui caine-lup. Copilul, care a disparut pe Valea Sighisoarei, a fost descoperit in apropierea satului Hontisor (comuna Gurahont). Din cauza situatiei create, prefectul a decis chiar si amanarea intrunirii legate de exercitiul civil de apararea impotriva inundatiilor de la Ineu. (Andrei Ando)

TURISTI BLOCATI
Cateva familii de turisti sositi in concediu saptamana trecuta la o pensiune din satul Brezesti, situat in apropierea orasului Baia de Aries, au ramas blocate in zona, dupa ce drumul de acces spre localitate a fost rupt si colmatat de apele involburate. "Acum, drumul este blocat, dar incercam sa-l redam circulatiei pana duminica. Zona in care se afla pensiunea nu este izolata decat partial, fiind posibil accesul pietonal pe o punte. Problema este ca turistii nu vor sa-si lase autoturismele personale in munte", a declarat primarul orasului Baia de Aries, Silviu Marzan. (Lucian Dobrater)

ACUZE
Comunicarea deficitara dintre autoritati duce la cresterea numarului victimelor cauzate de inundatii, a afirmat ieri directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. Acesta a mai declarat ca in aceasta situatie avertizarile trimise de ANM sunt de foarte multe ori inutile. "Si pe timpul ultimei ploi am trimis avertizari la Galati sau in alte zone, dar nu avem un sistem de comunicatii eficient. Prefectul trebuie sa puna mana pe telefon si sa anunte primarii din localitatile care urmau sa fie afectate. Dar cine sa se duca sa bata din poarta in poarta?", a spus Sandu.
×
Subiecte în articol: eveniment