x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special După Voicu, CSM face anchetă şi pentru "stenogramele Vîntu"

După Voicu, CSM face anchetă şi pentru "stenogramele Vîntu"

de Violeta Fotache    |    25 Oct 2010   •   00:00

În urma scrisorilor deschise emise joi de Asociaţia Magistraţilor din România şi Asociaţia Procurorilor legate de scandalul stenogramelor, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declanşat o anchetă prin Inspecţia Judiciară, după cum ne-a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecătoarea Cecilia Morariu.

"Asociaţiile profesionale ale magistraţilor constată cu îngrijorare că probe din dosare penale şi, în special, interceptări telefonice sau înregistrări ambientale apar în mass-media, creând presiune asupra imparţialităţii justiţiei şi un climat de insecuritate generală. Respectarea principiilor legalităţii şi imparţialităţii constituie o condiţie de bază a credibilităţii justiţiei", susţin cele două asociaţii profesionale ale magistraţilor. Acestea au cerut CSM "să dispună efectuarea unor verificări privind aceste situaţii devenite practică constantă şi, în măsura în care se stabileşte săvârşirea unor abateri disciplinare, să se învestească cu soluţionarea lor ori să dispună sesizarea organelor de urmărire penală". De asemenea, CSM-ului i se cere "să iniţieze demersuri pentru modificarea legislaţiei în sensul revizuirii normelor privind interceptarea convorbirilor telefonice, durata interceptărilor, proba autenticităţii înregistrărilor, securitatea acestora, explicarea conţinutului de mandat de securitate naţională, în conformitate cu jurisprudenţa CEDO în materie, astfel încât prevederile constituţionale privind respectarea şi ocrotirea vieţii intime, familiale şi private să nu fie încălcate, iar, pe de altă parte, cetăţeanul să nu fie expus unei vulnerabilităţi perpetue faţă de organele statului".

Reamintim că şi în cazul senatorului Cătălin Voicu a fost declanşată o anchetă de CSM în urmă cu şapte luni, cu scopul de a descoperi pe unde s-au scurs către presă documente din dosarul penal. Verificările s-au declanşat atât ca urmare a plângerii avocaţilor inculpaţilor din dosarul Voicu, dar şi ca urmare a autosesizării Consiliului. "Ancheta este în curs de soluţionare la Inspecţia Judiciară", ne-a declarat judecătoarea Cecilia Morariu.

Reamintim că la vremea respectivă, pentru scurgerea documentelor către presă au fost suspectaţi doi senatori din Comisia juridică, aceştia respingând acuzaţiile, suspectate fiind în acest caz SRI şi Parchetul. Voicu a opinat atunci că informaţiile s-au scurs de la parchet: "Vor să influenţeze şi votul în Parlament, şi mersul în justiţie". La rândul său, procurorul general al Parchetului instanţei supreme, Laura Codruţa Kovesi, a anunţat declanşarea unei anchete interne, pentru a descoperi canalul de scurgere a documentelor cu caracter confidenţial din dosar.

×
Subiecte în articol: special