Luni, 14 decembrie, Colecţia "Cele mai frumoase poveşti" primeşte cel de-al cincilea volum: "Spărgătorul de nuci şi Regele Şoarecilor" de E.T.A. Hoffman.
"Spărgătorul de nuci şi Regele Şoarecilor" prezintă extraordinarele aventuri ale Mariei, fetiţa care având o imaginaţie foarte-foarte bogată, aşa cum au toţi copiii, a cunoscut lumi - de pildă Joclandia - pe care oamenii mari nu sunt în stare să le cunoască. Cel care o conduce în lumile minunate este Spărgătorul de nuci, viteazul care o apără şi de atacul obraznicului Rege al Şoarecilor."(...)Acum ne aflăm pe Pajiştea Acadelelor, îi explică Spărgătorul de nuci, apoi vom trece prin poarta de colo. Fata ridică privirea şi, la câţiva paşi, zări o poartă frumoasă. (...) văzu că era făcută din migdale şi din stafide zaharisite şi de aceea - după cum află de la Spărgătorul de nuci, în timp ce treceau prin ea - se numea Poarta Migdalo-Stafidei.(...)"
"În timp ce Maria şi Spărgătorul de nuci treceau pe sub poarta oraşului, făcută din macaroane şi fructe glasate - un pluton de soldăţei argintii le dădu onorul. Apoi, un omuleţ înveşmântat într-o robă din brocart îl îmbrăţişă pe Spărgătorul de nuci, urându-i:
- Bine ai venit, iubite prinţ! Bine ai venit în Dulceţia!(...)"
E.T.A. Hoffmann, scriitor şi compozitor german, a trăit în perioada 1776-1822. Povestea "Spărgătorului de nuci" a devenit celebră şi datorită baletului cu acelaşi nume compus de Ceaikovski.
Prinţul fericit
În interiorul cărţii veţi găsi şi CD-ul audio cu dramatizarea poveştii "Prinţul fericit" de Oscar Wilde.
Dramatizarea "Prinţului fericit" s-a realizat în anul 1978. Regia artistică şi muzicală îi aparţin lui Alexandru Gabrielescu. Iar distribuţia este una de execepţie: Mitzura Argezi, Valentin Plătăreanu, Victor Dogaru.
"Prinţul fericit" o poveste, poate, tristă, dar plină de învăţăminte. Povestea unui prinţ care descoperă cum este lumea cu adevărat abia după ce moare şi... devine statuie. Şi aşa împietrit, dar cu inima dintr-odată caldă, încearcă să-şi răscumpere, cumva, greşelile.
Audiţie plăcută!